Κάνει αποφασιστικές προσπάθειες να μπουσουλήσει, και ίσως μπορεί να στηρίζεται στα χέρια και στα γόνατα. Η επιδεξιότητά του συνεχίζει να βελτιώνεται. Αρχίζει να χρησιμοποιεί το δείκτη του για να εξερευνά τρύπες. Η ισορροπία του έχει αναπτυχθεί τόσο καλά, που μπορεί να στρέφει τον κορμό του για να κοιτάζει γύρω του, και μπορεί να σκύβει προς τα εμπρός χωρίς να πέφτει. Η κοινωνικοποίησή του περιλαμβάνει τη μίμηση ήχων ομιλίας και χειρονομιών, ενώ αναγνωρίζει το όνομά του. Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή βήχοντας ή με άλλον τρόπο.

Μπορεί, σιγά-σιγά, να τρώει μόνο του μπισκότα ή κράκερ και να πιάνει ένα μικρό αντικείμενο με το ένα χέρι, ενώ ταυτόχρονα κρατάει κάτι στο άλλο. Αρχίστε να δίνετε τις τροφές όσο λιγότερο αλεσμένες, για να μάθει να καταπίνει σβόλους. Επαναλαμβάνει τυχαία τη λέξη «μπαμπά», λίγο αργότερα και «μαμά». Αρχίζει να χρησιμοποιεί τον αντίχειρα όταν πιάνει πράγματα, τα οποία του αρέσει να τα χτυπά πάνω σε επιφάνειες όπως το τραπέζι. Γνέφει «γεια» ή κάνει «παλαμάκια». Εκφράζει τη θέλησή του και μπορεί να μη σας αφήνει να του πλύνετε το πρόσωπο. Όταν του κρύβετε κάτι κάτω από ένα πανί, το σηκώνει για να το βρει. Ακόμα κι αν, μέχρι τώρα, ήταν ένα κοινωνικό μωράκι που γελούσε σε όλους, τώρα μπορεί να τρομάζει και να κλαίει στη θέα καινούργιων προσώπων. Ήδη θα πρέπει να είναι στο δωμάτιό του και να μην κοιμάται πλέον με τους γονείς του. 

  • Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα κοντά στο βρέφος, μπορεί να τα βάλει στο στόμα του και να πνιγεί. 
  • Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη μόνο του, ειδικά σε ψηλά σημεία, γιατί πλέον το παιδί σας γυρίζει και κινείται. 
  • Μην αφήνετε κοντά του επικίνδυνα αντικείμενα.

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ανάπτυξης. Αν δεν συμβαδίζουν οι παρατηρήσεις με την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται σωστά. Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας, καλό είναι να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας.