Ημερολόγιο παιδί

11ος μήνας

26/10/2012

Κάνει τα πρώτα του βήματα, όταν το κρατάτε, και μετακινείται μόνο του αν κρατιέται από έπιπλο σε έπιπλο. Προσπαθώντας να το βοηθήσετε για να περπατήσει μέσα στο σπίτι, μην του φοράτε κάλτσες ή παπούτσια. Τα γυμνά του ποδαράκια κολλάνε πιο σφιχτά στο πάτωμα και έχει καλύτερη ισορροπία. Αν το σπίτι σας είναι κρύο, να του φοράτε βρεφικά «καλτσοπάπουτσα» με σόλες από σουέτ. Μην πιέζετε το παιδί να περπατήσει όποτε εσείς το θέλετε. Έχει τους δικούς του ρυθμούς. Μην του κάνετε κόλπα, τραβώντας ξαφνικά τα χέρια και αφήνοντάς το αστήρικτο. Αυτό απλώς θα το τρομάξει και θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη που σας έχει. Φροντίστε να μην υπάρχουν στο πάτωμα καλώδια, για να μην του φανούν ιδανικά για να στηριχτεί. Μπορεί να  τρώει μόνο του, να δίνει και να παίρνει αντικείμενα. Ο συντονισμός του βελτιώνεται καθημερινά.

  • Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα κοντά του, μπορεί να τα βάλει στο στόμα του και να πνιγεί. 
  • Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη μόνο του, ειδικά σε ψηλά σημεία, γιατί πλέον το παιδί σας κινείται. 
  • Μην αφήνετε κοντά του επικίνδυνα αντικείμενα.

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ανάπτυξης. Αν δεν συμβαδίζουν οι παρατηρήσεις με την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται σωστά. Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας, καλό είναι να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας.
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγάλες πρεμιέρες του μωρού
Η πρώτη του αγκαλιά, το πρώτο του γεύμα, το πρώτο του χαμόγελο... Τους πρώτους μήνες της ζωής του, σχεδόν καθημερινά βρισκόμαστε μπροστά σε ...
Μάθετε στο παιδί να παίζει μόνο του
Εκείνο απαιτεί την παρουσία σας, κι εσείς δέκα λεπτά ησυχίας. Εάν βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να διασκεδάζει για λίγο μόνο του, θα επωφελ...
Τα πρώτα του βήματα
Τα πρώτα του βήματα είναι σπουδαίο γεγονός τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς. Και πρέπει να γίνουν απλά και φυσικά, χωρίς καμία πίεση!
Πώς να διαλέξετε τα πρώτα του παπούτσια
Τα παιδικά ποδαράκια μεγαλώνουν γρήγορα, και η καλή εφαρμογή των παπουτσιών είναι πολύ σημαντική.