Ημερολόγιο παιδί

12ος μήνας

Κάνει οτιδήποτε για να γελάσετε, και το επαναλαμβάνει ξανά και ξανά. Του αρέσει να «διαβάζει» απλά βιβλία μαζί σας και θα συνεργάζεται όταν το γδύνετε σηκώνοντας ψηλά τα χέρια για να του βγάλετε τα ρούχα του. Μπορεί να αρχίζει να βγάζει τα παπούτσια του. Στέκεται μόνο του και ίσως να κάνει 1 έως 2 βήματα, για να φτάσει σε κάποιο στήριγμα. Δεν μπορεί ακόμα να σηκωθεί από την καθιστή θέση όρθιο χωρίς βοήθεια. Μοιάζει σαν να ανακάλυψε το δείκτη του χεριού, με τον οποίο εξερευνά όλο τον κόσμο. Πιάνει ένα μικρό αντικείμενο μόνο με το δείκτη και τον αντίχειρα, και αρχίζει να μας δίνει ό,τι κρατά, όταν του το ζητάμε. Μπορεί να βάζει το ένα τουβλάκι επάνω στο άλλο και επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το μολύβι. Είναι αναμενόμενο πλέον το παιδί  να σας ακούει ικανοποιητικά και μάλιστα να γυρίζει στο όνομά του. Έρχεται όταν το φωνάζετε. Είναι προσκολλημένο πάνω σας και ο φόβος του αποχωρισμού είναι μια αιτία που του προκαλεί άγχος. Εκδηλώνει έντονα ξεσπάσματα θυμού κρατώντας την αναπνοή του, κλοτσώντας πράγματα ή και ουρλιάζοντας. 

Εκτός από το να αντιδρά σε έντονους ήχους, εντοπίζει ήχο που δημιουργείται πάνω από το επίπεδο του αυτιού του, και στρέφεται προς την πηγή του με μία κίνηση. Όσον αφορά την όραση και την αντίληψη, γύρω στο 12ο μήνα περιμένουμε ένα παιδί να καταλαβαίνει το «όχι» και να υπακούει σε εντολή που συνοδεύεται με χειρονομία («μη» με κούνημα του δείκτη κλπ.). Δίνετέ του κίνητρα για να κάνει βήματα, απλώνοντας τα χέρια σας και χωρίς να το πιάνετε, προστατεύοντάς το όμως από πέσιμο, να το καλείτε κοντά σας. Για να μάθει να προστατεύεται, αφήστε το, σε ελεγχόμενο πάντα περιβάλλον, να πέφτει στα μαλακά. Σύντομα, θα συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της βαρύτητας και θα μάθει να προσγειώνεται στο μαλακό «αερόσακο» της πάνας του, χρησιμοποιώντας σωστά τα χέρια του για προστασία.

  • Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα κοντά στο βρέφος, μπορεί να τα βάλει στο στόμα του και να πνιγεί. 
  • Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη μόνο του, ειδικά σε ψηλά σημεία, γιατί πλέον το παιδί σας κινείται. 
  • Μην αφήνετε κοντά του επικίνδυνα αντικείμενα. 
  • Το μωρό σας θα ψάξει και θα δοκιμάσει τα πάντα. Κατεβείτε στο ύψος του και ψάξτε να βρείτε πρώτοι τις πρίζες, τις αιχμηρές γωνιές, τα φάρμακα και οτιδήποτε δυνητικά επικίνδυνο.

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ανάπτυξης. Αν δεν συμβαδίζουν οι παρατηρήσεις με την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται σωστά. Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας, καλό είναι να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας.

Σχετικά Άρθρα

Δυσανεξία στη γλουτένη: Οι πιο επικίνδυνες τροφές για το παιδί
Η δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση του εντέρου η οποία προκαλείται από ευαισθησία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που ...
Υγιές μωρό όλο το χειμώνα
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το μωρό μας από γρίπη και ιώσεις;
Μυστικά για έναν ήσυχο ύπνο!
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τα παιδιά, γιατί στη διάρκειά του - και κυρίως στο πιο βαθύ του στάδιο - εκκρίνονται οι ορμόνες που είναι ...
Τα πρώτα του βήματα
Τα πρώτα του βήματα είναι σπουδαίο γεγονός τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς. Και πρέπει να γίνουν απλά και φυσικά, χωρίς καμία πίεση!
comments powered by Disqus