Μάθετε στα παιδιά σας να παίρνουν αποφάσεις και βοηθήστε τα να αναπτύξουν τη δική τους μοναδική προσωπικότητα. Έτσι, το παιδί μαθαίνει να κατανοεί τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται λεπτές κινητικές δεξιότητες.
Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στη λήψη αποφάσεων με διασκεδαστικό τρόπο
Ο εγκέφαλος των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχει τη δυνατότητα να απορροφά απίστευτες ποσότητες νέων γνώσεων και να αποκτά βασικές δεξιότητες που τα προετοιμάζουν για το σχολείο και για μια ολόκληρη ζωή επιμόρφωσης. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται για να υποστηρίξετε τη φυσική περιέργεια και το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με δημιουργικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τη φαντασία και του μαθαίνουν πώς να παίρνει αποφάσεις.
Η ικανότητα λήψης αποφάσεων είναι κρίσιμης σημασίας στη ζωή κάθε ανθρώπου καθώς όλοι καλούμαστε συνεχώς να επιλέγουμε ανάμεσα σε διάφορες εναλλακτικές. Μπορείτε να εξασκήσετε αυτή την ικανότητα μέσα από τις συνηθισμένες, καθημερινές ασχολίες «προτιμάς να φορέσεις τις πράσινες κάλτσες ή τις κόκκινες;» «Θέλεις να δεις τα κινούμενα σχέδια πριν το φαγητό ή μετά;» Η λήψη αποφάσεων είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της ζωής μας. Ο μοναδικός δρόμος για την ανάπτυξή μας είναι από τις μικρές και ασήμαντες αποφάσεις, στις μεγάλες και σημαντικές. Η εκπαίδευση μέσα από το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος εξάσκησης στη λήψη αποφάσεων για ένα παιδί.
Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, σας δίνεται η τέλεια ευκαιρία να συμπεριλάβετε το παιδί σας σε μια πολύ ευχάριστη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τον προγραμματισμό των οικογενειακών διακοπών. Κάθε οικογένεια σχεδιάζει πού θα περάσει τις γιορτές και ανυπομονεί να γνωρίσει καινούργιες εμπειρίες παρέα με τους αγαπημένους. Υπάρχουν, όμως, τόσα πολλά υπέροχα μέρη στον κόσμο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Σε ποιο απ’ όλα θα μπορούσαμε να πάμε; Τα ταξίδια είναι πολύ διασκεδαστικά και φέρνουν τον ενθουσιασμό στην καθημερινή σας ζωή.  Δώστε στο μικρό ταξιδευτή σας την ευκαιρία να το διαπιστώσει μέσα από διασκέδαση και παιχνίδι με τα θεματικά σετ κατασκευών LEGO® DUPLO®. Τα σετ προορίζονται για παιδιά ηλικίας 1,5 έως 5 ετών και είναι πολύ διαφωτιστικά από κάθε άποψη.
Η συζήτηση σχετικά με το καλύτερο μέρος για διακοπές προσφέρει πολλές ευκαιρίες για λήψη αποφάσεων. Για τα μικρότερα παιδιά, ξεκινήστε με την απλή αναγνώριση εικόνων. Συζητώντας για το τι δείχνουν οι εικόνες βοηθάτε το παιδί σας να σχηματίσει μια γνώμη για το μέρος που θα ήθελε να επισκεφτεί. Ποιο μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν θέλουν να εξερευνήσουν τη δική τους χώρα; Πώς μπορούν οι άνθρωποι να ταξιδέψουν όταν θέλουν να επισκεφτούν ξένες χώρες που είναι πολύ, πολύ μακριά από το σπίτι; Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι.
Επιλέγοντας το καλύτερο μέρος για διακοπές
Η μαμά και ο μπαμπάς αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τον Νικόλα και την Αλίκη στον προγραμματισμό των οικογενειακών διακοπών. Η μαμά τύπωσε μερικές κάρτες με πανέμορφα τοπία: θάλασσα, βουνά, ποταμούς και ερήμους με πυραμίδες… Και τα δύο παιδιά ανακάλυψαν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να πάρουν μια τελική απόφαση και να διαλέξουν απλώς ένα μέρος. Όλη η οικογένεια κάθεται στο χαλί συζητώντας ζωηρά για κάθε μία από τις εικόνες. Ο Νικόλας είναι περίεργος και ρωτάει αν θα μπορέσει να κολυμπήσει με δελφίνια σε περίπτωση που αποφασίσει να πάει διακοπές στη θάλασσα. Τα δελφίνια είναι τα αγαπημένα του ζώα.
Στο αεροδρόμιο
Η μαμά λέει στον Νικόλα και την Αλίκη: «Αν διαλέξουμε διακοπές στη θάλασσα, θα πρέπει να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο. Τα αεροπλάνα είναι τεράστια οχήματα που μπορούν να μας μεταφέρουν σε μακρινά μέρη, πολύ μακριά από το σπίτι μας.» Ανοίγει τα σετ LEGO® DUPLO® Μικρό Αεροπλάνο και LEGO® DUPLO® Αεροδρόμιο και αρχίζει να εξηγεί τι γίνεται στο αεροδρόμιο. «Μόλις φτάσουμε στο αεροδρόμιο, πηγαίνουμε στο σημείο του τσεκ-ιν, όπου ζυγίζουν τις βαλίτσες μας. Οι υπάλληλοι του αεροδρομίου τους βάζουν μία ετικέτα. Αν δεν υπήρχε αυτή η ετικέτα, θα μπορούσαν να βάλουν τις βαλίτσες σε λάθος αεροπλάνο.» Ο Νικόλας θέλει να μάθει περισσότερα για το μέρος όπου οι βαλίτσες πηγαίνουν στο αεροπλάνο, και προσπαθεί να τις μετακινήσει μόνος του από το τσεκ-ιν στο αεροπλάνο. Αφού παραδώσουμε τις βαλίτσες μας, περνάμε από τον έλεγχο διαβατηρίων. Τέλος, όταν το αεροπλάνο είναι έτοιμο, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιβαστούν. Η δεξαμενή καυσίμων είναι γεμάτη, γι’ αυτό ας ανάψουμε τους κινητήρες!
Περιπέτεια με τρένο
Μετά από λίγο, ο Νικόλας ενδιαφέρεται για τα ταξίδια με το τρένο. Έχει ταξιδέψει με τρένο μερικές φορές στο παρελθόν, και το λάτρευε! Αυτό τον τυπικό ήχο που κάνει το τρένο και το ιλιγγιώδες, συνεχώς μεταβαλλόμενο εξοχικό τοπίο που γλιστράει προς τα πίσω καθώς κοιτάμε από το παράθυρο. «Αν ταξιδέψουμε με αεροπλάνο, θα σηκωθούμε από το έδαφος και θα ανεβούμε ψηλά στον ουρανό, εκεί όπου υπάρχουν μόνο τα σύννεφα» εξηγεί ο μπαμπάς. Αλλά ο Νικόλας είναι εντελώς απορροφημένος τσουλώντας το LEGO® DUPLO® Τρενάκι πάνω στη τροχιά, ενώ κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο του τρένου! Ενώ ο Νικόλας παίζει με το αγαπημένο του σετ DUPLO®, η μαμά διαλέγει φωτογραφίες των προορισμών που συζήτησαν με περισσότερες λεπτομέρειες. Αργότερα, ρωτάει τον Νικόλα και την Αλίκη αν θα προτιμούσαν τη θάλασσα ή την εξοχή. Και τα δύο παιδιά συμφωνούν ότι θέλουν να ανέβουν στο απίστευτο τρενάκι, και ολόκληρη η οικογένεια καταλήγει σε ένα περιπετειώδες παιχνίδι με ύπνο σε σκηνές. Φαίνεται ότι τα δελφίνια ξεχάστηκαν – τα τρένα είναι η καινούργια αγάπη του Νικόλα.
Οι αναμνήσεις είναι παντοτινές
Δυστυχώς, οι διακοπές κάποτε τελειώνουν, και συνήθως τελειώνουν νωρίτερα απ’ ότι θέλουμε. Ευτυχώς όμως, οι αναμνήσεις δεν τελειώνουν! Μπορούν να μείνουν μαζί μας για πάντα, αρκεί να τις κρατάμε ζωντανές αναπολώντας τες μαζί με τους ανθρώπους που τις μοιραστήκαμε. Ένα απόγευμα, η μαμά μαζεύει τα παιδιά κοντά της για να ξεφυλλίσουν το ταξιδιωτικό ημερολόγιο των διακοπών. Η μαμά το ανοίγει και αρχίζει να συζητάει με τον Νικόλα και την Αλίκη τις εμπειρίες τους. «Θυμάστε εκείνο το απόγευμα που είχαμε πάει για μια βόλτα και άρχισε να βρέχει στα καλά καθούμενα; Γίναμε παπί!» Η Αλίκη αρχίζει να γελάει και προσπαθεί να συνεχίσει την ιστορία μιλώντας για το πού βρήκαν καταφύγιο από τη βροχή. Η ικανότητα να επικοινωνήσεις στους άλλους τι θέλεις, να αφηγηθείς ιστορίες και να μοιραστείς αναμνήσεις είναι σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες που βοηθούν το παιδί να πετύχει στην ενήλικη ζωή του.
Χαμογελάστε!
Κάθε όμορφη, ευτυχισμένη στιγμή πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρείται. Αυτή η φωτογραφία είναι η αγαπημένη όλης της οικογένειας, επειδή οι διακοπές είχαν μόλις αρχίσει και όλοι ανυπομονούσαν για τις εντυπωσιακές περιπέτειες που θα συναντούσαν. Ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει όταν ξεκινάς να ταξιδέψεις, κι αυτό είναι που κάνει ταξίδια συναρπαστικά.