Ο χρόνος ποτέ δεν ήταν τόσο λίγος όσο τώρα. Από τότε που ήρθε το μωρό στο σπίτι, ακόμη κι αν έχει περάσει καιρός και το μωρό έχει ήδη πάει σχολείο, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Μερικές φορές δεν βρίσκουμε χρόνο ούτε για να κάνουμε μπάνιο, και η αλήθεια είναι ότι έχουν έρθει βράδια που κοιμηθήκαμε με το make – up και τη μάσκαρα. Τώρα, λοιπόν, η ιατρική προσαρμόζεται στις ανάγκες των γυναικών. Μια νέα γενιά αισθητικών επεμβάσεων πραγματοποιείται στο σπίτι, έτσι ώστε να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης χρόνου για όλες τις πολυάσχολες γυναίκες, από τις σταρ που ταξιδεύουν ασταμάτητα μέχρι τις εργαζόμενες μητέρες. Από την άλλη, οι θεραπείες αυτές ταιριάζουν σε κάθε μπάτζετ: Καθώς το κόστος τους δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης στο δερματολόγο), αποτελούν μια προσιτή λύση. Στην Ελλάδα, εξειδικευμένοι δερματολόγοι αξιολογούν τις ανάγκες του δέρματος και σχεδιάζουν την κατάλληλη θεραπεία. Στη συνέχεια, συστήνουν στους ασθενείς τους να απευθύνονται σε αξιόπιστα φαρμακεία και να ζητούν την παρασκευή των συγκεκριμένων καλλυντικών σύμφωνα με τη συνταγή.
Ακμή
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η λειτουργία των σμηγματογόνων πόρων διαταράσσεται και το δέρμα υποφέρει από ακμή. Η παραγωγή του σμήγματος αυξάνεται, οι σμηγματογόνοι πόροι δεν καταφέρνουν να το διοχετεύσουν στην επιφάνεια, μπλοκάρεται και δημιουργεί σπυράκια. Ο κύκλος αυτός ενδέχεται να επιμένει και μετά τον τοκετό.
Η θεραπεία: «Το απαραίτητο συστατικό για να ρυθμιστεί η λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων είναι η βιταμίνη Α», μας λέει η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. «Με αυτό την ονομασία περιγράφεται ολόκληρη ομάδα των ρετινοειδών, δηλαδή το ρετινοϊκό οξύ, η ρετινόλη, η ρετιναλδεΰδη, η τρετινοΐνη και η ισοτρετινοΐνη. Οι ουσίες αυτές επιδρούν στους σμηγματογόνους πόρους και τους επαναπρογραμματίζουν, δηλαδή τους ρυθμίζουν έτσι ώστε να αποκατασταθεί η διαταραχή της υπερλειτουργίας. Οι ρυθμιστικές τους λειτουργίες βοηθούν σε όλες τις διαταραχές, από την υπερβολική λιπαρότητα μέχρι τη φωτογήρανση». Ο δερματολόγος συνταγογραφεί σκευάσματα με την κατάλληλη συγκέντρωση δραστικών ουσιών, διαφορετική για κάθε περιστατικό. Οι αλοιφές αυτές παρασκευάζονται στο φαρμακείο και χρησιμοποιούνται κάθε βράδυ, μετά τον καθαρισμό, στο σπίτι. Το πρωί ακολουθεί και πάλι καθαρισμός. Για τον καθαρισμό συστήνεται ένα διάλυμα που περιέχει σαλικυλικό οξύ, αλκοόλη και propylene glycol. «Το σαλικυλικό οξύ ρυθμίζει τους φαγέσωρες (τους πόρους όπου εμφανίζονται τα σπυράκια), η αλκοόλη περιορίζει τη λιπαρότητα, ενώ το propylene glycol έχει μαλακτική δράση», εξηγεί η δερματολόγος. Αν η ακμή επιμένει, τότε σημαίνει ότι το προπιοβακτήριο «p. acnes» μολύνει τους φαγέσωρες και εντείνει το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, η παραπάνω λοσιόν καθαρισμού εμπλουτίζεται από το φαρμακοποιό με μία αντιβιοτική ουσία, όπως η κλινδαμυκίνη ή η ερυθρομυκίνη, η οποία ελέγχει την ανάπτυξη του βακτηρίου. Όσο για την ενυδάτωση, είναι απαραίτητη ακόμη και στα ακνεϊκά δέρματα. Γι’ αυτό, ο γιατρός συστήνει μια κρέμα από ευσερίνη, ουρία και νερό, τους ενυδατικούς παράγοντες που αποτελούν τη βάση των περισσότερων κρεμών ημέρας. «Σκοπός της είναι να απαλύνει την ξηρότητα που έχει προκληθεί από τα υπόλοιπα σκευάσματα κατά της ακμής, χωρίς να επιβαρύνει το δέρμα με ανεπιθύμητη λιπαρότητα».
INFO: Η διαδικασία διαρκεί από τέσσερις έως έξι μήνες και πετυχαίνει εξάλειψη του προβλήματος σε ποσοστό 90%, χωρίς παρενέργειες στον οργανισμό.
Πανάδες
Οι ορμονικές αυξομειώσεις της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τη λειτουργία των μελανινοκυττάρων. Αντί να εκκρίνουν τις φυσιολογικές ποσότητες μελανίνης, στην περίοδο της εγκυμοσύνης μερικές φορές υπερλειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση λεκέδων, κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και χωρίς την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Πολλοί από αυτούς ενδέχεται να απορροφηθούν κατά τους μήνες της λοχείας. Αν όμως επιμείνουν, τότε πρέπει να επέμβουμε έγκαιρα.
Η θεραπεία: «Είναι σημαντικό να μην περάσει πολύς καιρός, γιατί η πανάδα βαθαίνει και θεραπεύεται δυσκολότερα», μας λέει η δερματολόγος. «Οι γυναίκες με σκούρα επιδερμίδα μπορούν να περιμένουν μέχρι έξι μήνες μετά τον τοκετό, ενώ όσες έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορούν να περιμένουν μέχρι ένα χρόνο. Οι θεραπείες πρέπει να γίνονται σταδιακά, έτσι ώστε να αποφεύγεται τυχόν επιδείνωσή τους». Η ασθενής χρησιμοποιεί ειδικές κρέμες λεύκανσης στο σπίτι, οι οποίες παρασκευάζονται στο φαρμακείο με τη συνταγή του δερματολόγου. Η θεραπεία της λεύκανσης γίνεται πάντα στη διάρκεια της νύχτας. Μετά το βραδινό καθαρισμό, απλώνεται μια κρέμα που περιέχει υδροκινόνη, τρετινοΐνη, υδροκορτιζόνη και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C). «Η υδροκινόνη εμποδίζει τα μελανινοκύτταρα να εκκρίνουν μελανίνη, οπότε η δυσχρωμία σταματά να τροφοδοτείται», εξηγεί η δερματολόγος. «Συγχρόνως, η τρετινοΐνη ρυθμίζει την ανανέωση του δέρματος, ώστε να απομακρυνθούν τα σκούρα κύτταρα και να αντικατασταθούν με λευκά. Η υδροκορτιζόνη μειώνει τη φλεγμονή που ίσως προκαλέσει η υδροκινόνη, ενώ η βιταμίνη C με την αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την υδροκινόνη από την οξείδωση». Στη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιείται μια ενυδατική κρέμα με ελαφριά λευκαντική δράση. Γι’ αυτόν το λόγο, περιέχει κοχικό οξύ (έναν ήπιο λευκαντικό παράγοντα), ευσερίνη και νερό. Ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 30 είναι απαραίτητο.
INFO: Η διαδικασία διαρκεί από τέσσερις έως έξι μήνες, διακόπτεται το καλοκαίρι και συνεχίζεται τον επόμενο χειμώνα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Στη διάρκεια όλου του χρόνου, οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται με αντιηλιακό, γιατί – ακόμη κι αφού θεραπευθεί η δυσχρωμία – ο ήλιος ενδέχεται να προκαλέσει και πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Ραγάδες

Στην εγκυμοσύνη, η κοιλιά και το στήθος φουσκώνουν πολύ περισσότερο απ’ όσο αντέχει το δέρμα τους. Εξαιτίας αυτής της υπερβολικής καταπόνησης, στα σημεία των πτυχώσεων, η επιδερμίδα σπάει και δημιουργεί ραγάδες. Στην αρχή είναι κόκκινες, όμως, καθώς περνάει ο καιρός, το κόκκινο δίνει τη θέση του στο λευκό. Μερικές από εμάς κατάφεραν να τις προλάβουν απλώνοντας ειδικές κρέμες που συστήνει ο δερματολόγος, ο γυναικολόγος ή ο φαρμακοποιός. Άλλες, πάλι, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις ραγάδες, όσο κι αν προσπάθησαν να τις προλάβουν. Τα καλά νέα είναι πως η αισθητική ιατρική σήμερα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η θεραπεία: «Η αγωγή πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά τον τοκετό, όταν οι ραγάδες είναι ακόμη κόκκινες», μας λέει η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. «Όσο περνάει ο καιρός και οι ραγάδες γίνονται από κόκκινες λευκές, τόσο μειώνονται τα ποσοστά επιτυχίας». Για να βελτιώσουν την εικόνα τους, οι ειδικοί σχεδιάζουν κρέμες που περιέχουν ισοτρετινοΐνη (για να διορθώσουν τη λειτουργία των ινοβλαστών), μαντεκασοζίδη (που έχει αναπλαστική δράση και χρησιμοποιείται και στην επούλωση των εγκαυμάτων) και D – πανθενόλη (που καταπραΰνει και ενυδατώνει). Η εφαρμογή γίνεται πρωί και βράδυ, αφού έχει προηγηθεί ένα δυνατό σκραμπ με μεγάλους κόκκους, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση.
INFO: Η θεραπεία διαρκεί τέσσερις μήνες και μπορεί να βελτιώσει την εικόνα των κόκκινων ραγάδων κατά 30%. Αν, όμως, οι ραγάδες είναι «παλιές» και έχουν πια ασπρίσει, η αγωγή δεν δρα.
Τριχόπτωση
Η απότομη πτώση των οιστρογόνων μετά τον τοκετό, συνήθως προκαλεί τριχόπτωση. Ενώ, δηλαδή, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες χάνουμε 50 έως 100 τρίχες κάθε μέρα, μετά τον τοκετό η απώλεια αυτή διπλασιάζεται ή πολλαπλασιάζεται. Συγκεκριμένα, δύο έως έξι μήνες αργότερα το πρόβλημα εντείνεται. «Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές δεν επιτρέπουν στα μαλλιά να διάγουν τον κύκλο της ζωής τους και να πέφτουν με τους κανονικούς ρυθμούς τους», μας λέει η δερματολόγος. «Αυτό σημαίνει πως, όταν οι ορμόνες επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, θα πέσουν όλες οι τρίχες που έπρεπε να είχαν πέσει». Ωστόσο, μερικές φορές η τριχόπτωση επιμένει πέρα από το αναμενόμενο και το τριχωτό απομένει άδειο.
Η θεραπεία: Η αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά έγκαιρα, προτού χαθεί μεγάλο ποσοστό των μαλλιών. «Καθώς η θεραπεία γίνεται με φαρμακευτικές ουσίες, πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο θηλασμός για να ξεκινήσουμε», μας λέει η δερματολόγος. Σκοπός της αγωγής είναι να ενισχύσει τη ρίζα, ώστε να συγκρατήσει την τρίχα στη θέση της. Γι’ αυτό, ο ειδικός μάς δίνει μια συνταγή για λοσιόν που περιέχει μινοξιδίλη, τη μοναδική φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται κατά της τριχόπτωσης, και κορτιζόνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ψεκάζουμε με αυτήν το τριχωτό του κεφαλιού πρωί και βράδυ, επί δύο ή τρεις μήνες. Στη συνέχεια, ο δερματολόγος εκτιμά την κατάσταση του τριχωτού, και ανάλογα συστήνει αγωγή για τη συνέχεια. Αν η τριχόπτωση επιμένει, συστήνει λοσιόν με μινοξιδίλη, αλλά διακόπτει την κορτιζόνη.
INFO: Αν κριθεί απαραίτητο, ο δερματολόγος συνταγογραφεί και άλλα διαλύματα που περιέχουν ορμονικούς παράγοντες. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, η αγωγή συνδυάζεται με βιταμινούχα συμπληρώματα από το στόμα.
Με τη συνεργασία της Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (δερματολόγος).