Ναι, είμαστε ικανές για όλα, εξαιρετικά ταλαντούχες και αποφασισμένες. Και οι κόποι μας αναγνωρίονται. Tο Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO απένειμαν τα βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη σε πέντε σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες. Κάθε γυναίκα αντιπροσωπεύει μια μοναδική επαγγελματική σταδιοδρομία που συνδυάζει το σπάνιο ταλέντο με τη βαθιά δέσμευση στο επάγγελμά της και το εκπληκτικό κουράγιο σε έναν κλάδο που εξακολουθεί να είναι κυρίως ανδροκρατούμενος.
Η Τελετή Απονομής των Βραβείων L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη για το 2014 προς τιμήν των πέντε Βραβευμένων πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη υπό την προεδρία του, Βραβευμένου με Νόμπελ Ιατρικής, Καθηγητή Günter Blobel. Σε ειδική συνέντευξη τύπου αποκαλύφθηκαν τα πορίσματα μιας έκθεσης για τη σημερινή κατάσταση των γυναικών επιστημόνων. Η έκθεση αυτή εξετάζει την υποεκπροσώπηση των γυναικών στα επιστημονικά επαγγέλματα και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελάχιστα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στα 16 χρόνια ιστορίας του προγράμματος, η L’Oréal και η UNESCO συνεργάζονται, για να προάγουν την πρόοδο των γυναικών ερευνητριών. Κάθε χρόνο, το πρόγραμμα αποτίνει φόρο τιμής σε ξεχωριστές γυναίκες επιστήμονες και υπογραμμίζει τη συνεισφορά τους στην αλλαγή του κόσμου. Από το 1998, το πρόγραμμα έχει επιβραβεύσει περισσότερες από 2.000 γυναίκες παγκοσμίως (82 Βραβευμένες με το Διεθνές Βραβείο, μεταξύ των οποίων δύο που βραβεύτηκαν αργότερα με Νόμπελ, και 1.920 Υποτρόφοι).
Οι γυναίκες βραβεύονται για σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα που συμβάλλουν στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη και ο εθισμός. Οι υποψήφιες για τα Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη προτάθηκαν από ένα δίκτυο, στο οποίο μετέχουν περισσότεροι από 1.000 διεθνείς επιστήμονες. Οι πέντε Βραβευμένες επιλέχθηκαν στη συνέχεια από μια ανεξάρτητη Επιτροπή Κρίσης υπό την προεδρία του Καθηγητή και Νομπελίστα Günter Blobel, η οποία απαρτίζεται από δώδεκα εξέχοντα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Ευρώπη: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ BRIGITTE KIEFFER – Νευροβιολογία
Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Γαλλία. Διευθύντρια Έρευνας, Institut de Génétique et de Biologie Moléculaire et Cellulaire (IGBMC), Illkrich, Γαλλία. Επιστημονική Διευθύντρια, Ερευνητικό Κέντρο Ινστιτούτου Douglas, Πανεπιστήμιο McGill, Μόντρεαλ, Καναδάς
Η Καθηγήτρια Kieffer, που διορίστηκε μέλος της French Academie des sciences το Δεκέμβριο του 2013, επιβραβεύεται για το καθοριστικό της έργο στους μηχανισμούς του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον πόνο, στα ψυχικά νοσήματα και τον εθισμό στα ναρκωτικά. Το 1992, ήταν η πρώτη που κλωνοποίησε και απομόνωσε το γονίδιο για έναν υποδοχέα οπιοειδών στον εγκέφαλο, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου, ένα γρίφο που προσπαθούσαν να λύσουν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για δεκαπέντε χρόνια. Τα ευρήματά της άνοιξαν το δρόμο για νέες θεραπείες καταπολέμησης του πόνου, του εθισμού και της κατάθλιψης.
Βόρεια Αμερική: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ LAURIE GLIMCHER – Ανοσολογία και Ιατρική
Stephen and Suzanne Weiss Dean, Weill Cornell Medical College, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
Κοσμήτορας για Ιατρικά Θέματα, Πανεπιστήμιο Cornell, Ithaca, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
Η πρώτη γυναίκα πρύτανης ιατρικής σχολής στη Νέα Υόρκη, η Καθηγήτρια Glimcher είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη πρωτοπόρος και ηγέτης στον κλάδο της ανοσολογίας. Βραβεύεται για την ανακάλυψη καθοριστικών παραγόντων που εμπλέκονται στον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης (T-bet) σε αλλεργίες και αυτοάνοσα, μολυσματικά και κακοήθη νοσήματα. Τα ευρήματά της ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις αλλεργίες, το άσθμα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τον παιδικό διαβήτη και τον καρκίνο.
Λατινική Αμερική: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ CECILIA BOUZAT – Βιοφυσική
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CONICET), Μπουένος Άιρες. Καθηγήτρια, Universidad Nacional del Sur, Bahia Bianca. Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Ινστιτούτου Βιοχημικής Έρευνας Bahia Bianca (INIBIBB), Αργεντινή
Η Καθηγήτρια Bouzat επιβραβεύεται για τη συνεισφορά της στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα μεταξύ τους και με τους μύες. Οι παγκοσμίως αναγνωρισμένες ανακαλύψεις της συνέβαλαν στον εντοπισμό του προβλήματος επικοινωνίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μύες, το οποίο προκαλεί σημαντικές νευρολογικές διαταραχές. Το έργο της Καθηγήτριας Bouzat δημιούργησε προοπτικές για νέες θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη και ορισμένες εθιστικές συμπεριφορές.
Ασία/Ειρηνικός: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ KAYO INABA – Ανοσολογία & Ιατρική
Καθηγήτρια, Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών Βιοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Κιότο, Ιαπωνία. Αντιπρόεδρος Φυλετικής Ισότητας και Διευθύντρια του Κέντρου για τις Γυναίκες Ερευνήτριες, Πανεπιστήμιο Κιότο, Ιαπωνία.
Η πρώτη γυναίκα αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κιότο έχει αναλάβει τη δέσμευση να εντάξει περισσότερες γυναίκες στην επιστημονική έρευνα. Η Καθηγήτρια Inaba επιβραβεύεται για τις ζωτικές της ανακαλύψεις αναφορικά με τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν αυτό έρχεται αντιμέτωπο με απειλές, όπως οι ιοί ή τα βακτήρια, ή από μη φυσιολογικά κύτταρα, όπως τα καρκινικά. Εξειδικευμένη στη μελέτη των δενδριτικών κυττάρων, η Καθηγήτρια ήταν η πρώτη επιστήμονας που απέδειξε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτά τα κύτταρα εκτός του οργανισμού και να τα εισάγουμε στη συνέχεια ξανά στον οργανισμό, για να διεγείρουμε την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανακάλυψή της αποτέλεσε σημείο καμπής στην κυτταρική θεραπεία και έχει ήδη οδηγήσει σε ένα νέο τύπο αντικαρκινικής θεραπείας.
Αφρική και Αραβικές Χώρες: ΔΡ. SEGENET KELEMU – Βιολογία και Παθολογία των Φυτών
Γενική Διευθύντρια, Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων (ICIPE), Ναϊρόμπι, Κένυα
Η πρώτη γυναίκα από την περιοχή της που φοίτησε στο τότε μοναδικό πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας, η Δρ. Segenet Kelemu επιβραβεύεται για την έρευνα του τρόπου με τον οποίο οι μικροοργανισμοί που ζουν συμβιωτικά με τις χορτονομές μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά τους να ανθίστανται στις αρρώστιες και να προσαρμόζονται στην περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή. Το έργο της προσφέρει νέες λύσεις για οικολογικά υπεύθυνη καλλιέργεια τροφίμων, ιδίως από μικρούς αγρότες μικρής κλίμακας. Αφού σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκε στην Κολομβία, επέστρεψε στην Αφρική και, σήμερα, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εντυπωσιακού, διεθνούς δικτύου επιστημονικής έρευνας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ L’ORÉAL
Το Ίδρυμα L’Oréal εστιάζει σε δύο βασικούς σκοπούς, στην επιστήμη και στην περιποίηση της ομορφιάς, ως ένα μέσο για να βοηθά τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Βασισμένη στις αξίες της αριστείας, της γενναιοδωρίας και της δημιουργικότητας, η επιστήμη βρίσκεται στο επίκεντρο των δεσμεύσεων του Ιδρύματος, κυρίως της δέσμευσής του να υποστηρίζει τις γυναίκες ερευνήτριες μέσω του προγράμματος Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την UNESCO. Επιπλέον, έχοντας την πεποίθηση ότι η περιποίηση της ομορφιάς είναι μια βασική ανάγκη που εκπληρώνεται από παθιασμένους επαγγελματίες, ειδικούς στη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων, το Ίδρυμα έχει παρουσιάσει διάφορα προγράμματα, τα οποία βασίζονται σε ένα όραμα της ομορφιάς ως ένα δρόμο προς μια πιο δίκαιη και πιο γενναιόδωρη κοινωνία. Το Ίδρυμα έχει δεσμευτεί να στηρίζει τους οικονομικά μειονεκτούντες και τους ανθρώπους που πάσχουν από σωματικές και ψυχικές ασθένειες, ώστε να ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους μέσα την περιποίηση της ομορφιάς και προγράμματα εκπαίδευσης σε επαγγέλματα περιποίησης της ομορφιάς. www.fondationloreal.com
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO
Από την ίδρυσή της το 1945, αποστολή της UNESCO είναι να προάγει την επιστήμη προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης και της ειρήνης. Εστιάζει σε πολιτικές και στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων στην επιστήμη, στην τεχνολογία και την καινοτομία, στην επιστημονική εκπαίδευση, στη βιώσιμη διαχείριση του γλυκού νερού, των ωκεανών και των χερσαίων πόρων, στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, σε γενικότερο πλαίσιο, επιδιώκει να εξαλείψει όλες τις μορφές διακρίσεων και να προωθήσει την ισότητα ανδρών και γυναικών, ιδίως στην επιστημονική έρευνα.