Ναι, είναι προαπαιτούμενο για καριέρα στο Χόλιγουντ και το πρώτο πράγμα που κάνουν όλες οι στάρλετ μόλις ξεπακετάρουν στο L.A. είναι να περάσουν από το ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Μάλιστα, τώρα πια δεν κάνουν απλώς μία επέμβαση αύξησης στήθους.
Ακολουθούν και άλλες μικροεπεμβάσεις για διόρθωση, αντικατάσταση των ενθεμάτων ακόμα και αλλαγή του σχήματος (όταν, π.χ. αλλάξει η μόδα και φύγουν τα μεγάλα στήθη από το προσκήνιο, οπότε μπαίνει κάτι πιο μικρό και φυσιολογικό).
Το εντυπωσιακό μπούστο είναι πλέον απαραίτητο «αξεσουάρ» ομορφιάς. Εδώ και χρόνια, η αυξητική στήθους βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Αμερικάνικης Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών για τις αισθητικές επεμβάσεις, εκτοπίζοντας τη λιποαναρρόφηση από την πρώτη θέση.
Η επέμβαση θεωρείται πλέον ρουτίνα. Οι γυναίκες εμπιστεύονται την ομορφιά τους στα χέρια έμπειρων πλαστικών χειρουργών με την ίδια ευκολία που ζητούν από τον κομμωτή να αλλάξει το χρώμα στα μαλλιά.
Η τοποθέτηση ενός ξένου σώματος μέσα στον οργανισμό δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη. Όχι μόνο επειδή το εμφύτευμα περιβάλλεται από ζωντανούς ιστούς οι οποίοι αντιδρούν με απρόβλεπτους τρόπους.
Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι ιστοί αυτοί γερνούν και χαλαρώνουν φυσιολογικά όπως όλα τα όργανα του σώματος, τη στιγμή που τα ενθέματα σιλικόνης μένουν άθικτα στη θέση τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποια στιγμή το στήθος θα σταματήσει να είναι όμορφο και νεανικό όπως όταν πρωτοχειρουργήθηκε. Ενδέχεται να δείχνει χαλαρωμένο ή να υποφέρει από μικρές παραμορφώσεις.
Η αύξηση στήθους δεν είναι μόνο περισσότερο σοβαρή από μία επίσκεψη στο κομμωτήριο αλλά και μία από τις πιο πολύπλοκες τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής. Ο Φόουν Ναχάι, διάσημος Aμερικανός πλαστικός χειρουργός και συγγραφέας του βιβλίου «The Art of Aesthetic Surgery» («Η Τέχνη της Αισθητικής Χειρουργικής»), θεωρείται πρωτοπόρος στην ενημέρωση για τα ενθέματα σιλικόνης.
«Πολλοί από τους καινούργιους ασθενείς που με επισκέπτονται έχουν την εντύπωση ότι η αύξηση στήθους είναι τόσο απλή όσο μία ρινοπλαστική ή μία λιποαναρρόφηση» λέει ο ίδιος. «Νομίζουν ότι θα την κάνουν, θα ομορφύνουν και μετά θα την ξεχάσουν. Ένα από τα πρώτα πράγματα που τους λέω είναι ότι το ένθεμα δεν είναι μόνιμη λύση, ότι κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα σταματήσει να τις ικανοποιεί και ότι θα χρειαστεί αντικατάσταση. Μου κάνει εντύπωση πόσο λίγοι ασθενείς το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό».
Ακόμη και οι επίσημες οδηγίες για την αύξηση στήθους προειδοποιούν τις ασθενείς για τις «εδικές ανάγκες» της επέμβασης. Ο οργανισμός Breast Implant Safety (Ασφάλεια των Ενθεμάτων Σιλικόνης), στον οποίο συμμετέχουν η Αμερικάνικη Ένωση Πλαστικών Χειρουργών και η Αμερικάνικη Ένωση Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, προειδοποιεί σχετικά με ενθέματα σιλικόνης: «Όπως τα περισσότερα ιατρικά εμφυτεύματα, τα ενθέματα του στήθους δεν είναι σχεδιασμένα για να κρατήσουν μια ζωή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον μία ακόμη επέμβαση για την αντικατάσταση του αυξητικού υλικού. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα στο πέρασμα του χρόνου επιβάλουν αναπροσαρμογές και στα εμφυτεύματα έτσι ώστε να ταιριάζουν με τις καινούργιες αναλογίες».
Η αύξηση στήθους δεν είναι μία απόφαση της στιγμής. Η επιλογή αυτή ενδέχεται να επιφέρει επιπτώσεις ακόμη και μετά από αρκετές δεκαετίες. Οι πιθανές επιπλοκές δεν αφορούν τόσο την υγεία, αφού η σύγχρονη τεχνολογία των εμφυτευμάτων αλλά και η πείρα των πλαστικών χειρουργών που τα τοποθετούν μπορούν να μας διασφαλίσουν ενάντια σε τέτοιου είδους παρενέργειες. Εκείνο που δύσκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε είναι οι κίνδυνοι που ίσως κρύβουν για την εμφάνισή μας.