Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα παντρεμένο ζευγάρι παύει να έχει σεξουαλική ζωή: ο ερχομός ενός παιδιού, τα άγχη της δουλειάς, οι άρρωστοι γονείς και η λίστα με τις επιβαρύνσεις που φέρνει η καθημερινότητα δεν έχει τελειωμό. Οτιδήποτε μας βγάζει από τους ρυθμούς μας μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική μας υγεία και είναι φυσιολογικό, αλλά μια παγωμένη κατάσταση μεταξύ δύο ατόμων δεν πρέπει να διαιωνίζεται.
«Το πρόβλημα ξεκινά όταν προσπαθεί κανείς να βρει δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγει να διορθώσει την σεξουαλική απραξία» εξηγεί η ψυχολόγος Βάνια Φισούν. «Αυτό ίσως τον κάνει να βουλιάξει σε μια κατάσταση που βράζει και που στην πορεία μπορεί να φέρει επιπρόσθετα ψυχολογικά (ακόμη και σωματικά) ζητήματα».
«Η έλλειψη της αφής και της διέγερσης δημιουργεί πρώτα σωματική κι έπειτα συναισθηματική απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι» μας λέει η ειδικός. «Η σεξουαλική οικειότητα αρχίζει να ξεφτίζει και σύντομα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος κακών εντυπώσεων και δηλητηριασμένων συμπεριφορών μέσα στη σχέση».
«Για να αλλάξει αυτό και τα δύο άτομα να σώσουν τον γάμο τους και την σεξουαλική τους ζωή θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί την πραγματικότητα και τους προβληματισμούς τους, χωρίς υπεκφυγές και φόβο. Το σεξ θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι προτεραιότητα. Και τότε όλα θα ξαναβρούν την φυσιολογική τους πορεία και ίσως να γίνουν καλύτερα και απ’ ότι ήταν πριν την κρίση».
Από που να ξεκινήσετε;
1.      Παρατηρήστε τις καθημερινές σας συνήθειες: Βγείτε από τους εαυτούς σας και παρατηρήστε τους. Αν με το που γυρνάτε στο σπίτι από την δουλειά προτιμάτε να κάτσετε στον καναπέ και να δείτε την αγαπημένη σας σειρά από το να περάσετε λίγο χρόνο με τον άνθρωπο σας, αυτό θα πρέπει να αντιστραφεί για να δείτε την φλόγα της σεξουαλικής σας ζωής να ανάβει ξανά. Δείτε ποια από τα πράγματα που κάνετε μόνοι σας μπορείτε να τα κάνετε και με τον άνθρωπο σας και θα σας φέρουν πιο κοντά, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά.
2.      Ξεχάστε την σεξουαλική πράξη, επιδιώξτε την συχνότερη επαφή: Το σεξ δεν είναι το παν, το παν είναι αυτά που έχουν προηγηθεί πριν από αυτό. Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί και αν το καλοσκεφτείτε, ισχύει. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να έρθει πιο κοντά με τον σύντροφο σας, ξεκινώντας με απλές κινήσεις. Το κράτημα του χεριού, ένα γλυκό βλέμμα, ένα φιλί πριν την δουλειά είναι μερικές κινήσεις που θα φέρουν τις επόμενες που θα είναι πιο θερμές. Αυτά τα λεπτά, συναισθήματα στοργής που εκφράζονται με κινήσεις και πράξεις στρώνουν το χαλί για την αποκατάσταση της σεξουαλικής σας πραγματικότητας.
3.      Θυμηθείτε τις πιο σέξι στιγμές σας: Όλα τα ζευγάρια έχουν περάσει από έντονες σεξουαλικές στιγμές και κατά καιρούς τις έχουν ανακαλέσει είτε λεκτικά, είτε στην πράξη. Πείτε στον παρτενέρ σας ό,τι σας έχει λείψει το ένδοξο παρελθόν σας και αφήστε του το περιθώριο να το επαναφέρει στο κοινό σας παρόν.
4.      Φλερτάρετε: Στείλτε ένα μήνυμα στον σύντροφο σας για το πόσο σέξι σας φάνηκε σήμερα, παιχνιδίστε, βρείτε τους δικούς σας κώδικες και χρησιμοποιείστε τους για να δημιουργήσετε τον δικό σας κύκλο με φλερτ. Το φλερτ άλλωστε μπορεί να πάρει πολλές μορφές.
5.      Μιλήστε σε έναν ειδικό: Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και οι αλλαγές είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να μιλήσετε σε έναν ειδικό. Βρείτε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο σχέσεων που θα μπορέσει να εισχωρήσει στη σχέση σας και να σας βοηθήσει να δουλέψετε τα ζητήματα σας. Κατά πάσα πιθανότητα, αν και οι ίδιοι έχετε την διάθεση, θα σας βοηθήσει να σώσετε τον γάμο σας.