Όλοι ξέρουμε ανέκδοτα με ξανθιές, που σατυρίζουν την υποτιθέμενα περιορισμένη εξυπνάδα τους. Μια μελέτη όμως από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο έρχεται να ανατρέψει αυτό το καταστροφικό στερεότυπο για εκείνες και να βάλει τα γυαλιά σε όλους τους υπόλοιπους που το παίζουν έξυπνοι.
Η μελέτη πήρε ένα δείγμα 10,878 Αμερικανών λευκών γυναικών που δήλωσαν πως το φυσικό τους χρώμα είναι το ξανθό και είχαν κατά μέσο όρο IQ με προσαύξηση τριών μονάδων σε σχέση με τις μελαχρινές και τις κοκκινομάλλες. Και παρότι τα ανέκδοτα για τις ξανθιές φαίνονται ακίνδυνα, στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, δηλώνει ο Jay Zagorsky, συντάκτης της μελέτης και ερευνητής του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Η έρευνα δείχνει πως τα στερεότυπα έχουν συχνά αντίκτυπο στις προσλήψεις, τις προαγωγές και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες», λέει ο Zagorsky. Αυτή η έρευνα παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση σε βάρος των ξανθών με βάση τη νοημοσύνη τους.
Η μελέτη μπορεί να βρήκε πως το IQ των ξανθών είναι στα ίδια επίπεδα με των υπολοίπων γυναικών με άλλες αποχρώσεις μαλλιών, αλλά η διαπίστωση αυτή δεν είναι στατιστικά σημαντική. Ο ερευνητής επισημαίνει πως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες από τις μελαχρινές, αλλά σίγουρα δεν είναι πιο ανόητες.
Η ίδια μελέτη έβγαλε τα ίδια συμπεράσματα και για τους ξανθούς άντρες, μόνο που γι’ αυτούς τα πράγματα ήταν πάντα πιο εύκολα: κανείς δεν τους χρησιμοποίησε ποτέ για να φτιάξει ανέκδοτα.