Η άσκηση σε τακτική βάση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Είναι αποδεδειγμένο. Ωστόσο, εάν θέλετε να χάσετε βάρος γρήγορα και μόνιμα, παίζει σημαντικό ρόλο το τι τρώτε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις ορμόνες που ελέγχουν πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας και πόσο συχνά τρώτε. Τα σωστά τρόφιμα θα θρέψουν το σώμα σας, θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας και θα ενισχύσουν το μεταβολισμό σας. Αφήνουν ένα θετικό μεταβολικό αντίκτυπο στο σώμα σας. Όλα αυτά εξασφαλίζουν γρήγορη και μόνιμη απώλεια βάρους. Ως εκ τούτου, τα είδη των τροφίμων που βασίζετε τη διατροφή σας είναι εξίσου σημαντικά με το ποσό των θερμίδων που παίρνετε. Αυτά τα τρόφιμα οι διατροφολόγοι τα αποκαλούν «καλύτερα τρόφιμα απώλειας βάρους». Σας βοηθούν να αρχίσετε να χάνετε βάρος και να καίτε λίπος κάνοντας το μεταβολισμό να σας δουλεύει. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα, όπως αυτά, αλλά αυτά τα πέντε τρόφιμα είναι τα καλύτερα για την απώλεια βάρους όπως αποδεικνύεται από την επιστήμη.

1. Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του σώματός σας. Βεβαιωθείτε ότι κάθε γεύμα σας, (πρωινό», γεύμα και δείπνο) περιλαμβάνει μια καθαρή πηγή πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους. Επηρεάζει την όρεξή σας και τις θερμίδες που καίτε.   Σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη, η πρωτεΐνη μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το μεταβολικό σας ρυθμό. Αυτό μπορεί να σας κάνει να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να μειώσετε την όρεξή σας, κάτι που σας βοηθά να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων. Είναι ένας αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για την πέψη πρωτεΐνης από ό,τι για άλλες ομάδες τροφίμων. Στην πραγματικότητα, το 20-30% των συνολικών θερμίδων της πρωτεΐνης που καταναλώνετε χρησιμοποιείτε για να την αφομοιώσετε. Έτσι, αν τρώτε 100 θερμίδες από πρωτεΐνες, το σώμα σας χρησιμοποιεί 20-30 θερμίδες για να μεταβολίζει και να απορροφά την πρωτεΐνη. Αν παρακολουθείτε τις θερμίδες, αυτή είναι μια πραγματική βοήθεια. Η συνεισφορά, όμως, της πρωτεΐνης στην απώλεια βάρους δεν τελειώνει εδώ. Η πρωτεΐνη είναι πολύ πιο κορεσμένη από τους υδατάνθρακες και το λίπος. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη σάς δίνει μια αίσθηση πληρότητας συγκριτικά με άλλες τροφές. Είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η πρωτεΐνη μειώνει την όρεξή σας και προκαλεί μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Σε μια μελέτη, οι παχύσαρκοι άνδρες είδαν μια μείωση κατά 50% στην επιθυμία τους για σνακ αργά τη νύχτα και 60% μείωση στις σκέψεις για φαγητό, κάνοντας μια δίαιτα που αποτελείται από 25% πρωτεΐνη. Σε άλλη μελέτη, οι γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη πρωτεϊνών στο 30% των θερμίδων κατέληξαν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες ανά ημέρα.  Η πρωτεΐνη δεν μπορεί μόνο να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αλλά επίσης να αποτρέψετε την αύξηση του βάρους σας. Σε μία μελέτη, μόνο μια μικρή αύξηση της πρωτεΐνης από 15% των θερμίδων στο 18% των θερμίδων μείωσε την ποσότητα των λιπών που ανακτήθηκαν μετά την απώλεια βάρους κατά 50%. Τώρα το ερώτημα είναι: Πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρώτε ανά ημέρα; 56 γραμμάρια την ημέρα για τον μέσο άντρα με καθιστική ζωή. 46 γραμμάρια την ημέρα για τη μέση γυναίκα με καθιστική ζωή. Υπάρχουν πολλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά εδώ είναι οι καλύτερες επιλογές πρωτεϊνών. Καλύτερες πηγές πρωτεϊνών: Κρέας – Βόειο κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, κ.λπ. Ψάρια και θαλασσινά – Σολομός, πέστροφα, γαρίδες, αστακοί, κ.λπ. Αυγά – Ενισχυμένα με ωμέγα-3 ή ελευθέρας βοσκής είναι τα καλύτερα. Η σημασία της κατανάλωσης αφθονίας πρωτεΐνης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Με λίγα λόγια, όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη είναι ο βασιλιάς των θρεπτικών ουσιών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πολλή.

2. Λαχανικά Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί πραγματικά να βάλει την απώλεια βάρους σας σε έναν αυτόματο πιλότο. Θα χάσετε βάρος πολύ γρήγορα. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και μερικά άλλα, έχουν πολλές ιδιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Πρώτον, έχουν χαμηλές θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.   Η κατανάλωσή τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τον όγκο των γευμάτων σας χωρίς να αυξήσετε τις θερμίδες. Αρκετές αξιόπιστες μελέτες δείχνουν ότι τα γεύματα και οι δίαιτες με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά. Επίσης, είναι θρεπτικές τροφές και πολύ πλούσιες σε όλα τα είδη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Πόσα λαχανικά χρειάζεστε ανά ημέρα; Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συνιστά να στοχεύετε σε 3-4 μερίδες λαχανικών την ημέρα. Φάτε μια ποικιλία χρωμάτων και τύπων. Τα καλύτερα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για απώλεια βάρους: Λαχανικά Μπρόκολο Κουνουπίδι Σπανάκι Λάχανο Λαχανάκια Βρυξελλών Μαρούλι Αγγούρι Σέλινο 3. Δημητριακά ολικής άλεσης Τα ολικά δημητριακά προσφέρουν πληθώρα θετικών για την υγεία, όπως η υγεία της καρδιάς, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και η απώλεια βάρους. Μη συγχέετε τα δημητριακά ολικής άλεσης με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία στερούνται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά λόγω της διεργασίας στην οποία έχουν υποβληθεί.  Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι γεμάτα φυτικές ίνες, και μερικά περιέχουν ακόμη και μια αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεϊνών. Κινόα, βρώμη και καστανό ρύζι είναι μεταξύ εκείνων με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Λάβετε υπόψη ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Επομένως, περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη σε 6 μερίδες (με βάση τις 1.600 θερμίδες την ημέρα). Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ορισμένα επεξεργασμένα δημητριακά είναι ετικετοποιημένα ως δημητριακά ολικής αλέσεως και διατίθενται στο εμπόριο ως τέτοια. Όταν ψάχνετε για δημητριακά ολικής αλέσεως, επιμείνετε στα παρακάτω για να αποφύγετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα προϊόντα. Κατάλογος δημητριακών ολικής άλεσης: Βρώμη Κριθάρι Κινόα Άγριο ρύζι

4. Φρούτα Τα φρούτα δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά περιέχουν πολλές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα φρούτα παρέχουν μια σειρά από θρεπτικές ουσίες ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη συντήρηση του σώματός σας.   Η προσθήκη φρούτων στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Τα περισσότερα φρούτα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, λίπος, νάτριο και θερμίδες. Περιέχουν μηδενική χοληστερόλη. Τα φρούτα αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως το κάλιο, οι διαιτητικές ίνες, η βιταμίνη C και το φολικό οξύ. Οι ίνες, ιδιαίτερα οι διαλυτές ίνες, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι φυτικές ίνες από φρούτα έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.   Τα τρόφιμα που περιέχουν ίνες, όπως τα φρούτα, βοηθούν στην παροχή αίσθησης πληρότητας με λιγότερες θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα στη συνολική πρόσληψη θερμίδων και να προκαλέσει απώλεια βάρους. Πόσα φρούτα χρειάζεστε ανά ημέρα; Συνιστάται να τρώτε 4 με 5 μερίδες φρούτων την ημέρα με βάση ένα πρόγραμμα διατροφής 1.600-2.000 θερμίδων (17). Τα καλύτερα φρούτα για απώλεια βάρους: Μούρα Μήλα Ανανάς Αβοκάντο Ακτινίδια Λεμόνια Αγγούρια Μπανάνες Πορτοκάλια Γκρέιπφρουτ Πεπόνι 5. Νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το πόσιμο νερό ενεργοποιεί το μεταβολισμό σας και μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Δεδομένου ότι η καύση θερμίδων είναι ο τρόπος που συμβαίνει η απώλεια βάρους, είναι το καλύτερο ποτό απώλειας βάρους που υπάρχει.   Μια μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση 500 ml νερού μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας κατά 30% μέσα σε 10 λεπτά και να φτάσει στο μέγιστο κατά τη διάρκεια των 30-40 λεπτών. Στη μελέτη, οι μεσήλικες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες που έπιναν 500 ml νερό πριν από κάθε γεύμα παρουσίασαν αύξηση 44% στην απώλεια βάρους σε 12 εβδομάδες. Το νερό το κάνει αυτό κάνοντάς σας να νιώθετε χορτάτοι με αποτέλεσμα να καταναλώνετε λιγότερο. Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό σε αυτές τις μελέτες είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν έκαναν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Απλώς έπιναν περισσότερο νερό!