μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | ερωτική ζωή | μόδα & ομορφιά |

Οι πέντε λόγοι που κάνουν τη μεσογειακή διατροφή την καλύτερη

12/06/2018
Οι πέντε λόγοι που κάνουν τη μεσογειακή διατροφή την καλύτερη

Όλοι επαινούν τη μεσογειακή διατροφή, αλλά γιατί; Με απλά λόγια: Μπορείτε να κερδίσετε σημαντικά οφέλη για την υγεία που κρατούν τον εγκέφαλο και το σώμα σας σε φόρμα.

Η μεσογειακή διατροφή, με επίκεντρο τα "καλά" λιπαρά, τα θαλασσινά και πολλά λαχανικά και φρούτα, έχει εδώ και καιρό εγκωμιαστεί για την ικανότητά της να μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει. Η κατανάλωση αυτής της διατροφής μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε ενεργά να περιορίσετε τις θερμίδες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 7.000 ανθρώπους από 11 ισπανικά νοσοκομεία, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα είχε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, μια άλλη είχε μια έκδοση της μεσογειακής διατροφής που ήταν πλούσια σε καρύδια, και η τελευταία ομάδα κατανάλωνε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι δύο ομάδες που ακολουθούσαν τις μεσογειακές δίαιτες δεν περιόριζαν τις θερμίδες τους. Αφού οι συμμετέχοντες έμειναν στη δίαιτα για πέντε χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι άνθρωποι σε κάθε ομάδα έχασαν βάρος, η ομάδα ελαιόλαδου έχασε τα περισσότερα - σχεδόν 2 κιλά κατά μέσο όρο.

Ακόμα κι αν αυτοί οι αριθμοί δεν είναι συγκλονιστικοί, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοβάστε τα "καλά" λιπαρά.

Η μεσογειακή διατροφή -πλούσια σε τρόφιμα ολικής άλεσης αντί των επεξεργασμένων - έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά τον οργανισμό με πολλούς άλλους τρόπους. Εδώ, πέντε οφέλη της μεσογειακής δίαιτας στην υγεία που αξίζει να γνωρίζετε. 

1. Προστασία της καρδιάς

Μια μελέτη του 2015 από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας παρακολούθησε πάνω από 2.500 Έλληνες ενήλικες για περισσότερο από 10 χρόνια. Εκείνοι που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή ήταν 47% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους που δεν ήταν πιστοί σε ένα μεσογειακό σχέδιο διατροφής. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσκόλληση στη διατροφή προσέφερε ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τη σωματική άσκηση. Τούτου λεχθέντος, προφανώς δεν πρέπει να παραλείψετε τις προπονήσεις σας. 

2. Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία 

Εάν θέλετε να κρατήσετε το μυαλό σας αιχμηρό, καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης, καρύδια, φρούτα και τα λαχανικά, αντί για κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα. Μια έρευνα του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition (2016), διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης και "καλών" λιπαρών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνεται η λειτουργία του εγκεφάλου και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer. 

3. Απώλεια βάρους

Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ικανότητα της μεσογειακής διατροφής να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά. Μια ανάλυση του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Metabolic Syndrome and Related Disorders διαπίστωσε ότι ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής συνέβαλε στην απώλεια βάρους των συμμετεχόντων κατά περίπου 4 κιλά περισσότερο από αυτή των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο σημαντικά, όταν οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στο πρόγραμμα άσκησης και υιοθέτησαν τη διατροφή για περισσότερο από έξι μήνες. 

4. Πρόληψη χρόνιων ασθενειών

Μία μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στη Nutrition Today διερεύνησε τους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Πρώτον, όσοι την ακολουθούν τείνουν να έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Δεύτερον, η μεσογειακή διατροφή και η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (κατά 40 τοις εκατό για τα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις). Τα οφέλη δε σταματούν εκεί, καθώς έχει επίσης αποδειχθεί ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

5. Αυξημένη μακροβιότητα

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο The BMJ διαπίστωσε κυτταρικές διαφορές μεταξύ των γυναικών που ακολούθησαν το μεσογειακό σχέδιο διατροφής και εκείνων που έτρωγαν περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά, ειδικά όσον αφορά το μήκος των τελομερών, που είναι αλληλουχίες DNA που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων. Το μήκος των τελομερών έχει μια ενδιαφέρουσα σχέση με τη γήρανση: Τα μικρά τελομερή έχουν συνδεθεί με μια συντομότερη ζωή, ενώ τα μακρά τελομερή μπορεί να ισοδυναμούν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και αυτοί οι οπαδοί της μεσογειακής διατροφής είχαν μεγαλύτερα τελομερή. 

Σχετικά Άρθρα

Κι όμως…οι Έλληνες έχουμε έλλειψη βιταμίνης D
Η βιταμίνη D …«η βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Η υ...
Γιατί πεινάω συνέχεια ενώ τρώω;
Μία από τις μεγαλύτερες μάχες όταν κάνετε δίαιτα είναι το να ελέγξετε εκείνες τις ξαφνικές λιγούρες.Δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο να π...
Πέντε ενδείξεις ότι το σώμα σας βελτιώνεται ακόμα κι αν δε χάνετε βάρος
Κάνετε τα πάντα σωστά: τρώτε πράσινα λαχανικά, γυμνάζεστε και αποφεύγετε το φαγητό αργά τη νύχτα. Ωστόσο, κάθε φορά που ανεβαίνετε στη ζυγαρ...
Οκτώ λόγοι για να τρώτε καρπούζι
Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο, το οποίο είναι επίσης καλό για την υγεία σας.Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει μόλις 46 θερμίδ...
Πέντε λόγοι που δεν αδυνατίζετε ενώ κάνετε δίαιτα
Δοκιμάσατε μια δίαιτα, χάσατε λίγα κιλά και μετά τα ξαναπήρατε; Δεν είστε η μόνη. Αυτό συμβαίνει συχνότερα από όσο νομίζατε. Γιατί όμως;Αν δ...
Μανιτάρια πορτομπέλο: Η ιδανική επιλογή για τη δίαιτά σας
Ένας συγκεκριμένος μύκητας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να καταλάβετε γιατί το σώμα σας αποθηκεύει τη ζάχαρη και τα λίπη με έναν συγκ...