Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, των ΗΠΑ, αν θέλει κάποιος να χάσει κιλά, έχει μεγαλύτερη σημασία τι πίνει παρά τι τρώει. Οι αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι  εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη λήψη θερμίδων και την απώλεια βάρους και διαπίστωσαν ότι η μείωση στην κατανάλωση θερμίδων από την λήψη ποτών, έχει μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μείωση του βάρους σε σχέση με τη μείωση της κατανάλωση θερμίδων από την λήψη τροφής. Η επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», κατέληξε  πως ακόμη και τα διαιτητικά αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία. Ένας μέσος άνθρωπος παίρνει το ένα πέμπτο των ημερήσιων θερμίδων του από τα υγρά (ροφήματα, ποτά και αναψυκτικά). Η επιλογή του σωστού ροφήματος μπορεί να κινητοποιήσει τον μεταβολισμό, να κόψει την όρεξη και να μειώσει το σύνολο των θερμίδων, ενώ αντίθετα η επιλογή ενός λάθος ποτού μπορεί να καταστρέψει και την πιο αποτελεσματική δίαιτα.

ΑναψυκτικάΚάθε φορά που ανοίγετε ένα κουτάκι αναψυκτικού καταναλώνετε από 115-140 θερμίδες ανά κουτάκι. Η επιλογή των διαιτητικών αναψυκτικών είναι μια λύση για να περιορίσετε τις θερμίδες, αλλά οι έρευνες έχουν παρουσιάσει ανάμικτα αποτελέσματα ως προς το κατά πόσο επηρεάζει η επιλογή την απώλεια βάρους. Μερικές έρευνες υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεσοπρόθεσμο όφελος. Άλλες πάλι έχουν δείξει ότι τα αναψυκτικά διαίτης συντελούν σε αύξηση του βάρους. Αν οι θερμίδες που παίρνετε είναι περισσότερες απ’ αυτές που καίτε, προτιμήστε μεν τα αναψυκτικά διαίτης χωρίς όμως να το παρακάνετε. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως τα αναψυκτικά τύπου «κόλα» περιέχουν αρκετή καφεΐνη, ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και μεγάλες ποσότητες φωσφορικού οξέος το οποίο προκαλεί μείωση της μάζας των οστών.

Αλκοόλ με αναψυκτικόΑν επιλέξουμε να πιούμε ένα ποτό, είναι καλύτερο να το πιούμε σκέτο και χωρίς την προσθήκη κάποιου αναψυκτικού, μια που οι υδατάνθρακες που περιέχει δίνουν περισσότερες θερμίδες. Επίσης το αναψυκτικό κάνει το ποτό πιο γλυκό, οπότε μας μεθάει ευκολότερα, αλλά πίνουμε και περισσότερο επειδή είναι πιο ευχάριστο στη γεύση. Αντίθετα, αν συνοδεύσουμε το ποτό μας με νερό ή πάγο, κρατάει περισσότερο και αραιώνεται το αλκοόλ που περιέχει, οπότε και μεθάμε δυσκολότερα. Αν, πάλι, επιμένουμε στην προσθήκη του αναψυκτικού, τότε είναι σκόπιμο να διαλέξουμε τη σόδα, που δεν περιέχει ζάχαρη.

Χυμοί συσκευασμένοιΜπορεί να θεωρούνται (και να διαφημίζονται ως) πηγή βιταμινών, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για θερμιδικές βόμβες. Ακόμη και όταν δεν περιέχουν ζάχαρη ή συντηρητικά, οι χυμοί του εμπορίου φορτώνουν το σώμα μας με καμουφλαρισμένους υδατάνθρακες, για μεγάλο ποσοστό των οποίων ευθύνεται η επεξεργασμένη φρουκτόζη. Αυτή η τελευταία, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να αποθηκευτεί στα μυϊκά κύτταρα, μετατρέπεται ταχύτατα σε λίπος. Γι’ αυτό χρειάζεστε βιταμίνες στύψτε μόνοι σας φυσικό χυμό από φρέσκα φρούτα. Αν είστε στο γραφείο και δεν έχετε μαζί σας φρέσκα φρούτα, πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμινών –θα σας δώσει τις βιταμίνες που χρειάζεστε, χωρίς τις θερμίδες του χυμού.

Χυμοί φρούτων ή λαχανικών Σαφώς και οι χυμοί φρούτων είναι μια υγιεινή επιλογή, αλλά όχι και ολιγοθερμική. Ένας χυμός λαχανικών αντίθετα, είναι το ίδιο  θρεπτικός με το χυμό φρούτων αλλά έχει τις μισές θερμίδες και περισσότερο όμως νάτριο. Ένα φλιτζάνι χυμός ντομάτας έχει περίπου 41 θερμίδες, ενώ ίση ποσότητα χυμού πορτοκαλιού 122 θερμίδες. Ένας χυμός λαχανικών χωρίς να σουρωθεί μπορεί να σας προσφέρει επίσης άφθονες φυτικές ίνες και να ελέγξει καλύτερα το αίσθημα της πείνας. Ενεργειακά ποτά Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες. Ίσως έχουν περισσότερα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, αλλά τις ίδιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορείτε να τα βρείτε σε τρόφιμα με λίγες θερμίδες.

Καφές Ο σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες, αλλά μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πείνας λόγω υπογλυκαιμίας. Αν προσθέσετε σαντιγί, σιρόπι με γεύση ή μια μπάλα παγωτό, το αθώο φλιτζάνι καφέ μετατρέπεται σε ένα ναρκοπέδιο λιπαρών και ζάχαρης. Οι «μοντέρνοι» καφέδες μπορεί να περιέχουν έως και 570 θερμίδες ανά φλιτζάνι, δηλαδή περισσότερο από ένα ελαφρύ ορεκτικό. Αν δεν σας αρέσει σκέτος ο καφές τότε προσθέστε λίγο άπαχο γάλα και ένα τεχνητό γλυκαντικό για να περιορίσετε τον αριθμό των θερμίδων.  

Smoothies Τα smoothies είναι μία παραπλανητική επιλογή. Φαινομενικά διαθέτουν όλα τα σωστά συστατικά: φρέσκα φρούτα και γάλα ή γιαούρτι. Προσφέρουν, κατά συνέπεια, βιταμίνη C, ίνες και ασβέστιο. Όταν τα smoothies γίνονται μόνο με αυτά τα συστατικά και καταναλώνετε μικρή ποσότητα, παίρνετε κάτω από 250 θερμίδες και 25 γραμμάρια υδατανθράκων. Αλλά πολλά smoothies που δεν είναι σπιτικά έχουν επιπλέον μέλι ή άλλες γλυκαντικές ουσίες και θερμιδικά είναι απαγορευτικά.

Με την συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη διαιτολόγος-διατροφολόγος