Παρά τα όποια χριστιανικά μας «πιστεύω» η ορθόδοξη χριστιανική νηστεία αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή χορτοφαγική εκδοχή της παραδοσιακής ελληνικής δίαιτας, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε διατροφικές ατασθαλίες, να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να χάσουμε μερικά περιττά κιλά.

Τα διατροφικά χαρακτηριστικά της δίαιτας της νηστείας Η νηστεία της Σαρακοστής είναι απλή, αλλά παράλληλα διαθέτει ποικιλία. Βασίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και απαγορεύει τα ζωικά προϊόντα, επιτρέπει όμως τα θαλασσινά καθώς και κάποια περιορισμένη κατανάλωση ψαριών. Η αποχή από τα ζωικά προϊόντα αντισταθμίζεται με τη μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και λαδερών φαγητών.

Τα οφέλη  Συμβάλλει στην απώλεια περιττών κιλών.

Υποστηρίζει τους εσωτερικούς μηχανισμούς εξουδετέρωσης και αποβολής των τοξικών ουσιών.

Περιορίζει τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, αποτρέπει το οξειδωτικό στρες και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και συμβάλλει στη ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης.

Προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία και αυξάνει την ενεργητικότητα.

Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντική και μακροβιοτική δράση.

Ενδεικτικό πρόγραμμα

Δευτέρα

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής και μερικά αμύγδαλα.

Μεσημεριανό: Μαυρομάτικα φασόλια με καλαμπόκι, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι, μυρωδικά και ελαιόλαδο.

Σνακ: Λίγα δαμάσκηνα ξερά, ή ένα κομμάτι  μαύρη σοκολάτα.

Βραδινό: Μακαρονάκι κοφτό με χταπόδι, ή μια μερίδα σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι.

Τρίτη

Πρωινό: Μια κούπα δημητριακά  και ένας χυμός πορτοκάλι

Μεσημεριανό: Πατατοσαλάτα με καρύδια, ελαιόλαδο και ελιές.

Σνακ: Ένα μεγάλο πορτοκάλι.

Βραδινό: Πιλάφι με μύδια ή γαρίδες ή μια μερίδα ντολμαδάκια.

Τετάρτη

Πρωινό: Μια μπανάνα και μια μεγάλη κουταλιά σούπας ταχίνι.

Μεσημεριανό: Ρεβίθια σαλάτα με πράσινα λαχανικά, καλαμπόκι, πλιγούρι, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Σνακ: 2ακτινίδια ή τρία μικρά κουλουράκια κανέλας.

Βραδινό: Αγκινάρες με πατάτες και αρακά ή πένες με μπρόκολο.

Πέμπτη

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής και λίγα φουντούκια.

Μεσημεριανό: Λαχανοσαλάτα + ρύζι καστανό με μανιτάρια και κουκουνάρι.

Σνακ: 1 μικρό σταφιδόψωμο

Βραδινό: Σούπα με διάφορα λαχανικά, ή πρασόρυζο ή χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι..

Παρασκευή

Πρωινό: Νιφάδες βρώμης με ξερά βερίκοκα και χουρμάδες.

Μεσημεριανό: Ανάμεικτη σαλάτα με ωμά λαχανικά, φρούτα εποχής και φιστίκια Αιγίνης.

Σνακ: Ένα πορτοκάλι ή ένα παστέλι.

Βραδινό: Πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών + ζυμαρικά με μανιτάρια, ή σουβλάκια λαχανικών ή σουπιές με σπανάκι.

Σάββατο

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής.

Μεσημεριανό: Σπανακόρυζο με καρύδια + ψωμί σίκαλης.

Σνακ: Κέικ με ταχίνι.

Βραδινό: Σπιτική χορτοφαγική πίτσα με σάλτσα ντομάτας, λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια) και ελιές, ή ριζότο με λαχανικά ή ένα κομμάτι χορτόπιτα.

Κυριακή

Πρωινό: Μια κούπα δημητριακά και ένας ανάμικτος χυμός

Μεσημεριανό: Πένες με λαχανικά και σάλτσα πέστο με κουκουνάρι.

Σνακ:1 κομμάτι χαλβάς

Βραδινό: Ψητά μανιτάρια, ψητή πατάτα και διάφορα λαχανικά στον ατμό με λεμόνι και ελαιόλαδο, ή  καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι ή μακαρόνια με μανιτάρια.

Μήπως δεν πρέπει να νηστέψω;

Άτομα με αυξημένες θρεπτικές ανάγκες ή με δυσλειτουργίες και προβλήματα υγείας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν νηστεύουν, γιατί, μεταξύ άλλων:

Η χορτοφαγική διατροφή διαταράσσει ευκολότερα το ισοζύγιο νερού του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Η ιδιαίτερα χαμηλή πρόσληψη λίπους συνδέεται με ορμονικές διαταραχές και πρόκληση δερματικών προβλημάτων.

Η αποχή από τα γαλακτομικά ίσως χειροτερεύσει την κατάσταση όσων πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση, ενώ ο αποκλεισμός του κρέατος, που είναι πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β12, πιθανώς να επιδεινώσει την κατάσταση ατόμων με σιδηροπενική αναιμία.

Η μεγάλη πρόσληψη φυτικών ινών αλλά και γλουτένης από τα δημητριακά είναι δυνατόν να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως π.χ. πεπτικές ενοχλήσεις, φουσκώματα και διάρροιες.

Προσοχή: Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν υποκαθιστούν τις προσωπικές υποδείξεις γιατρών και διαιτολόγων, τους οποίους θα πρέπει να συμβουλεύεστε για κάθε σημαντική αλλαγή της διατροφής σας.

Με την συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος)