Σουηδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γάλα είναι επιζήμιο για την υγεία των γυναικών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο «Πανεπιστήμιο Uppsala» και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Live Sience», η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ειδικοί παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 100.000 μεσήλικων γυναικών και αντρών επί μία 20ετία. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή περισσότερα ποτήρια γάλα ημερησίως, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σ’ αυτό το διάστημα των 20 χρόνων. Για κάθε ένα ποτήρι γάλα που οι γυναίκες κατανάλωναν κάθε μέρα, παρουσίαζαν 15% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Ο δρ. Karl Michaelsson, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, πιθανολογεί ότι η γαλακτόζη (ένας υδατάνθρακας που ενώνεται με τη γλυκόζη, προκειμένου να σχηματίσει τη λακτόζη, που απαντάται στο γάλα) είναι το πιο βλαβερό συστατικό για την υγεία μας, μιας και μπορεί να πυροδοτήσει διάφορα προβλήματα στον οργανισμό.

Ωστόσο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διαχωριστική γραμμή στη μελέτη: Ενώ το γάλα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το γιαούρτι και τα τυριά, κάθε άλλο παρά κακό κάνουν στη μακροζωία μας!