Έφτασε η ώρα που θα σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη δοκιμάζοντας ένα καινούριο μαγιό. Όμως κάτι μας ενοχλεί. Είναι μάλλον τα παραπανίσια κιλά που αποκτήσαμε, τα οποία μοιάζουν αφόρητο φορτίο όσο η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί… κάλεσμα για την «έξοδο» στις παραλίες και τις πρώτες βουτιές. Καθένας από εμάς θα ήθελε να απαλλαγεί από αυτά γρήγορα και εύκολα… Μπορούμε να χάσουμε τα περιττά κιλά σωστά και υγιεινά; Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, κ. Ελευθερία Κούνα μας δίνει πολύτιμες συμβουλές  για να τα καταφέρουμε.
1. Εξασφαλίστε ποικιλία στη διατροφή σας. Τρώτε καθημερινά τρόφιμα και από τις έξι βασικές κατηγορίες: δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, κρέας/ ψάρι, γαλακτοκομικά και λίπος/λάδι.
2. Μικρά και συχνά γεύματα. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε 3 κύρια γεύματα και 3 υγιεινά σνακ, σε σταθερές ώρες εντός της ημέρας.
3. Μην ξεχνάτε το πρωινό. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό γεύμα χάνουν πιο εύκολα κιλά, διότι όσοι το παραλείπουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φάνε κάτι παχυντικό μέσα στη μέρα (π.χ. τυρόπιτα, κρουασάν) ή να καταναλώσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής το μεσημέρι και το βράδυ.
4. Δώστε χρόνο στο φαγητό σας. Μασάτε αργά και καλά το φαγητό σας και αφήνετε τα μαχαιροπίρουνα πάνω στο τραπέζι μεταξύ κάθε μπουκιάς. Η διάρκεια του γεύματός σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 λεπτά. Αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση όταν τρώτε.
5. Μην πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ πεινασμένοι. Όταν πεινάτε, είστε πιο επιρρεπείς στην αγορά παχυντικών, λιπαρών τροφίμων.
6. Προσέξτε τι τρώτε. Φροντίστε σε κάθε σας γεύμα το 1/2 του πιάτου σας να αποτελείται από λαχανικά. Από την ομάδα του κρέατος, προτιμήστε το ψάρι ή το κοτόπουλο. Αγοράζετε όσο πιο άπαχο κρέας μπορείτε και αφαιρείτε από το κρέας το ορατό λίπος και την πέτσα από το κοτόπουλο. Καταναλώνετε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, προτιμώντας τα άπαχα γαλακτοκομικά και αντικαταστήστε τουλάχιστον τα μισά από τα αμυλούχα τρόφιμα στη διατροφή σας με αντίστοιχα ολικής άλεσης.
7. Νερό, νερό, νερό. Προσπαθήστε να πίνετε 1.5 λίτρο υγρών την ημέρα, κυρίως νερό που αποδεδειγμένα επιταχύνει το μεταβολισμό. Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τους χυμούς και το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες (1 ποτήρι κρασί=120 θερμίδες) και, επιπλέον, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, είναι επιβαρυντικό για την υγεία.
8. Μαγείρεμα. Προτιμήστε το ψήσιμο ή το βράσιμο, αντί για το τηγάνισμα. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα. Μειώστε το αλάτι που χρησιμοποιείτε και αποφεύγετε τα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως οι κονσέρβες, τα τουρσιά, τα παστά και οι αλατισμένοι ξηροί καρποί.
9. «Ακούστε» το σώμα σας. Τρώτε όταν πραγματικά πεινάτε και σηκωθείτε από το τραπέζι πριν αρχίσετε να νιώθετε «φουσκωμένοι».
10. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η άσκηση, σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή, συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση, αλλά και στη διατήρηση του σωστού βάρους.
Who is who

Ελευθερία A. Κούνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Κλινική Διατροφή

Λ.Βεϊκου 6 & Φιγαλείας 1, Γαλάτσι

τηλ. 2102130369, κιν. 6944291446

e-mail: info@kouna.gr      

Βρείτε ξανά τον πιο αδύνατο εαυτό σας!
Θέλετε να χάσετε βάρος; Ο συνδυασμός των τριών φυσικών συστατικών του Lipotropic Factors της Solgar που περιέχει χολίνη, ινοσιτόλη και  L – μεθειονίνη δρα ιδιαίτερα αποτελεσματικά ως λιποτροπικός παράγοντας, με αποτέλεσμα να μπορεί να διεγείρει την καύση του λίπους στο σώμα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.
Πιο συγκεκριμένα, το φυσικό αυτό συμπλήρωμα διατροφής:
   –   Βοηθά στη διάσπαση του διατροφικού λίπους και στην απομάκρυνση του λίπους από το ήπαρ
   –   Επιδρά θετικά στη μείωση της χοληστερίνης
   –   Συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους
Γυρίστε, λοιπόν, στα παλιά σας κιλά και ξαναβρείτε τον πιο καλλίγραμμο και υγιή εαυτό σας με το Lipotropic Factors της Solgar!