«Η οστική δομή που προσώπου είναι το θεμέλιο της ομορφιάς», λέει ο δρ. Φαρζίν Κερεντιάν, ο διάσημος πλαστικός χειρουργός του Μπέβερλι Χιλς, που φροντίζει με τα χέρια του τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του Χόλιγουντ. «Οι άνθρωποι με έντονα οστά θεωρούνται πάντα πιο όμορφοι και γερνούν με καλύτερο τρόπο. Η αύξηση των ανατομικών στοιχείων του προσώπου, όπως το πηγούνι και τα ζυγωματικά, με ενέσιμα αποτελεί μία από τις πιο ικανοποιητικές τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής. Με μία μικρή αλλαγή, μπορεί να επιφέρει εκπληκτική βελτίωση στην αρμονία». Τα σλάβικα ζυγωματικά, τα σαρκώδη χείλη, η λεπτή μύτη, το καλλίγραμμο πηγούνι αποτελούν συστατικά της ομορφιάς. Ωστόσο, η φύση δεν τα μοιράζει απλόχερα. Για να αποκτήσουμε ό,τι μας λείπει, ζητάμε τη βοήθεια της αισθητικής ιατρικής.
Ζυγωματικά: Η Αλίκη Πολυζωάκη, make-up artist, εξηγεί πως «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα ζυγωματικά θεωρούνται ένα απαραίτητο στοιχείο ομορφιάς, όχι μόνο γιατί προσδίδουν ενδιαφέρον στο πρόσωπο, αλλά και γιατί χαρίζουν μια συνολική αίσθηση αδύνατης σιλουέτας. Εκτός, όμως, από την ενίσχυση των χαρακτηριστικών, το ζητούμενο είναι η γενικότερη ανόρθωση. Καθώς ο όγκος τους «τραβάει» το δέρμα προς τα πάνω, του δίνει το υπόβαθρο για να τεντωθεί και να δείξει σφριγηλό. Ουσιαστικά, καταπολεμούμε τη χαλάρωση στο κάτω μέρος του προσώπου, χωρίς να χρειαστεί να αποκολλήσουμε και να τραβήξουμε την επιδερμίδα». Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί τόσο με ενέσιμα υλικά που εφαρμόζονται στο ιατρείο, όσο και με μόνιμα εμφυτεύματα που τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση.
Μύτη: «Τα πρότυπα ομορφιάς επαναπροσδιορίζονται κάθε δεκαετία», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Παναγιώτης Μάνταλος. «Κάποτε, ιδανική μύτη ήταν η μικρή. Σήμερα οι γυναίκες ζητούν μύτες με μακριά ράχη και έντονο ακρορίνιο. Αν η φύση δεν τις έχει προικίσει με αυτές τις διαστάσεις, τότε κάνουμε αυξητικές επεμβάσεις». Οι ειδικοί εφαρμόζουν την «ενέσιμη ρινοπλαστική», χρησιμοποιούν δηλαδή αυξητικά υλικά για να διορθώσουν τη στραβάδα, να απαλύνουν την καμπούρα, να ανασηκώσουν την πεσμένη ράχη ή να τονίσουν το ακρορίνιο. Στόχος τους είναι να εξισορροπήσουν τους όγκους κατά μήκος της, ώστε να δείχνει πιο καλλίγραμμη και να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και το σχήμα του προσώπου.
Χείλια: Τα ζουμερά χείλη, σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, είναι η μόνιμη επιδίωξη των γυναικών. «Η αύξηση γίνεται σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά», μας λέει η κ. Ροδοπούλου. «Αν, για παράδειγμα, έχουμε ένα μικρό πρόσωπο με λεπτά χαρακτηριστικά, τα χείλη πρέπει να είναι ακολούθως λεπτοκαμωμένα. Αν τα διογκώσουμε υπερβολικά, θα τα κάνουμε να δείχνουν ξένα, ένα λάθος που έχουμε δει να γίνεται ακόμη και σε σταρ». Η διόρθωση πραγματοποιείται με ενέσεις υαλουρονικού οξέος στο ιατρείο. Η αύξηση γίνεται σταδιακά, σε περισσότερες επισκέψεις, ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό μέγεθος.
Κάτω γνάθος: «Οι τάσεις της ομορφιάς σήμερα ζητούν πρόσωπα με έντονες γωνίες», μας λέει ο κ. Μάνταλος. «Με τα ενέσιμα υλικά, μπορούμε να τονίσουμε το περίγραμμα ενός προσώπου και να του προσδώσουμε νεανικότητα. Επίσης, μπορούμε να χαρίσουμε γωνίες σε ένα πρόσωπο που ποτέ δεν είχε, κι έτσι να το κάνουμε να δείχνει πιο γοητευτικό και αποφασιστικό». Συγχρόνως, μπορούν να επέμβουν και στις εξωτερικές γωνίες της κάτω γνάθου (αυτές που βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τα αυτιά), να τις τονίσουν, κι έτσι να κάνουν το πρόσωπο να δείχνει πιο τετραγωνισμένο.
Μέτωπο: «Η ικανοποιητική προβολή του μετώπου είναι απαραίτητο στοιχείο της νεανικότητας και της συμμετρίας ενός προσώπου», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος. «Όταν δεν είναι αρκετά προτεταμένο, κάνουμε ενέσεις με αυξητικό υλικό. Ειδικότερα το υπερόφυλλο τόξο, η περιοχή πάνω από τον οφθαλμικό κόγχο, συχνά χρειάζεται ενίσχυση για να δώσει ένταση στο βλέμμα. Με τον ίδιο τρόπο, γεμίζουμε και τα βαθουλώματα στους κροτάφους, μια επέμβαση που είναι απαραίτητη στα πρόσωπα με αχλαδοειδές σχήμα».
Λίφτινγκ με ενέσεις: Η καινούργια μέθοδος για νεανικό πρόσωπο
Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι εκείνο που αλλάζει στο πρόσωπο καθώς μεγαλώνουμε είναι το δέρμα. Ωστόσο, όσο κι αν διορθωθεί η υφή του ή αν τραβηχτεί με χειρουργικό λίφτινγκ, η νεανική εμφάνιση δεν αποκαθίσταται πλήρως. Γιατί το πιο σημαντικό που αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου είναι η ανατομία. «Δεν αρκεί να διορθώσουμε τις ρυτίδες», μας λέει ο κ. Φλώρος. «Για να δείχνουμε νεότεροι, πρέπει να έχουμε και εύρωστη διάπλαση στο σκελετό του προσώπου». Αυτό, άλλωστε, είναι και το πιο χαρακτηριστικό σημάδι γήρανσης: «Με τον ίδιο τρόπο που το σώμα αρχίζει να συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε, η ογκομετρία του προσώπου αλλοιώνεται. Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά του προσώπου φθείρονται, συρρικνώνονται και δημιουργούν κενά στους ιστούς. Συγχρόνως, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «στρώσει» στις περιοχές όπου έχει υποχωρήσει το οστό. Έχει, μάλιστα, παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν πιο ευαίσθητο μυοσκελετικό σύστημα από τους άντρες, βιώνουν αυτές τις αλλαγές σε νεαρότερη ηλικία. Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος για τον οποίο εκείνες αναζητούν τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής νωρίτερα. Τα καλά νέα είναι ότι οι πλαστικοί χειρουργοί καταφέρνουν να αποκαταστήσουν την ανατομία του προσώπου με ενέσιμα υλικά.
Ενέσιμα υλικά που εξασφαλίζουν φυσικό αποτέλεσμα και μεγάλη διάρκεια
Στο παρελθόν, τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί είχαν διάφορα μειονεκτήματα: Δεν ήταν αρκετά ασφαλή, δεν είχαν ικανοποιητική διάρκεια ή δεν έδιναν φυσικό αποτέλεσμα. Σήμερα, τα εργαστήρια έχουν δημιουργήσει καινούργια υλικά, που είναι απαλλαγμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος.
Υδροξυαπατίτης: Υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα μας, στα δόντια και τα οστά. Τώρα, όμως, οι ειδικοί έχουν συνθέσει μια τεχνητή του μορφή στο εργαστήριο. Με αυτό το υλικό, γίνονται ενέσεις για να γεμίσουν τις πτυχώσεις των ρυτίδων και για να τονίσουν τα χαρακτηριστικά. Ο ενέσιμος υδροξυαπατίτης, ο οποίος κυκλοφορεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Radiesse, έχει έναν ειδικό μηχανισμό δράσης ο οποίος του εξασφαλίζει αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας από τα άλλα προϊόντα. «Στο πέρασμα του χρόνου, το υλικό απορροφάται από τον οργανισμό», εξηγεί ο κ. Φλώρος. «Συγχρόνως, όμως, τα μόριά του διεγείρουν τους ινοβλάστες, έτσι ώστε να παράγουν το φυσικό κολλαγόνο που θα αντικαταστήσει το αρχικό τζελ. Μετά από δύο περίπου χρόνια, τα μόρια του υδροξυαπατίτη απορροφώνται πλήρως».
Υαλουρονικό οξύ με μεγάλο μοριακό βάρος: Ενώ είναι το πιο διαδεδομένο υλικό για τη διόρθωση των ρυτίδων, δεν δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αύξηση των όγκων του προσώπου. «Για αυτό το σκοπό, δημιουργήθηκε εργαστηριακά μια καινούργια μορφή του, με πιο μεγάλα μόρια, η οποία χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των χαρακτηριστικών και μπορεί να προσθέσει όγκο σε όλες τις περιοχές που τον έχουν ανάγκη», μας λέει η κ. Ροδοπούλου. «Στο πέρασμα του χρόνου, τα μόριά του απορροφώνται από τον οργανισμό και αντικαθίστανται με μόρια νερού, ενώ αργότερα οι ενέσεις μπορούν να επαναληφθούν. Η διόρθωση διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο».
Με τη συνεργασία των Βίλλυς Ροδοπούλου, Παναγιώτη Μάνταλου, Κων/νου Φλώρου (πλαστικοί χειρουργοί), Αλίκης Πολυζωάκη (make-up artist).