Τον Οκτώβριο του 2015 σε έναν ήσυχο διάδρομο της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου του Όρεγκον η 19χρονη Κέντρα Σάντερλαντ δείχνει το στήθος της στην κάμερα του laptop. Οι χρήστες του site FreeCams.com την επιβραβεύουν σε δολάρια. Ένας από αυτούς καταγράφει το βίντεο. Λίγες μέρες μετά η Κέντρα είναι on line χαζεύοντας κωμικά βιντεάκια στο you tube, όταν δεκάδες ειδοποιήσεις εμφανίζονται στο προφίλ της στο facebook. Όλοι είναι φοιτητές και μέλη αδελφοτήτων του πανεπιστημίου της και μιλούν για το κορίτσι της βιβλιοθήκης. Το βίντεο με το ιδιωτικό της σεξ σόου έχει ανέβει σε ένα δημοφιλές porn site και έχει γίνει viral. Η Κέντρα συλλαμβάνεται, της επιβάλλεται πρόστιμο 6.000 δολαρίων και αποβάλλεται με την αιτιολογία ότι «η συμπεριφορά της δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες του Πανεπιστημίου».
Η Κέντρα όχι μόνο έγινε διάσημη -έκανε και τη φωτογράφιση που πάντα ονειρευόταν για το Playboy- αλλά και η αφορμή για τα mainstream μέσα να μιλήσουν για τα cam girls. Τα κορίτσια, που αν και δεν είναι επαγγελματίες πορν σταρ, εμφανίστηκαν γύρω στο 2010 και κερδίζουν χρήματα βγάζοντας τα ρούχα τους (και όχι μόνο) επ’ αμοιβή, δουλεύοντας από την ασφάλεια του σπιτιού τους, χρησιμοποιώντας μια web cam και μια ευρυζωνική σύνδεση στο ίντερνετ.
Φοιτήτριες για να πληρώνουν τα δίδακτρά τους, νοικοκυρές για να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα, άνεργες, επωφελούνται από τα χαλαρά ωράρια αλλά και την ανεξαρτησία του να εκθέσουν το σώμα τους όπως και όσο εκείνες θέλουν, σε μια βιομηχανία που εξελίσσεται ραγδαία. Σύμφωνα με το site ευρέσεως εργασίας sexy jobs.com, πριν από πέντε χρόνια οι γυναίκες που προσφέρονταν να δουλέψουν ως cam girls κάλυπταν το 5% του site ενώ σήμερα φτάνουν το 50%.
Τα περισσότερα κορίτσια δουλεύουν ανεξάρτητα, από το σπίτι τους, μέσω sites όπως το Livejasmin.com, το Chaturbate.com, το FreeCams.gr και το Cam 4 με τα οποία μοιράζονται από 30% μέχρι 40% των κερδών τους. Οι πλατφόρμες αυτές τους εξασφαλίζουν κίνηση, ένα μηχανισμό ασφαλούς ηλεκτρονικής πληρωμής αλλά και τεχνική υποστήριξη. Κάποιες άλλες γυναίκες δουλεύουν μέσω studio όπως το Best Kept Secret Studios, ένα από τα παλιότερα που τα τελευταία χρόνια έχει εγγράψει 4.000 μοντέλα σε είκοσι διαφορετικές πλατφόρμες, μεταξύ αυτών πολύ λίγες Ελληνίδες και αυτές στο παρελθόν.
H διαδικασία για να γίνεις cam girl είναι απλή. Οι υποψήφιες συμπληρώνουν μια φόρμα με τα στοιχεία τους και δημιουργούν ένα προφίλ με πληροφορίες και φωτογραφίες τους. Εκεί, μπροστά στην κάμερα, για όσες ώρες τη μέρα επιλέξει καθεμία, περιμένουν τους πρώτους χρήστες να εμφανιστούν στο chat και να ζητήσουν αυτό που θέλουν. Οι χρήστες από την άλλη μπορούν είτε να συμμετάσχουν σε ομαδικά chatrooms είτε να επιλέξουν ένα ιδιωτικό one to one chat με μεγαλύτερο αντίτιμο. «Την πρώτη νύχτα τριγύριζα στο δωμάτιό μου συμμαζεύοντας, τσεκάροντας το φωτισμό και προσπαθώντας να αποφασίσω τι θα φορέσω», γράφει στο blog του ένα από τα κορίτσια. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη.
Τις πρώτες φορές τα κορίτσια δεν έχουν αρκετούς χρήστες ούτε την εμπειρία να μπορούν να κρατούν το ενδιαφέρον όσων μπαίνουν στο chat. Αλλά όταν οι επισκέπτες αυξηθούν ίσως να μην είναι εύκολο να τους συντονίσεις. «Μπορεί να γίνει πολύ αγχωτικό. Κάποιες φορές πρέπει να συντονίσεις από 300 μέχρι 500 άτομα που συζητούν ταυτόχρονα, να παραμένεις σέξι κάτω απ’ όλες τις συνθήκες και να διατηρείς την επιθυμία όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι πιο πολλές μαθαίνουμε με τη μέθοδο try and error».
H 19χρονη KatieKays σπουδάζει παιδοψυχολόγος και δουλεύει ως cam girl εδώ και ένα χρόνο: «Ζω αξιοπρεπώς και μπορώ να φοιτώ στο κολέγιο χωρίς να χρειάζεται να πάρω δάνειο», εξηγεί. Ένα από τα πιο δημοφιλή cam girls, η LittleRedBunny με βάση τη Νέα Υόρκη, ενσωμάτωσε στη web cam περφόρμανς της την εμπειρία και τις σπουδές της στη γιόγκα και στον κλασικό χορό με πολύ μεγάλη απήχηση. Ανακάλυψε το web camming τυχαία, όταν έψαχνε τι δουλειά θα μπορούσε να κάνει on line με ευέλικτο ωράριο. ‘Όταν αποφάσισε να το δοκιμάσει δημιούργησε αίσθηση με τη ρετρό μουσική και το ρετρό περιβάλλον που δημιουργεί.
Η πρωτοτυπία και η εφευρετικότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο στο web camming αλλά και το εισιτήριο της επιτυχίας. H Aella ντύνεται σαν μίμος και εντάσσει στο σόου της την παντομίμα. Η Hunny Bear φοράει μια σέξι στολή Τζεντάι και παίζει με ένα φωτόσπαθο. Η ArtemisMoon και η HayliHaze δουλεύουν μαζί και στήνουν το σόου τους στο γκαζόν της πίσω αυλής του σπιτιού τους χρησιμοποιώντας ακόμα και ένα τραμπολίνο. Ο σκηνοθέτης Σον Νταν πέρασε χρόνο μαζί τους και κατέγραψε τις ζωές και τις σκέψεις τους για το web camming στο ντοκιμαντέρ Cam Girls που κυκλοφόρησε πρόσφατα. H κάμερά του μπήκε στα δωμάτιά τους και τις παρακολούθησε την ώρα της δουλειάς.
«Πριν από αυτό ήμουν περισσότερο στη δουλειά παρά στο σπίτι», εξηγεί στην κάμερα του Νταν η παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού με το ψευδώνυμο The Bell Rice. Τα περιττά κιλά της αλλά και η απειρία της στο σεξ δεν την εμπόδισαν να έχει τους πελάτες εκείνους που της εξασφαλίζουν ένα εισόδημα για να συνεισφέρει στην οικογένεια. «Ο άνδρας μου ήταν ο πρώτος μου δεν ήξερα τίποτα για το σεξ πριν από αυτόν». Η ++ στο web camming βρήκε έναν τρόπο να πηγαίνει στη δουλειά χωρίς να χρειάζεται να κρύβει τα τατουάζ της και τα χρωματιστά μαλλιά της. «Πάντα ήθελα να είμαι εγώ το αφεντικό του εαυτού μου. Βγάζω περισσότερα χρήματα από τον άνδρα μου που εργάζεται 9 με 5 δουλεύοντας λιγότερες ώρες από αυτόν». Η 63χρονη Khyla κατέφυγε στο web camming όταν πέθανε ο άνδρας της και την άφησε μόνη και πνιγμένη στα χρέη.
Κάποιες λένε πως βρίσκουν διασκεδαστικό να βγάζουν τα ρούχα τους και το απολαμβάνουν. Μία από αυτές δηλώνει πως είχε τον πρώτο οργασμό της on camera. Μια τρίτη εξηγεί: «Κάθε μέρα γυρνούσα από τη δουλειά μου και έκλαιγα. Ήμουν δυστυχισμένη. Είδα κάποια στιγμή στο ίντερνετ τα cam girls και αναρωτήθηκα πόσα βγάζουν. Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι το σεξ είναι κάτι κακό και βρόμικο ενώ είναι τόσο φυσικό όσο το φαγητό και ο ύπνος». Ένα επιτυχημένο cam model μπορεί να κερδίζει πάνω από 100.000 δολάρια το χρόνο. Η Ginger Meadows βγάζει 60.000 δολάρια για 10 με 15 ώρες την βδομάδα.
«Ο τζίρος του web camming παγκοσμίως υπολογίζεται σε 2 δις δολάρια. Επειδή όμως πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται παντού στον κόσμο, δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή νούμερα. Ένας ασφαλής τρόπος για να υπολογίσει κανείς το μέγεθος αυτής της βιομηχανίας είναι να δει την κίνηση αυτών των sites.
Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της Alexa, το  Bongacams.com είναι 75ο, το Livejasmin.com 350ό και το Chaturbate. com 360ό», αναφέρει ο marketing director του sexyjobs.com Σον Φίλιπς. Και συνεχίζει: «Σε όλα τα webcam site αυτήν τη στιγμή πρέπει να υπάρχουν 15.000 με 20.000 μοντέλα on line. Αν μιλήσουμε για όλα τα εγγεγραμμένα μοντέλα που δουλεύουν full ή part time παγκοσμίως θα φτάσουμε τις 250.000 αφού κάθε site πρέπει να έχει εγγεγραμμένα 10 με 15 φορές περισσότερα μοντέλα από αυτά που είναι live κάθε στιγμή. Μιλάμε για έναν τομέα που γνώρισε τέτοια άνθηση όσο κανέναν άλλος στην πορνογραφία. Σε αυτήν τη δουλειά το να είσαι ερασιτέχνης δεν είναι μειονέκτημα αλλά πλεονέκτημα αφού οι χρήστες πια έχουν βαρεθεί τις πορν σταρ και ψάχνουν πιο αυθεντικές εμπειρίες. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές ερασιτέχνες σήμερα κερδίζουν περισσότερα από τους πορν σταρ».
Όσον αφορά τους Έλληνες, μόνο 24 αναζητούν δουλειά στο sexyjobs.com αυτήν τη στιγμή και μόνο 9 από αυτούς αναζητούν δουλειά στο web camming.
Χίπστερ, fashionistas, φαν των manga, νόστιμα κορίτσια της διπλανής πόρτας αλλά και γυναίκες με το τυπικό look πορνοστάρ, όλες είναι ευπρόσδεκτες στο web camming. «Οι άνθρωποι που μπαίνουν στα chats ξέρουν ότι το web camming είναι διαδραστικό και εντελώς προσωπικό», εξηγεί η LittleRedBunny. «Μπορείς να είσαι όσο επιλεκτικός θέλεις. Διαλέγεις ποιο σωματότυπο θες, ποια προσωπικότητα σου ταιριάζει. Και επικοινωνείς με μια αληθινή γυναίκα. Πολλοί νομίζουν ότι η επικοινωνία στο web camming είναι μόνο σεξουαλική. Αν και το σεξ είναι το βασικό στοιχείο, πολύ συχνά αυτό μετατρέπεται σε οικειότητα ή φιλία», εξηγεί η LittleRedBunny.
Τι αναζητούν όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εγγράφονται στα sites του web camming τροφοδοτώντας με τα δολάριά τους μια ολόκληρη βιομηχανία. «Μπορούν να πιουν ένα ποτό και να γελάσουν καθώς εγώ τους χορεύω και τους τραγουδάω στο laptop τους. Πολλοί μάλιστα στο ομαδικό chat κουβεντιάζουν και κάνουν πλάκα και μεταξύ τους. Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν όρεξη να βγουν και να πάνε σε ένα μπαρ το βράδυ. Προτιμούν να αράξουν, να γνωρίσουν ανθρώπους και να περάσουν ωραία στην άνεση του σπιτιού τους», συνεχίζει η LittleRedBunny.
Οι Ελληνίδες και το web camming
Στις πλατφόρμες του web camming το ποσοστό των Ελληνίδων είναι μικρό. «Η βαθιά ορθόδοξη συντηρητική κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας δεν θα έκανε αποδεκτή μια τέτοια επαγγελματική επιλογή ακόμα και αν γινόταν κάτω από την πίεση οικονομικών λόγων», μου η εξηγεί η διδάκτορας στις σπουδές πορνογραφίας Δέσποινα Χρονάκη. «Επίσης το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα δεν είχε την ίδια εξέλιξη με αυτό της Αμερικής και δεν έμαθε στις γυναίκες να διαχειρίζονται τον σεξουαλικό εαυτό τους δυναμικά στο δημόσιο βλέμμα».
Το βασικότερο και ιδιαίτερο στοιχείο στο web camming είναι ο ερασιτεχνισμός. Το ότι μιλάμε για απλές καθημερινές γυναίκες και όχι για επαγγελματίες πορνοστάρ απενοχοποιεί για τους χρήστες το γεγονός ότι αντί να βγουν έξω και να αναζητήσουν μια σύντροφο πληρώνουν μια άγνωστη να βγάλει τα ρούχα της. Τους επιτρέπει να φαντάζονται ότι υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο, μια σύνδεση σε αυτό. Θα μπορούσε να είναι η κοπέλα τους σε μια σχέση εξ αποστάσεως. Τα cam girls είναι η τέλεια προσομοίωση σχέσης. Οι ίδιες μιλούν πολύ συχνά γι’ αυτό το συναισθηματικό δέσιμο, την οικειότητα, τη φιλία. «Όταν πρωτογράφτηκα σε αυτά τα sites δεν πίστευα ότι θα υπάρχει αυτή η φιλία μέσω ίντερνετ. Στ’ αλήθεια όμως αυτοί οι άνθρωποι γυρίζουν από τη δουλειά και θέλουν να χαλαρώσουν περνώντας χρόνο μαζί σου on line», λέει η AbbeyRhode, η οποία σπουδάζει ψυχολογία και ονειρεύεται μια μέρα να δουλέψει ως θεραπεύτρια. «Κάποια βράδια, όταν την επόμενη μέρα δίνω μάθημα, εξηγώ στους χρήστες στο chat πως θα πρέπει να κλείσω την κάμερα για να διαβάσω ή να κοιμηθώ νωρίς για την εξεταστική. Εκείνοι, με τη σειρά τους, μου λένε «κανένα πρόβλημα» με καληνυχτίζουν και μου εύχονται καλή επιτυχία».
«Το web camming χαρίζει στους χρήστες το πλεονέκτημα να αισθάνονται ασφάλεια με μια γυναίκα σε ρόλους αποδεκτούς. Όταν εκτός από σεξουαλικό υποκείμενο μια γυναίκα αυτοπροσδιορίζεται ως φοιτήτρια ή νοικοκυρά ανακουφίζει από την ενοχή ότι κάνουν κάτι που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό», εξηγεί η Δέσποινα Χρονάκη. «Οι ίδιες, από την άλλη, δεν έχουν ενοχές για ό,τι κάνουν. Συχνά σε αυτά που λένε διακρίνεις τα λόγια μιας φεμινίστριας που ξέρει και διεκδικεί τη σεξουαλικότητά της». Τα cam girls είναι σαν καθεμία από εμάς και αυτός είναι ο λόγος που αν και δουλεύουν στη βιομηχανία του σεξ μοιάζουν λιγότερο με θύματα trafficking και περισσότερο με free lancer επαγγελματίες.