Ποια είναι τα ανομολόγητα σας μυστικά;  Αυτά που -ούτε καν στον ίδιο σας τον εαυτό- δεν τολμάτε να ομολογήστε; Μη αισθάνεστε άσχημα, δεν είστε η μόνη.   Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δεν υπάρχει μαμά που -κάποια στιγμή στην ζωή της- δεν έκανε «δεύτερες» σκέψεις για την ίδια, ή για τον σύντροφο της ή ακόμα και για τα παιδιά της. Σκέψεις που δεν τολμά να καν να τις παραδεχτεί.  Το αμερικάνικο περιοδικό parenting σε συνεργασία με το Today.com διεξήγαγε μια αποκλειστική έρευνα πάνω σ’ αυτό ακριβώς το θέμα: «Τι πραγματικά αισθάνονται και ποιες είναι οι μύχιες σκέψεις των μαμάδων».   25.000 μαμάδες έλαβαν μέρος σ’ αυτή την έρευνα, από την οποία βγήκαν στην επιφάνεια οι παρακάτω δέκα «εξομολογήσεις»!!!

Θέλω να μείνω για λίγο μόνη μου

Ο χρόνος με το εαυτό τους είναι τελικά πολυτέλεια για όλες σχεδόν τις μαμάδες.  Στην ερώτηση «τι σας λείπει περισσότερο», ανάμεσα στις επιλογές «το καλλίγραμμο σώμα μου», «χρήματα διαθέσιμα μόνο για τον εαυτό μου», « χρόνος για τους φίλους μου» «περισσότερος ύπνος»  οι περισσότερες επέλεξαν «χρόνο για μένα».  Μάλιστα υπήρχαν και μαμάδες που ένιωθαν την ανάγκη να απομακρυνθούν για λίγο, όχι μόνο από τα παιδιά τους αλλά και από τον σύντροφό τους.

Νιώθω περίεργα με τον θηλασμό

Φαίνεται ότι οι μαμάδες έχουν αντικρουόμενα συναισθήματα για τον θηλασμό.  Ενώ το 18% των μαμάδων παραδέχτηκαν ότι κατακρίνουν τις άλλες μαμάδες που δεν θηλάζουν, ωστόσο το 42% εκμυστηρεύτηκαν ότι ο παρατεταμένος θηλασμός τις έχει εξαντλήσει. Υπήρχαν και μαμάδες που ενώ επέλεξαν τον παρατεταμένο θηλασμό, για κάποιο λόγο δεν το παραδέχτηκαν….«Θήλασα την κόρη μου μέχρι την ηλικία των 2 ετών, αλλά μόνο  η μαμά και ο σύζυγός μου το γνώριζαν αυτό», έγραψε μία από τις ερωτηθέντες.

Έχω στείλει άρρωστο το παιδί μου στο σχολείο

Το παιδί σας έχει δέκατα, παραπονιέται ότι έχει πόνους στο στομάχι αλλά δεν έχει κάνει εμετό.  Από την άλλη, εσείς έχετε μια δύσκολη μέρα στην δουλειά.  Τι κάνετε; Το στέλνετε στο σχολείο ή το κρατάτε σπίτι;  Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται το 49% των μαμάδων στέλνει το παιδί στο σχολείο δίνοντας του ένα αντιπυρετικό.

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, θα έκανα άλλες επιλογές

Αν ρωτήσετε  οποιαδήποτε μαμά εάν είναι ευχαριστημένη με το πώς εξελίχθηκε η ζωή της, το πιο πιθανό είναι να σας πει «ναι».  Αλλά ανώνυμα, το 71% των μαμάδων στην έρευνα απάντησαν ότι αν γυρνούσαν τον χρόνο πίσω, θα άλλαζαν πολλά πράγματα. Σχεδόν το 23% θα επέλεγε έναν άλλο σύζυγο, το 21% επιθυμούσε να έχει περισσότερα παιδιά και το 19% θα ήθελε μια πιο ευέλικτη δουλειά.  Ωστόσο, υπάρχει και ένα 4% που μοιάζει να αμφισβητεί την απόφαση τους να κάνουν παιδιά «Αν και αγαπώ τα παιδιά μου και δεν θα τα αντάλλαζα με τίποτα στον κόσμο, υπάρχουν στιγμές που θα ήθελα να γυρίσω στον χρόνο πίσω και να τα έκανα αργότερα στην ζωή μου», παραδέχτηκε μια μαμά και συνεχίζει «Μου λείπει να είμαι σε θέση να κάνω τα αυθόρμητα πράγματα και να ανησυχώ μόνο για τον εαυτό μου.»

Προτιμώ να κοιμηθώ απ’ το να κάνω σεξ

Μόλις τα παιδιά κοιμηθούν, σχεδόν το 53% των μαμάδων θα ακολουθήσει το παράδειγμα των παιδιών και θα πάει για ύπνο. Όντας κουρασμένες από τις καθημερινές υποχρεώσεις των παιδιών, του σπιτιού και της δουλειάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ερωτική επαφή -δυστυχώς- μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Είμαι «κολλημένη» με την τεχνολογία

Εδώ υπάρχουν και καλά και κακά μαντάτα.  Τα καλά είναι ότι μόλις το 5% των μαμάδων παραδέχτηκε ότι το παιδί τους χτύπησε ενώ εκείνες ήταν προσηλωμένες στο κινητό ή στο ίντερνετ. Για να πούμε την αλήθεια, αν και -ακόμα- αυτό το 5% είναι αδικαιολόγητο, στην ουσία είναι μικρό ποσοστό, αν σκεφτούμε την εμμονή που έχουμε τα τελευταία χρόνια με την τεχνολογία. Ωστόσο υπάρχουν και τα κακά νέα, στα οποία το  18% κάνει αλόγιστη χρήση, μιλάει αρκετά στο τηλέφωνο, που σημαίνει ότι περίπου μία στις 4 μαμάδες είναι υπερβολικά «δεμένες» με το….iPhone τους!

«Ναρκώνω» το παιδί για να ηρεμήσει

Σίγουρα αυτή την μαμά την έχετε δει κάπου. Ίσως στο αεροπλάνο, στα 30,000 πόδια να προσπαθεί να ηρεμήσει το παιδί της που ουρλιάζει. Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο σε μας αλλά φαίνεται ότι ένα 18% των αμερικανίδων μαμάδων της έρευνας, σε στιγμές απελπισίας, λαμβάνουν ακραία μέτρα: Η εικόνα ενός παιδιού που δε συμμορφώνεται με τίποτα έχει οδηγήσει αυτές τις μαμάδες στο να δώσουν κάποια φαρμακευτική αγωγή στο παιδί σε κάποια «έκτακτη» περίσταση όπως για παράδειγμα πριν από ένα μακρινό ταξίδι. Υπάρχει δυστυχώς κι ένα 8% των μαμάδων, που το κάνει σε τακτική βάση, προκειμένου να βρει λίγες στιγμές ησυχίας στο σπίτι.

Φυσικά και κριτικάρω άλλες μαμάδες

Έχετε ακούσει ή νιώσει κριτική από μία άλλη μαμά; Σίγουρα θα το έχετε ζήσει. Μόλις το 12% των μαμάδων της έρευνας λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνουν οι άλλες μαμάδες, ενώ το  υπόλοιπο 88% των παραδέχεται ότι «δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω» και ότι η κριτική πάει σύννεφο. Ποιά είναι τα «hot» θέματα κριτικής; Το 66% απαντά «το ιδιότροπο παιδί». Το 37% τις μαμάδες που έχουν υπέρβαρα παιδιά και το 34% τις μαμάδες που επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε πρόχειρο φαγητό (junk food).  Απορούμε πως τους ξέφυγε ο θηλασμός!!!

Έχω αδυναμία σε ένα από τα παιδιά μου

Μπορεί να ορκίζεστε ότι αγαπάτε τα παιδιά σας το ίδιο, αλλά υπάρχει και ένα 14% των μαμάδων που δεν βάζουν και το χέρι τους στο Ευαγγέλιο. Βαθιά μέσα τους, τις περισσότερες φορές δεν θέλουν να το παραδεχτούν και οι ίδιες- έχουν ένα αγαπημένο παιδί περισσότερο από τα υπόλοιπα.  «Αγαπώ εξίσου όλα μου τα παιδιά, αλλά έχω αδυναμία περισσότερο σ’ ένα συγκεκριμένο. Προσπαθώ να μην το δείχνω με τη συμπεριφορά μου, αλλά φοβάμαι μήπως το καταλάβουν» εκμυστηρεύεται μία μαμά.

Χρησιμοποίησα τα παιδιά για να αποφύγω καταστάσεις

Μήπως το έχετε κάνει κι εσείς;  Για σκεφτείτε καλά.  Είχατε μια πρόκληση αλλά βαριόσασταν να παρευρεθείτε.  Τί καλύτερη δικαιολογία από τα παιδιά; Αυτό σκέφτηκε και το 84% των ερωτηθέντων μαμάδων που παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για να αποφύγουν τις κοινωνικές υποχρεώσεις αρκετά συχνά. Ωστόσο υπήρχε και μία μαμά που αποκάλυψε … «Έχω χρησιμοποιήσει τα παιδιά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις (π.χ. σχολικές εργασίες, παιχνίδι, πλυντήριο και σιδέρωμα) για να αποφύγω το σεξ».