μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | ερωτική ζωή | μόδα & ομορφιά |

Κάντε εύκολη την επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα

23/05/2018
Κάντε εύκολη την επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα

Μπορεί να σας κατακλύζουν όλα τα θετικά και μητρικά συναισθήματα μετά τη γέννηση του παιδιού σας, αλλά αν ανήκετε στις εργαζόμενες γυναίκες που πρέπει να γυρίσουν στα καθήκοντά τους, οφείλετε να σεβαστείτε τον εαυτό σας και να κάνετε τη μετάβαση, από τα μπιμπερό στο γραφείο, όσο πιο ομαλή γίνεται. Γνωρίζουμε ότι είναι μία περίεργη περίοδος γιατί καλείστε να συνδυάσετε τη μητρότητα με τη δουλειά χωρίς να πάθετε υπερκόπωση. Το πρώτο βήμα είναι να προετοιμαστείτε σωστά για να κάνετε τη συνέχεια λίγο πιο εύκολη για εσάς, για το μωρό και όλη την οικογένεια.


  1. Σκεφτείτε ποιες αλλαγές απαιτούνται. Ίσως έχει να κάνει με την επιλογή του ατόμου που θα φροντίζει το μωρό σας όσο λείπετε ή με το πώς θα οργανώσετε τις ώρες δουλειάς, ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας σας.
  2. Βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με την εύρεση του παιδικού σταθμού του παιδιού κάνοντας έρευνα αγοράς. Αν είναι πολύ μικρό, συζητήστε το με τα άτομα που θέλετε να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Μπορεί να είναι η γιαγιά, η θεία του μωρού ή και ο σύντροφός σας.
  3. Ζητήστε βοήθεια ή συμβουλές από κάποιον ειδικό. Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε και δεν ξέρετε πώς να το χειριστείτε, ένας ψυχολόγος θα σας κατατοπίσει ανάλογα και κυρίως, θα σας ξεμπλοκάρει.
  4. Κάντε την ψύξη σύμμαχό σας. Αν δεν έχετε κάποιον να μαγειρεύει για εσάς και την υπόλοιπη οικογένεια, ώρα να σκεφτείτε την κατάψυξη γευμάτων για να έχετε απόθεμα και για αργότερα. Μην πετάτε το φαγητό που μένει γιατί θα αποδειχθεί απαραίτητο στην πορεία.
  5. Αφήστε τη δουλειά… στη δουλειά. Δεν έχει νόημα να παίρνετε την εργασία στο σπίτι με projects και emails που δεν έχουν απαντηθεί. Ο χρόνος με το μωρό σας είναι περιορισμένος και απαραίτητος οπότε τραβήξτε μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ δουλειάς και σπιτιού.
  6. Κάντε τη νύχτα μέρα. Δεν εννοούμε να μην κοιμάστε αλλά καλό είναι να αφήσετε τις δουλειές για το βράδυ ώστε να μην πρέπει να σηκωθείτε πολύ νωρίτερα το πρωί. Ετοιμάστε τα γεύματα ή βάλτε πλυντήριο όταν οι ρυθμοί πέφτουν.
  7. Μην ξεχνάτε τις οικογενειακές συνήθειες. Το κυριακάτικο γεύμα ή η βόλτα που κάνετε μαζί τα Σάββατα βοηθούν το παιδί να νιώθει τη συνέπεια και τη σταθερότητα που χρειάζεται, ακόμα και αν οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
  8. Μείνετε για λίγο με το παιδί στο νηπιαγωγείο. Αν το παιδί πάει σε κάποιο χώρο φροντίδας, είναι πολύ σημαντικό να νιώσει ασφάλεια από την αρχή. Συνοδέψτε το και μείνετε όση ώρα χρειαστεί μαζί του μέχρι να εγκλιματιστεί κάπως.
  9. Βρείτε ένα σχέδιο σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού. Αν αρρωστήσει το μωρό κι εσείς δεν μπορείτε να φύγετε από τη δουλειά, φροντίστε να έχετε βρει ένα άτομο που πριν που ξέρετε ότι θα είναι διαθέσιμο και το εμπιστεύεστε.
  10. Βρείτε χρόνο για εσάς. Ναι, φαντάζει ως πολυτέλεια αυτήν τη στιγμή αλλά είναι ζωτικής σημασίας να αποσυμπιέζεστε, έστω και για λίγα λεπτά μέσα στη μέρα. Μπορεί να είναι στη διαδρομή από τη δουλειά στο σπίτι ή όταν τρώτε το βράδυ στο σπίτι.

Σχετικά Άρθρα

Τι συμβαίνει όταν η μαμά γυρνάει σπίτι κουρασμένη από την δουλειά της;
Λίγη ηρεμία μετά από μια δύσκολη μέρα στην εργασία της, αυτό θέλει μια μαμά όταν επιστρέφει σπίτι. Αλήθεια, ζητάει πολλά;  «Όταν επιστρ...
5 μαθήματα ζωής που μου έδωσε η εργαζόμενη μαμά μου
Η blogger και μητέρα Olga Mecking καταγράφει με αγάπη και νοσταλγία όλα όσα έμαθε από τη σκληρά εργαζόμενη μητέρα της.
Εργαζόμενες μαμάδες: Αυτά είναι τα καλά νέα!
Οι μαμάδες που εργάζονται, όχι μόνο δεν βλάπτουν την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους, αλλά τα ωφελούν κιόλας, σύμφωνα...
Τι προκαλεί περισσότερο στρες στις μαμάδες;
Η γνωστή φράση «πάω στη δουλειά να ξεκουραστώ λίγο» που ακούμε τα τελευταία χρόνια από πολλές μαμάδες, έρχεται πλέον να επιβεβαιωθεί και από...
Οι 5 τύποι μαμάδων που εκνευρίζουν κάθε...κανονική μαμά!
Τελειομανής, καριερίστα, blogger, μοδάτη ή οικολόγος εναλλακτική; Στη σημερινή φιλελεύθερη, «ανεκτική» και πλουραλιστική κοινωνία, συναντάς ...
Και...καλύτερες εργαζόμενες οι μαμάδες!
Σύμφωνα τη νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 γυναικών και 500 εργοδοτών για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού ...