Η ζωή αλλάζει μετά τη γέννηση του μωρού. Αλλάζουν οι ρόλοι, η οικονομική διαχείριση, οι ορμόνες σας αλλά και η αίσθηση ελέγχου που είχατε μέχρι τώρα. Επιπλέον, χάνετε την προηγούμενη ελευθερία σας, γεγονός που μπορεί να γίνει δύσκολα διαχειρίσιμο για πολλές νέες μαμάδες. Όλες οι μαμάδες νιώθουν εκνευρισμό, θυμό, βαρεμάρα και ενίοτε μίσος. Αυτό συμβαίνει γιατί καμία δεν νιώθει ότι έχει αρκετό χρόνο, λεφτά, εκπαίδευση και συναισθηματική υποστήριξη σε αυτήν τη φάση. Είναι όμως απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε έτσι.

Τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό; Πρώτα εντοπίστε ποια κομμάτια από την παλιά σας ζωή σας λείπουν ακριβώς. Φτιάξτε μία λίστα και γίνετε συγκεκριμένη, ακόμα κι αν πρόκειται για ανόητα πράγματα όπως το να πάτε σε μία συγκεκριμένη πιτσαρία το βράδυ της Παρασκευής. Όσο περισσότερα γράψετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να καταλάβετε πώς νιώθετε. Δείτε τη λίστα με το σύντροφό ή ένα φίλο σας και εντοπίστε αυτά που μπορείτε να κάνετε αλλά με πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό να μην χάσετε τα πάντα από την ελευθερία προ μητρότητας.

Εξάλλου, η απώλεια σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας φάσης και κάθε αλλαγή έχει και κάποια αρνητικά σημεία που σε στενοχωρούν. Είναι όμως σημαντικό να τα μοιράζεσαι με τους άλλους και να κάνεις ό,τι μπορείς για να συνδυάσεις τη νέα με την προηγούμενη κατάσταση.