μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | σχέσεις | ομορφιά |

Είστε έτοιμοι να κάνετε δεύτερο παιδί;

Από: Σιμέλα Κολαγκελέ |  σχολιάστε
Είστε έτοιμοι να κάνετε δεύτερο παιδί;
Οι συγγενείς και οι φίλοι επιμένουν να χαρίσετε στο μοναχοπαίδι σας ένα αδερφάκι, όμως εσείς δεν είστε σίγουροι εάν είναι η κατάλληλη στιγμή. Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να σκεφτείτε, πριν πάρετε την απόφαση.

Η οικονομική σας κατάσταση:
Τα καλά νέα είναι ότι τη δεύτερη φορά δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες από τις «βαριές» αγορές, όπως κούνια, καρότσι, καρεκλάκι κλπ., αφού θα έχετε ήδη ό,τι χρειάζεστε από το προηγούμενο παιδί. Τα κακά νέα είναι ότι ένα ακόμη παιδί φέρνει μαζί του μια σειρά από επιπλέον έξοδα. Στην περίπτωση, μάλιστα, που είστε ελεύθερος επαγγελματίας, θα πρέπει να συνυπολογίσετε το κόστος που θα σημάνει για εσάς το να σταματήσετε για ένα διάστημα τη δουλειά σας για δεύτερη φορά.

Είναι κοινή απόφαση; Κάποιες φορές, η μητέρα ίσως νιώθει έτοιμη να κάνει άλλο ένα παιδί και ο πατέρας όχι, ή το αντίστροφο. Ασφαλώς, κανένα ζευγάρι δεν μπορεί να είναι απόλυτα συντονισμένο σε κάθε απόφαση που καλείται να πάρει, ωστόσο για τη συγκεκριμένη είναι απαραίτητο να το θέλετε και οι δύο. Συζητήστε το με ειλικρίνεια και αληθινή ελευθερία - αφήστε τον να πει τη γνώμη του επειδή αυτή είναι κι όχι επειδή αυτό πρέπει να πει προκειμένου να γλιτώσει την κρεβατομουρμούρα!

Η ηλικία σας: Μετά τα 35, η γονιμότητα στις γυναίκες αρχίζει να παρουσιάζει σημαντική πτώση. Αν, λοιπόν, έχετε ξεπεράσει -ή βρίσκεστε κοντά- σε αυτό το όριο και θέλετε να κάνετε δεύτερο παιδί, είναι σκόπιμο να το προγραμματίσετε άμεσα. Όσο πιο νέα είστε όταν πάρετε τη μεγάλη απόφαση, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να τα καταφέρετε, αλλά και η εγκυμοσύνη σας θα είναι ευκολότερη.

Η ηλικία του άλλου παιδιού: Αν ρωτήσετε δέκα διαφορετικές μητέρες, πιθανότατα θα πάρετε δέκα διαφορετικές απαντήσεις στην ερώτηση «ποια είναι η ιδανική ηλικιακή διαφορά ανάμεσα σε δύο αδέρφια». Μια άποψη λέει ότι είναι σκόπιμο το πρώτο να έχει βγάλει τις πάνες ή να έχει αρχίσει να πηγαίνει στο σχολείο μέχρι να έρθει το δεύτερο στο σπίτι. Άλλη υποστηρίζει ότι όσο πιο μικρή είναι η διαφορά τόσο πιο στενή θα είναι η σχέση τους και τόσο πιο αρμονική η συμβίωσή τους.

Μικρή ή μεγάλη διαφορά ηλικίας; Τα υπέρ και τα κατά.

Μικρή διαφορά:
Τα υπέρ
- Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παίζουν μεταξύ τους και να έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Επίσης, είναι πιο εύκολο για τους γονείς να βρουν δραστηριότητες στις οποίες θα απασχολούνται και τα δύο. Ωστόσο, το να είναι δύο παιδιά κοντά στην ηλικία, δεν εξασφαλίζει ότι θα ταιριάζουν και στο χαρακτήρα, ενώ πολλές φορές ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα αυξάνονται σε αυτή την περίπτωση.
- Πολλοί γονείς θεωρούν προτιμότερο το να περάσουν μία φορά την -ομολογουμένως δύσκολη- βρεφική ηλικία, από το να την ξαναζήσουν αργότερα, όταν πια θα έχουν αρχίσει να νιώθουν ότι μπορούν να βάλουν ξανά πρόγραμμα στη ζωή τους.
- Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι, όταν η διαφορά ηλικίας δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο, δεν δημιουργούνται ανάμεσα στα αδέρφια ζητήματα ανταγωνισμού και αντιπαλότητας, καθώς ένα παιδί 1 έτους δεν έχει κατασταλαγμένη εικόνα τού ποια είναι η θέση του στην οικογένεια. Έτσι, είναι πιο εύκολο για το πρώτο να δεχτεί την παρουσία του δεύτερου στο περιβάλλον του.

Τα κατά
- Αν η διαφορά είναι μικρή, είναι πολύ πιθανό να μην έχει ακόμα μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα όταν θα κάνει την εμφάνισή του το δεύτερο παιδί, γεγονός που ίσως σας δυσκολέψει τόσο τους πρώτους μήνες, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η χειρότερη διαφορά ηλικίας είναι 18-23 μήνες, καθώς σας αναγκάζει να συμβιώνετε με ένα ανυπεράσπιστο βρέφος και ένα μικρό παιδί που ακόμα δεν έχει πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων του, που το οδηγούν συχνά σε ξεσπάσματα και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στον «εισβολέα».

Μεγάλη διαφορά:
Τα υπέρ
- Όταν το πρώτο παιδί είναι ήδη 3-4 ετών και περνάει αρκετό χρόνο στον παιδικό σταθμό, η μητέρα μπορεί να απολαύσει περισσότερο τη σχέση της με το καινούργιο μωρό.
- Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν συλληφθεί σε διάστημα μικρότερο των 24 μηνών μετά από ένα άλλο παιδί, τείνουν να έχουν μικρότερο βάρος στη γέννηση. Το γεγονός αυτό ίσως υποδεικνύει ότι ο οργανισμός της μητέρας χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει πριν είναι έτοιμος για μια δεύτερη εγκυμοσύνη.
- Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό (αν και όχι απόλυτο) να εμπλακούν με ευχαρίστηση στη διαδικασία φροντίδας ενός μωρού και να βοηθήσουν τη μαμά φέρνοντάς της ό,τι χρειάζεται για το τάισμα ή το άλλαγμα του μωρού και κρατώντας συντροφιά στο αδερφάκι τους.
- Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών έχουν πια αρχίσει να νιώθουν ασφάλεια σε σχέση με τον εαυτό τους και με τη σχέση τους με τους γονείς τους. Έτσι, είναι πιο πιθανό να μην υποφέρουν από ζήλια για το αδερφάκι τους.

Τα κατά
- Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ξανά στη ζωή μ' ένα μωρό, με τα ξενύχτια και την κούραση που αυτό συνεπάγεται.
- Όσο μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας έχουν τα παιδιά, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Έτσι, είναι δύσκολο για τους γονείς να βρουν δραστηριότητες με τις οποίες θα απασχολούν και τα δύο. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πρόβλημα που είναι πολύ πιθανό να εξαλειφθεί τα επόμενα χρόνια.

Μύθοι και αλήθειες για το δεύτερο παιδί
Αυτή τη φορά η εγκυμοσύνη και ο τοκετός θα είναι ευκολότερα: Αλήθεια.
Η μήτρα είναι τώρα πιο ελαστική, όπως και ο κόλπος, γεγονός που κάνει τη δεύτερη γέννα να διαρκεί κατά κανόνα λιγότερο. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι ίσως δεν έχετε το χρόνο να κάνετε επισκληρίδιο.

Αν κάνατε καισαρική την πρώτη φορά, θα πρέπει να ξανακάνετε: Μύθος.
Κάποτε το να κάνει μια γυναίκα καισαρική τομή μία φορά σήμαινε ότι ήταν αναγκασμένη να γεννήσει με τον ίδιο τρόπο όλα τα επόμενα παιδιά της. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το εάν θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το φυσιολογικό τοκετό την επόμενη φορά, έχει άμεση σχέση με τους λόγους για τους οποίους σας οδήγησαν στο χειρουργείο την προηγούμενη φορά και αν συντρέχουν και πάλι.

Τη δεύτερη φορά θα φοβάστε λιγότερο: Μύθος & Αλήθεια.
Αν η εμπειρία σας την προηγούμενη φορά δεν ήταν τρομακτική, τότε πιθανότητα θα είστε πολύ πιο ήρεμη και χαλαρή στο δεύτερο παιδί. Όμως, πολλές γυναίκες που είχαν δύσκολη εγκυμοσύνη ή τοκετό την πρώτη φορά, αντιμετωπίζουν με τρόμο το ενδεχόμενο να περάσουν ξανά τα ίδια.

Θα δυσκολευτείτε να αγαπήσετε το δεύτερο μωρό τόσο πολύ όσο το πρώτο: Μύθος. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φόβο πολλών μητέρων, που θεωρούν αδιανόητο να αγαπήσουν ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα όσο αγαπούν το παιδί τους. Μόλις, όμως, πάρουν στα χέρια τους το καινούργιο μωρό, νιώθουν το ίδιο συγκλονιστικό κύμα αγάπης να τις κατακλύζει και συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν όρια στην αγάπη.

Το δεύτερο μωρό θα είναι μεγαλύτερο: Αλήθεια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα δεύτερα παιδιά γεννιούνται κατά μέσο όρο 100 γρ. βαρύτερα από τα αδέρφια τους. Όμως, μιλάμε για μια πολύ μικρή διαφορά, που συνήθως περνάει απαρατήρητη τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στη διαδικασία του τοκετού.


Κι όμως, οι γονείς έχουν αγαπημένο παιδί που ξεχωρίζουν!
Κι όμως, σύμφωνα με ακαδημαϊκές μελέτες, οι γονείς μπορεί να έχουν αδυναμία σε κάποιο παιδί τους και να μη το καταλαβαίνουν!  
Γιατί οι άντρες προτιμούν τις γυναίκες με καμπύλες;
Οι καμπύλες τώρα δικαιώνονται! Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι άνδρες δείχνουν ξεκάθαρη πρ...
7 λάθη που υπόσχομαι να μην κάνω με το δεύτερο μωρό μου
Όπως κάθε μαμά που ζει για πρώτη φορά την εμπειρία της μητρότητας, έτσι κι εγώ έκανα κάποια λάθη. Δικαιολογημένα βέβαια μια που έτσι κι αλλι...
 5 φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ, σε μια φίλη σας με πρόβλημα υπογονιμότητας
1. «Έχετε δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες, όπως το βελονισμό;»  Ο πιο σημαντικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε όταν μιλάμε σε μια γυνα...
Ινομυώματα: Πως αντιμετωπίζονται;
Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας; Πρέπει να μας ανησυχούν;  Πότε και πώς αφαιρούνται;Παρά το γεγονός ότι αρκετές από μας έχουμε ...
20 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε μια γυναίκα χωρίς παιδιά!
Σε ένα  πρόσφατο αφιέρωμα του περιοδικού Time με τίτλο The Childfree Life (Η Ζωή Χωρίς Παιδιά), παρουσιάστηκε ένα νέο βιβλίο του Jonath...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...Gallery
imommy small left arrow
imommy small right arrow
Απρ     30
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού
comments powered by Disqus