Προσφέρουμε δώρα: Σύμφωνα με μελέτη ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια η προσφορά των δώρων (αλλά και γενικότερα η προσφορά ), ανεβάζει το προσδόκιμο ζωής αλλά και την αυτοεκτίμηση μας. Όσο μάλιστα περισσότερη σκέψη αφιερώσουμε σε ένα δώρο, τόσο μεγαλύτερη η ανταμοιβή μας. Ακούμε την αγαπημένη μας μουσική: Η μουσική επιδρά τόσο στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα μέσω των δονήσεων όσο και στο συναισθηματικό μας κόσμο, έχοντας τη δύναμη να μας χαλαρώνει και να μας «ταξιδεύει» όπως το όνειρο ή το παραμύθι. Αποσπά την προσοχή από όλα αυτά που μας απασχολούν και μας προκαλούν στρες. Κάποια είδη μουσικής μάλιστα, που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, ελαττώνουν στο αίμα τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες, δηλαδή της αδρεναλίνης, της κορτιζόλης και της ACTH, και παράλληλα μεταβάλλουν τα επίπεδα των ενδορφινών, των ορμονών της χαράς. Κινούμαστε περισσότερο: Τα ψώνια, οι εορταστικές προετοιμασίες, σίγουρα σας μας βοηθούν να ξεφύγουμε έστω και για λίγες ημέρες από τη συνηθισμένη μας καθιστική ζωή. Αφιερώνουμε χρόνο στους αγαπημένους μας: Πολλές έρευνες υπογραμμίζουν ότι οι συναντήσεις και κυρίως οι συζητήσεις με φίλους, εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη τους, βοηθούν να διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση η πνευματική μας διαύγεια. Έρευνα μάλιστα του Πανεπιστημίου του Michigan έδειξε ότι όσο πιο «κοινωνικοποιημένοι» ήταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν τόσο πιο «υγιής» ήταν ο εγκέφαλός τους. Γελάμε περισσότερο: Όλο και περισσότεροι επιστήμονες μας παροτρύνουν να ξαναθυμηθούμε το γέλιο, άλλωστε μακραίνει τη ζωή και θεωρείται το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνει το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το ξεκαρδιστικό γέλιο μπορεί να ισοδυναμεί και με μια ήπιας μορφής αεροβική άσκηση. Έχουμε χρόνο για αγάπη έρωτα και…σεξ: Τα συναισθήματα αγάπης και έρωτα μπορούν να μειώσουν την πίεση, τον πόνο, να τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τον αυτοσεβασμό μας, χωρίς να ξεχάσουμε  βέβαια ότι μας επιτρέπουν να κάψουμε θερμίδες και να απολαύσουμε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Τρώμε (και) υγιεινά  Γαλοπούλα, ξηροί καρποί, κάστανα, ρόδι, σταφίδες, χαβιάρι, σοκολάτα, είναι κάποια από τα deli των γιορτών που όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά ωφελούν –αν βέβαια καταναλωθούν με σύνεση.

  • Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα αποτελεί μια πολύ υγιεινή επιλογή καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλή σε λιπαρά. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β(Β3,Β6,Β2,Β12), σίδηρο ο οποίος βοηθάει τον αιματοκρίτη να διατηρηθεί σε υγιή επίπεδα, φώσφορο για γερά οστά και δόντια και κάλιο το οποίο βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Κάστανο: Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και σε κάλιο. Στην πιο υγιεινή τους εκδοχή μπορούν να καταναλωθούν βραστά, σε ριζότο και σε σαλάτες.
  • Σταφίδες: Είναι πλούσιες σε φυσική φρουκτόζη, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία. Προσφέρουν «καύσιμα» στον οργανισμό, χωρίς να μας προσδίδουν λιπαρά. Μαύρες ή ξανθές, προσθέτουν μια γλύκα στο χριστουγεννιάτικο μενού, αφού αποτελούν βασικό υλικό στη γέμιση της γαλοπούλας. 
  • Kουβερτούρα: Η  μαύρη σοκολάτα ωφελεί την καρδιά μας, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και εξισορροπεί τα κορεσμένα λιπαρά. Η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη είναι μικρότερη από άλλες σοκολάτες (όπως τη γάλακτος για παράδειγμα)και δεν βλάπτει την καρδιά, αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε. Αποτελεί λοιπόν μια υγιεινή λύση για τα γλυκά που συνήθως φτιάχνετε.
  • Ρόδι: Χρησιμοποιείται σε πολλές χριστουγεννιάτικες συνταγές, όπως στην κλασική γέμιση, σε σαλάτες και σε γλυκά. Είναι ένα ζουμερό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B και σε ιχνοστοιχεία. Έχει την ιδιότητα να «καθαρίζει το αίμα», δηλαδή να αποτοξινώνει τον οργανισμό έπειτα από διατροφικές ατασθαλίες. Επίσης τα πολλά μικρά σποράκια του βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
  • Χαβιάρι: Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης περιέχει μεγάλο ποσοστό λεκιθίνης, που ευτυχώς εξισορροπεί την ποσότητα χοληστερίνης που μας δίνει.

Με τη συνεργασία των: Κατερίνας Θεοδωρίδου (ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια), Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)