1. Η ενοχή είναι από μόνη της ένα τοξικό συναίσθημα Και τα τοξικά συναισθήματα βλάπτουν την υγεία τη δική μας και των γύρω μας

2. Τα παιδιά είναι ασφαλή Πιο ασφαλή από ποτέ. Επίσης πιο υγιή από ποτέ. Βέβαια η αλήθεια είναι πως εμείς οι γυναίκες είμαστε «προγραμματισμένες» να ανησυχούμε, δεδομένου ότι στο απώτατο παρελθόν έπρεπε να προστατεύουμε τα παιδιά μας από πιθανούς κινδύνους, καθώς οι άνδρες-κυνηγοί έλειπαν για να φέρουν τροφή για την οικογένεια. Σήμερα, αν και οι ρόλοι έχουν αλλάξει, συνεχίζουμε να ανησυχούμε υπερβολικά. Την επόμενη φορά που θα ανησυχήσετε, απλώς αναρωτηθείτε μήπως υπερβάλλετε. Και ασχοληθείτε με κάτι που θα σας αποσπάσει την προσοχή.

3. Πιέστε τον εαυτό σας να κάνει υποχωρήσεις Είστε μανιακή με το χρόνο και τον έλεγχο των πραγμάτων; Ε, αλλάξτε το και υποχωρήστε! Τα παιδιά έχουν ανάγκη να κάνουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο και φυσικά στο δικό τους χρόνο. Αν για παράδειγμα, μισή ώρα πριν φύγετε για τον παιδικό το παιδί σας αποφασίσει να μάθει να δένει τα κορδόνια του ενώ τα δικά σας νεύρα είναι ήδη… κορδόνια, απλώς υποχωρήστε! Ας το πάρετε απόφαση ότι τη συγκεκριμένη μέρα δεν θα πάτε στην ώρα σας στο σταθμό, κι αφήσετε το να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνει!.

4. Ξεχάστε τις υπερβολικές προσδοκίες Η Judith Warner  στο βιβλίο της,  παίρνοντας συνέντευξη από 150 μαμάδες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ευτυχέστερες ήταν οι μαμάδες που δεν είχαν υπερβολικές προσδοκίες από τα παιδιά τους. Αντίθετα εκείνες που εκπαίδευαν ανταγωνιστικά παιδιά υπέφεραν από έντονα συμπτώματα άγχους.

5. Κρατήστε την ψυχραιμία σας Μια από τις πιο συνηθισμένες μητρικές ενοχές είναι ότι ξεσπάτε πάνω στα παιδιά σας επειδή εσείς είστε φορτισμένες. Κάθε φορά λοιπόν που νομίζετε ότι χάνετε την ψυχραιμία σας κι ετοιμάζεστε για πόλεμο με το παιδί σας, μετρήστε μέχρι το δέκα πριν μιλήσετε! Αν πάλι δεν καταφέρατε να αποφύγετε το ξέσπασμα, ζητήστε του συγγνώμη και κλείστε την υπόθεση εκεί. Ένα λεκτικό κατσάδιασμα δεν θα καταστρέψει τον ψυχισμό του. Άλλωστε τα παιδιά ξεχνούν πολύ εύκολα και συνεχίζουν.

6. Διασκεδάστε Όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν πως οι γυναίκες που προσπαθούν και νιώθουν ευτυχισμένες κάνουν και τα παιδιά τους ευτυχισμένα.

7. Διαχωρίστε τις καλές από τις κακές ενοχές Οι υγιείς, χρήσιμες ενοχές αποτελούν τη φωνή της λογικής και της συνείδησής μας. Είναι οι εσωτερικοί μας κανόνες που μας βοηθούν να ελέγξουμε τις άσχημες πτυχές του χαρακτήρα μας, όπως το θυμό, την επιθετικότητα, τον εγωισμό, την απληστία και να τηρούμε τους βασικούς κανόνες «καλής» συμπεριφοράς. Οι «κακές» ενοχές που ξεπερνούν τα «όρια» σχετίζονται μόνο με τις παράλογες απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας.

8. Ξεχάστε τα κλισέ Το γνωστό ενοχικό σύνδρομο GΜS (guilty mom syndrome) οφείλεται, όπως μας λένε οι ψυχολόγοι σε εξιδανικευμένες εικόνες που έχουν στο μυαλό τους για το τι σημαίνει να είναι μια γυναίκα καλή μητέρα.

9. Βαριέστε να παίξετε με το παιδί; Ε, δεν είστε η μόνη. Σκεφθείτε επίσης πως ούτε η μαμά σας έπαιζε μαζί σας και παρ’ όλα αυτά δεν ένιωθε ένοχη ούτε κι εσείς πάθατε τίποτα από αυτό. 10. Μήπως τα ανατρέφω λάθος; Ίσως ναι ίσως όχι, Έτσι κι αλλιώς τα αληθινά αποτελέσματα θα φανούν μετά από 20 περίπου χρόνια.