1. Έχεις σκεφτεί να μείνεις σπίτι; Αν είχατε τη δυνατότητα να πληρώνεστε παρακολουθώντας reality και εκπομπές μαγειρικής -γιατί όχι;- ίσως και να το σκεφτόσασταν. Ωστόσο η δουλειά πέρα από χρήματα είναι δείγμα δημιουργίας, χαράς και υγιούς κοινωνικοποίησης. Πριν από τα παιδιά, ήσασταν απλώς πολυάσχολες τώρα είστε πολυάσχολες και ευτυχισμένες!   

2. Θα έδινα τα πάντα για να έλειπα κι εγώ μια ολόκληρη ημέρα από το σπίτι. Αυτή η «απόλυτη ελευθερία» της εργαζόμενης μαμάς δεν είναι μόνο μύθος, κινητοποιεί και χιλιάδες ενοχές. Φεύγοντας κάθε μέρα για το γραφείο μια μαμά στις 8 το πρωί σίγουρα δεν νιώθει ότι πηγαίνει για spa. Από την άλλη μια μαμά που «θα έδινε τα πάντα για να λείπει όλη μέρα από το σπίτι», είναι μάλλον ανησυχητική περίπτωση.    

3. Δεν κουράζεσαι περισσότερο με τη δουλειά και τα παιδιά; Οι εργαζόμενες μαμάδες δεν δουλεύουν περισσότερο, ούτε λιγότερο από τις μη εργαζόμενες. Δουλεύουν ακριβώς το ίδιο. Στο μόνο που διαφέρουν είναι οι ενοχές.

4. Δεν σου λείπουν τα παιδιά σου; Ερώτηση άκυρη. Ακόμη κι όταν τα παιδιά θα πάνε στρατό πάντα θα μου λείπουν.

5. Το πρόβλημα σήμερα είναι πως τα παιδιά μας τα ανατρέφουν οι νταντάδες. Προφανώς. Μόνο που η δική μας δεν είναι απλή νταντά. Είναι μέλος της οικογένειάς μας.

6. Γιατί κάνεις παιδιά αν είναι να στα μεγαλώνουν ξένοι; «Γιατί κάνεις παιδιά όταν έχεις οικονομικές δυσκολίες; «Γιατί κάνεις παιδιά σε καιρό πολέμου». «Γιατί κάνεις παιδιά μετά τα σαράντα»; «Γιατί κάνεις παιδιά;».

7. Πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για σένα. Πώς τα καταφέρνεις;    Και βέβαια είναι. Και απορώ πώς τα καταφέρνω. Όχι το ότι δουλεύω. Το ότι μεγαλώνω παιδιά. Και ειλικρινά δεν ξέρω πως το κάνει οποιοσδήποτε γονιός. Αυτή είναι η πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου.

8. Χρειάζεται μεγάλος προγραμματισμός για να τα προλαβαίνεις όλα Η συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να σας εκνευρίσει όμως για την απάντηση θα νιώσετε υπερήφανες. Ναι, χρειάζεται προγραμματισμός αλλά τα καταφέρνω! Μπορεί να έχω πάντα δεκάδες ζευγάρια αταίριαστες κάλτσες και πολλά ασιδέρωτα ρούχα και να βρίσκω βιβλία στο ψυγείο, αλλά ακόμη κι όταν ζω στο χάος, είναι το πιο αξιολάτρευτο χάος που μπορεί να ζήσει άνθρωπος! 

9. Χάνεις τα ωραιότερα χρόνια των παιδιών σου.  Όλα τα χρόνια με τα παιδιά είναι ωραία. Στο κάτω- κάτω γιατί δεν τα λένε αυτά και στους μπαμπάδες;

10. Δείχνεις κατάκοπη Ε, ναι γιατί δε μου κάνετε δώρο, μια μέρα σε spa;

11. Σημασία έχει ο ποιοτικός χρόνος που περνάς με τα παιδιά Άλλος ένας αστικός μύθος που οι εργαζόμενες μαμάδες δεν πίστεψαν ποτέ. Όλες έχουν ενοχές για την ποσότητα και όχι για την ποιότητα.  12. Δείχνεις να αγαπάς πολύ τη δουλειά Ε, ναι γιατί η δουλειά μου είναι σαν διακοπές, μόνο που πληρώνομαι κιόλας

13. Δεν ανησυχείς μήπως τους λείπεις; Κάθε ώρα, κάθε λεπτό, και στιγμή! Όταν όμως ο γιος μου τρέχει στην αγκαλιά μου φωνάζοντας «είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου» ξέρω ότι ακόμη κι όταν του λείπω…είναι καλά. 

14. Εμπιστεύεσαι τη νταντά σου; Υπάρχει μητέρα να εμπιστεύεται τα παιδιά σε κάποιον ξένο χωρίς φόβο; Εννοείται πως όχι!  

15. Μην αισθάνεσαι ένοχη Ποιος μίλησε για ενοχές;