Ερευνα σε νέες μητέρες του Ινστιτούτου Kaiser Permanente στο Οκλαντ των ΗΠΑ έδειξε ότι όσες κοιμόντουσαν λιγότερες από πέντε ώρες την ημέρα στους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το επιπλέον βάρος σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμόντουσαν περισσότερες από επτά ώρες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αναλύθηκαν οι συνήθειες ύπνου και οι αυξομειώσεις του βάρους 940 γυναικών. Εναν χρόνο μετά τον τοκετό, οι 124 από αυτές είχαν διατηρήσει τουλάχιστον πέντε κιλά από αυτά που είχαν πάρει στην εγκυμοσύνη, ενώ κάποιες από αυτές δεν είχαν χάσει σχεδόν καθόλου βάρος. Οι ερευνητές συνέδεσαν τη διατήρηση του σωματικού βάρος των 124 γυναικών με τη διάρκεια του ύπνου τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λίγες ώρες ύπνου τριπλασιάζουν τον κίνδυνο να μη χαθούν τα επιπλέον κιλά.

Μια δεύτερη έρευνα που πραγματυοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Duke έδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό χάνουν και λιγότερο βάρος τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τρουλς Όστμπι τονίζει ότι «η σχέση μεταξύ ύπνου και απώλειας βάρους δεν είναι τόσο απλή. Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ύπνου υπάρχει αλλά είναι το ίδιο πιθανό με το αντίστροφο, δηλαδή ο λιγότερος ύπνος να είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι παράγοντες που συντελούν στη διατήρηση του βάρους μετά την εγκυμοσύνη δεν έχουν μελετηθεί ακόμα επαρκώς. Τονίζουν, ωστόσο, ότι την περίοδο μετά τη γέννηση του μωρού ο ύπνος διακόπτεται συχνά ή έχει μικρή διάρκεια. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στη μικρότερη διάρκεια του ύπνου των γυναικών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ύπαρξη άλλων μωρών στο σπίτι, η επιλόχειος κατάθλιψη, η δουλειά, οι αρρώστιες του νεογνού και άλλοι», σημειώνει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Σικάγου δρ Σιριμόν Ρουτρακούλ.