μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | σχέσεις | ομορφιά |

Τα μυστικά που κάνουν την ζωή μιας μαμάς ευκολότερη!


Από: Νινέττα Φαφούτη |  σχολιάστε
Τα μυστικά που κάνουν την ζωή μιας μαμάς ευκολότερη!

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα βάλουν τα θεμέλια για το «σωστό πλαίσιο» ώστε να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη, ήρεμη, περισσότερο ξεκούραστη, τώρα που έχει αλλάξει ριζικά; Εμείς σας αποκαλύπτουμε μερικά «μυστικά» για να είστε πιο αποδοτικές, αποτελεσματικές και κυρίως για να ελαφρώσετε από αρκετές έννοιες την καθημερινή σας ζωή.


ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ… ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ!

Με άλλα λόγια δηλαδή σας δίνουμε μια ιδέα για να δημιουργήσετε το δικό σας  know how. Αυτό  της σύγχρονης δραστήριας μαμάς. Μια μαμά που έχει βολιδοσκοπήσει το περιβάλλον της και έχει ανακαλύψει ή εντάξει σε αυτόν όλους τους κατάλληλους ανθρώπους και τους αποτελεσματικότερους τρόπους όχι μόνο για να χαρεί με υπευθυνότητα και ασφάλεια το μωρό της αλλά για να έχει πάντα στη διάθεσή της ένα χέρι βοηθείας, ένα συνεχές πλαίσιο συνδρομής και υποστήριξης.

Ένας πρόθυμος παιδίατρος
Βασικό στοιχείο στη δημιουργία ενός καλού πλαισίου στήριξης τώρα που γίνατε μητέρα είναι πρώτα απ΄ όλα, ο καλός παιδίατρος. Δεν θα φροντίζει μόνο για την υγεία του μωρού σας (π.χ. εμβόλια, παρακολούθηση βάρους, συμβουλές για νυχτερινά κλάματα που δεν καταφέρνετε να ηρεμήσετε), αλλά θα μπορεί να ακούει κι εσάς όταν δεν νιώθετε και πολύ καλά. Πέρα δηλαδή από την άρτια επιστημονική του κατάρτιση, οι πολύτιμες εμπειρίες του από την καθημερινή του επαφή με πολλούς γονείς, μπορεί να σας προσφέρει και την ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη τη στιγμή που την έχετε ανάγκη. Θα είναι πολύ καλό επίσης, το να αισθάνεστε ότι μπορείτε να τον ρωτήσετε οτιδήποτε σας ανησυχεί γύρω από το μωρό σας, οποιαδήποτε απορία κι αν έχετε, όσο «αφελής» κι αν φαίνεται. Για εσάς αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, στην επιλογή του. Για να βρείτε το σπάνιο «διαμάντι», μιλήστε με τις φίλες και τις γειτόνισσες. Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούν οι πιο σωστές πληροφορίες.
 
Η μπέιμπι-σίτερ μου κι εγώ
Καλό θα ήταν να συμφωνήσετε από την αρχή το ακριβές  ωράριο της και να το τηρείτε. Εάν χρειαστεί να το υπερβείτε, προσπαθήστε να την ειδοποιήσετε έγκαιρα και πληρώστε την επιπλέον. Επίσης μην περιμένετε να περάσουν μήνες για να της εξηγήσετε τι θεωρείτε σημαντικό. Συζητείστε μαζί της, εξηγήστε της τις απόψεις σας, τη στάση που τηρείτε σε ορισμένα θέματα ακόμα και στα πιο απλά κι αυτονόητα, τι προσδοκάτε από εκείνη. Οι ξεκάθαρες οδηγίες, οι σαφής εξηγήσεις είναι ένα βασικό βήμα για να θεμελιώσετε μια καλή σχέση μαζί της.

Ο φαρμακοποιός έχει απάντηση για όλα
Ένας καλός και ενημερωμένος φαρμακοποιός είναι πάντα πολύ χρήσιμος. Μην ξεχνάτε ότι «παίζει στα δάχτυλα» τα γάλατα σε σκόνη για τα μωρά, τις διάφορες τεχνικές αποστείρωσης, τα υποαλλεργικά σαπούνια για τα ευαίσθητα δερματάκια, τις κρέμες, κ.λπ.. Μη διστάσετε λοιπόν να τον ρωτήσετε κάποια απορία σας. Θα χαρεί να σας βοηθήσει και θα σας διαφωτίσει για τα πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες που έχει το κάθε τι, την περίπτωση για την οποία συνιστάται ή που πρέπει να αποφεύγεται.

Αγαπημένη μου οικογένεια 
Εάν έχετε την τύχη να μένετε κοντά στους δικούς σας, θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην επωφεληθείτε. Η μαμά, η πεθερά, η αδελφή σας, όλες έχουν κάτι να προσφέρουν στο παιδί και σε εσάς. Δεχθείτε λοιπόν με προθυμία κάθε βοήθεια, μικρή ή μεγάλη, που σας προσφέρουν, π.χ. να κάνουν μερικά ψώνια για εσάς, να σας ετοιμάσουν κάποιο φαγητό, να περιμένουν στην ουρά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς σας, κ.λ.π.

Νέες γνωριμίες
Δεν είστε η μόνη που ανακαλύπτει τις χαρές του «νταντέματος» αλλά και όλη την γκάμα των ψυχικών μεταπτώσεων που το συνοδεύουν! Πώς θα το διαπιστώσετε αυτό? Επιδιώκοντας όταν πηγαίνετε στο πάρκο, στην παιδική χαρά, να κάνετε το πρώτο βήμα και να πλησιάσετε άλλες νέες μαμάδες που συναντάτε εκεί με τα μωρά τους. Θα εκπλαγείτε καθώς θα ανακαλύπτετε πόσα κοινά σημεία έχετε, πόσες ίδιες ανησυχίες, απορίες κι άγχη. Συζητείστε μαζί τους τις απόψεις σας, ακούστε τις δικές τους, πώς βιώνουν εκείνες τα καθημερινά προβλήματα. Θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα καθώς θα διαπιστώνετε ότι δεν είστε η μόνη πάνω στη γη που της συμβαίνουν όλα αυτά. Ποιος ξέρει, μπορεί αυτές οι συναντήσεις να είναι και η αρχή μιας μελλοντικής στενής φιλίας τόσο για εσάς όσο και για τα μικρά σας.

ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Κόλπα και τεχνάσματα για να είστε άψογα οργανωμένη στα πιο καίρια καθημερινά θέματα όπως η καθαριότητα και η μαγειρική. Το μυστικό είναι να απλοποιείτε όσο περισσότερο γίνεται τις δουλειές σας, αναζητώντας όσο πιο πρακτικές, εύκολα εφικτές και λιγότερο χρονοβόρες λύσεις γίνεται σε κάθε τομέα.
 
Λίστα έκτακτης ανάγκης
Να έχετε πάντα πρόχειρη (π.χ. στερεωμένη με μαγνητάκι στο ψυγείο) μια λίστα με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Μην παραβλέπετε, ότι καμιά φορά σε καταστάσεις μεγάλου άγχους, βιασύνης ή ακόμα χειρότερα πανικού, μπορεί να «αποδιοργανωθείτε» σε όλα τα επίπεδα και να μην μπορείτε να θυμηθείτε και τα πιο τετριμμένα πράγματα ή τηλέφωνα. Έτσι λοιπόν, ετοιμάστε τη λίστα σας με όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα για κάθε –ο μη γένοιτο- κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μικρό ή μεγάλο δυσάρεστο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει :
- Για τις πρώτες βοήθειες 166,
- για την Άμεση Δράση 100,
- για την Πυροσβεστική 199,
- για το Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793 777,
- για να μάθετε τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, φαρμακεία και γιατροί 14944
- Θυμηθείτε επίσης να συμπεριλάβετε το τηλέφωνο του παιδίατρου και του παθολόγου σας.

Σκουπάκια…..έξω λοιπόν!
Εκμεταλλευτείτε τις ώρες που κοιμάται το αγγελούδι σας για να ασχοληθείτε με τη ρουτίνα της οικιακής καθαριότητας και υγιεινής.  Επενδύστε στη δύναμη της αγαπημένης σας  μουσικής όση ώρα εσείς ασχολείστε με τη σκούπα και το ξεσκονόπανο και θα νιώσετε απίστευτη διαφορά στο πόσο πιο γρήγορα και ξεκούραστα θα έχετε ξεμπερδέψει. Βασικός κανόνας είναι η τάξη και τακτοποίηση  του  χώρου σας έτσι ώστε μεθοδικά και συντονισμένα να γλυτώσετε και χρόνο και κόπο. Η αταξία έτσι κι αλλιώς είναι ο πρώτος εχθρός της καθαριότητας!

Τι θα φάμε σήμερα?
Τι καθημερινή σπαζοκεφαλιά! Για να μην βρεθείτε λοιπόν, ποτέ απροετοίμαστη, αφιερώστε μισή ωρίτσα το Σαββατοκύριακο, για να οργανώσετε πάνω κάτω τα μενού της εβδομάδας και τα ψώνια που σας χρειάζονται για την παρασκευή τους. Έτσι, θα αποφύγετε τα «υπαρξιακά» ερωτήματα και τα χαλασμένα προϊόντα στο ψυγείο. Ποιος είπαμε ότι είναι ο στόχος μας; Αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και λιγότερες έννοιες σε όλους τους τομείς!
 
ΚΑΝΤΕ «ΚΛΙΚ»
Προκειμένου να γλιτώσετε χρόνο, τρέξιμο, άγχος, υιοθετήστε την πρακτική απόφαση να αναζητάτε κατ΄ οίκον υπηρεσίες. Λόγου χάριν, μπορείτε να έχετε έναν ολόκληρο μικρόκοσμο στο σπίτι σας με ένα κλικ στο ποντίκι!

Η υγεία στο διαδίκυτο
-  Επωφεληθείτε από τις γνώσεις που προσφέρουν έμπειροι γιατροί μέσα από τις ιστοσελίδες τους. Ασφαλώς οι πληροφορίες που διαβάζετε σε ένα ιατρικό ιστοχώρο δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τις συμβουλές του γιατρού σας. Όμως ενώ περιμένετε, για παράδειγμα την ημέρα που έχετε κλείσει ραντεβού, οι πρώτες πληροφορίες που θα αναζητήσετε   μπορούν να σας καθησυχάσουν ή να σας υποδείξουν τι πρέπει να κάνετε, τι να αποφύγετε, κ.λπ.
-  Ανατρέξτε επίσης στο site μας www.imommy.gr όπου θα βρείτε θέματα υγείας για τους γονείς, τα παιδιά, τους εφήβους, π.χ. θέματα ανάπτυξης των παιδιών, συναισθηματικής ανάπτυξης, κ.λπ., αλλά και πολλές μελέτες, άρθρα, οδηγίες και συμβουλές.  Μπορείτε ακόμα να διατυπώσετε ερωτήσεις, απορίες σας και να σας απαντήσουν οι συνεργάτες μας.
-  Στo www.in.gr,  στην ενότητα Υγεία, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για εναλλακτική ιατρική, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οργανισμούς, ιδρύματα, ομορφιά  και πολλά άλλα.  

Τα chat rooms
Το να μιλάτε στο internet σας φαίνεται παιχνιδάκι για εφήβους; Πλανάστε! Το να φλυαρείτε με άλλες μαμάδες χωρίς να χρειαστεί να κινηθείτε από το σπίτι σας είναι άκρως βολικό κι εξυπηρετικό. Βρείτε τις διευθύνσεις των διαφόρων chat rooms και blogs και μόλις αποκοιμηθεί το παιδί σας, συνδεθείτε!  Θα πάρετε πολλές ιδέες για διάφορα θέματα που πιθανόν σας ενδιαφέρουν ή θα σας απασχολήσουν.  

Αγορές «από απόσταση»
Θα σας διευκολύνει πολύ, τώρα που ο χρόνος σας για περιηγήσεις στα μαγαζιά είναι περιορισμένος, η πρακτική ιδέα να  παραγγέλνετε ορισμένα πράγματα για εσάς,  το μωρό σας ή για το σπίτι (π.χ. αξεσουάρ, διακοσμητικά, κ.λ.π.) από το διαδίκτυο. Να κάνετε δηλαδή, καθισμένες μπροστά στον υπολογιστή σας, ηλεκτρονικά τις αγορές ή «από απόσταση» όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος συναλλαγής. Ενδεικτικά σας προτείνουμε μερικές χρήσιμες διευθύνσεις: www.modaperbambini.gr, www.marvie.gr, www.bounitsa.grwww.newbabycity.gr, www.anatello.gr,  www.stokke.com, www.babyway.gr, zoo, Ψαλίδι & Κορδέλα
Γιατί οι μαμάδες μπερδεύουν τα ονόματα των παιδιών τους;
Μήπως ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των μαμάδων που μπερδεύετε τα ονόματα των παιδιών σας; Αν ναι, μην ανησυχείτε: Δεν πάσχετε από πρόωρο ...
Πιο ευτυχισμένες οι γιαγιάδες από τις μαμάδες!
Αλήθεια εσείς το ξέρατε ότι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες είναι λιγότερο χαρούμενοι από τις γιαγιάδες και τους παππούδες; Κι όμως μια νέα έρευ...
Πόσο κινδυνεύει ο θεσμός της Ελληνικής οικογένειας;
Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της συνεχιζόμε...
20 λόγοι για να χαιρόμαστε που δεν είμαστε πια… 20 χρονών!
Στα 20 απλώς πιστεύαμε ότι πως τα νιάτα μας είναι το μόνο διαβατήριο για την κατάκτηση της ευτυχίας (ή του  ωραίου εκείνου αγοριού που ...
Τα μυστικά των ευτυχισμένων οικογενειών!
Δεν υπάρχει οικογένεια που να είναι τέλεια, όπως και δεν υπάρχει καμία οικογένεια που να είναι ευτυχισμένη 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχουν όμως ο...
Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώθει ασήμαντο;
Ενώ οι γονείς προσπαθούν να περιορίσουν το χρόνο που τα παιδιά τους περνούν μπροστά στην οθόνη, φαίνεται πως θα πρέπει να επανεξετάσουν και ...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...Gallery
imommy small left arrow
imommy small right arrow
Απρ     27
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού
comments powered by Disqus