Από τη στιγμή που γίνεται μαμά, μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι χρειάζεται δυνάμεις υπερήρωα για να τα προλάβει όλα. Όμως που και που χρειάζεται και να χαλαρώνει. Ακόμα και ο Σούπερμαν ξεκουράζεται. Την έχετε γνωρίσει… και -ελπίζουμε- όχι μόνο στον καθρέφτη. Έχει ένα ολόκληρο πακέτο από υπέροχες ιδέες για όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Τι να κάνουμε μια βροχερή μέρα, πώς να περάσουμε το καταθλιπτικό κυριακάτικο απόγευμα, πώς να παίξουμε φτιάχνοντας κουλουράκια. Είναι η γυναίκα που θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο ή μάλλον ικανό για όλα, που μπορεί να αναλάβει όσους ρόλους χωράει το μυαλό σας. Όμως, κάθε τόσο χρειάζεται να ρίχνει τους ρυθμούς της.
Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Αφιερώστε λίγες ώρες την εβδομάδα αποκλειστικά για εσάς, μακριά από τα παιδιά και το σπίτι. Καθιερώστε, για παράδειγμα, μία μέρα την εβδομάδα που θα βγαίνετε με τις φίλες σας, μόνες σας και δεν θα μιλάτε για παιδιά (προσοχή, για το τελευταίο χρειάζεται προσπάθεια). Πηγαίνετε μια χαλαρωτική βόλτα στα μαγαζιά και κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι ακριβό ή εξεζητημένο.
Ανταμείψτε τον εαυτό σας για τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Είστε στο πόδι όλη τη μέρα για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες όλων. Τώρα που τα παιδιά, επιτέλους, πήγαν για ύπνο, μη βρείτε ευκαιρία να αρχίσετε κατευθείαν το σιδέρωμα, το μαγείρεμα ή οτιδήποτε άλλο. Αφιερώστε αυτή τη σπάνια ήρεμη ώρα στον εαυτό σας. Εντάξει, όχι όλη, αλλά τουλάχιστον 30 λεπτά. Χαλαρώστε με κάθε τρόπο. Είτε απολαμβάνοντας ένα ποτό είτε κάνοντας γιόγκα, ακούγοντας μουσική ή χαζεύοντας στο ταμπλετ. Ό,τι σας ευχαριστεί και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Το αξίζετε.
Βάλτε προτεραιότητες. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα. Δείτε τι δουλειές έχετε να κάνετε, επιλέξτε τις πιο επείγουσες -όχι αναγκαστικά τις πιο δύσκολες- και τις άλλες αφήστε τις για άλλη μέρα. Αυτό ας είναι ένας κανόνας για τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα που θέλετε στη ζωή σας. Μην ξεχνάτε, ο κόσμος δεν φτιάχτηκε σε μία μέρα.
Ζητήστε βοήθεια. Δεν είναι ντροπή. Ακόμα κι ο Μπάτμαν έχει το Ρόμπιν για βοηθό. Πόσο μάλλον εσείς. Υπάρχει ο σύντροφός σας, η μαμά σας, οι φίλοι σας κ.α, που μπορούν να δώσουν ένα χεράκι. Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε παντοδύναμες. Αν όχι τίποτα άλλο, κάνει και τους άλλους να νιώθουν καλύτερα!