Αν είστε σε μόνιμη σχέση εδώ και πολλά χρόνια, είναι πολύ πιθανό να έχετε δει στον ύπνο σας ότι ο σύντροφός σας σας απατά, σωστά; Ενδεχομένως, μάλιστα, να έχετε ξυπνήσει αναστατωμένες μέσα στη νύχτα, απαιτώντας (παράλογα) από τον άνθρωπο που κοιμάται δίπλα σας να σας «εξηγήσει» τι ακριβώς έκανε στο όνειρό σας… Αν ναι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι κάτι περίεργο σας συμβαίνει, γιατί οι ειδικοί έρχονται να σας διαβεβαιώσουν ότι δεν είστε οι μόνες!

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας «Ibis» σε δείγμα 2.000 Βρετανίδων, 1 στις 5 γυναίκες βλέπει επαναλαμβανόμενα όνειρα με πρωταγωνιστή τον «άπιστο» σύντροφό της. Παράλληλα, η έρευνα αποκάλυψε ότι το γυναικείο φύλο έχει τριπλάσιες πιθανότητες να ονειρευτεί ότι πέφτει θύμα απιστίας από το έτερον ήμισυ, συγκριτικά με το αντρικό φύλο.      

Όμως, τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ενοχλητικά όνειρα; «Όταν στα όνειρά σας βλέπετε ότι ο άνθρωπος με τον οποίο εμπλέκεστε συναισθηματικά και ψυχικά σάς απατά με κάποιον άλλον, αυτό δηλώνει ότι αισθάνεστε με κάποιον τρόπο προδομένοι στην κανονική σας ζωή, ακόμα κι από τον ίδιο τον εαυτό σας. Πιθανόν να έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση, κάτι που πρέπει να προσπαθήσετε να ενισχύσετε πιστεύοντας περισσότερο τόσο στις δυνατότητές σας όσο και στη σεξουαλικότητά σας», εξηγεί ο ψυχολόγος Ian Wallace, που ειδικεύεται στην ανάλυση και ερμηνεία των ονείρων.

Κι αν όντως πετάγεστε από το κρεβάτι σας ταραγμένες ζητώντας εξηγήσεις από το σύντροφό σας για τα «εφιαλτικά» του καμώματα, να θυμάστε ότι, παρόλο που πρόκειται για μια εντελώς συνηθισμένη αντίδραση, έχει και κάποιες συνέπειες. Σε παλαιότερη σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science, επιστήμονες από το «Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ» διαπίστωσαν ότι τα όνειρα που αφορούν την απιστία, τη ζήλια και οποιαδήποτε άλλη «κακή» σχεσική συμπεριφορά αποτελούν συνήθως τον προπομπό για μια επικείμενη σύγκρουση στο ζευγάρι, μειώνουν αισθητά την οικειότητα των συντρόφων και μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν ακόμα και σε διαζύγιο.