Όλες οι μαμάδες ξέρουμε καλά πόσους ρόλους καλούμαστε να παίξουμε κάθε μέρα. Άλλες το κατορθώνουμε τη μια φορά κι άλλες την άλλη. Οι σούπερ μαμάδες θεωρούν ότι κάθε μέρα μπορούν να τα κάνουν όλα και μάλιστα άψογα. Τα παιδιά, η δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια κι ό,τι άλλο προκύψει …Πόσες όμως από εμάς το αντέχουν; H ψυχολόγος Dr Daisy Sutherland στο βιβλίο της Letting Go of Supermom: Dr. Mommy’s «Get Real», μας προτρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα διάλειμμα από το μύθο της τελειότητας. Γιατί; Διότι οι τέλειες μαμάδες που έβαλαν στην άκρη τις δικές τους ανάγκες κατέληξαν να νιώθουν πολλές φορές άδειες, ξεζουμισμένες και με απίστευτα χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μύθοι για σούπερ μαμάδες

Η μαμά δεν κουράζεται ποτέ. Ποιος το είπε αυτό; Σίγουρα κάποιος άντρας ή κάποιο παιδί, που δεν αναγνωρίζει την «ακούραστη» μαμά στο πτώμα που χύνεται αργά το βράδυ στον καναπέ.

Η μαμά μαγειρεύει τα καλύτερα και πιο υγιεινά φαγητά. Αυτός είναι ο όρκος που δίνουμε κάθε φορά που βλέπουμε διατροφικές συμβουλές στην τηλεόραση. Τον ξεχνάμε όμως την ώρα που γυρίζουμε κουρασμένες από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Ψυχραιμία. Το παιδί δεν πρόκειται να καταστρέψει την υγεία του αν φάει και μια φορά στις τόσες πίτσα ή σουβλάκι –αρκεί βέβαια να μη γίνει ο κανόνας και να παραμείνει η «άτακτη» εξαίρεση.

Η μαμά τα ξέρει όλα. Από τις συνταγές μαγειρικής, μέχρι τη λύση για το δύσκολο πρόβλημα των μαθηματικών, κι από το πώς να καθαρίσει ένα λεκέ, μέχρι τα φορολογικά της οικογένειας. Α, μπα! Εκείνο που μπορεί να ξέρει μια έξυπνη (κι όχι σούπερ) μαμά είναι το πώς θα βρει τους κατάλληλους ανθρώπους που θα δώσουν τη λύση στο κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

Η μαμά έχει πάντα πεντακάθαρο και τακτοποιημένο σπίτι Επειδή απλώς αυτό δεν υπάρχει, εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλτε προτεραιότητες και να σηκώσετε λίγο αδιάφορα τους ώμους προσπερνώντας την ντάνα με τα ασιδέρωτα την ώρα που φεύγετε για την παιδική χαρά. Έτσι κι αλλιώς, το παιδί σας θα εκτιμήσει αυτή την κίνηση περισσότερο από ένα καλοσιδερωμένο σλιπάκι. Οι υπόλοιποι…

Γιατί πρέπει να σταματήσετε

Γιατί η  προσπάθεια να είστε κάθε στιγμή σούπερ μαμά είναι αγώνας χωρίς τέλος. Επίσης είναι άνιση και άδικη για τον εαυτό σας. Όσο τέλεια κι αν καταφέρνετε το καθετί, κάθε φορά νιώθετε ότι κάτι λείπει, ότι κάτι δεν έγινε όπως έπρεπε, ότι κάτι θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Η αναζήτηση της τελειότητας, όμως, ποτέ δεν έδωσε καλά αποτελέσματα. Μια τέλεια μαμά ίσως να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους (αν και γι’ αυτό υπάρχει αμφιβολία), αλλά σίγουρα δεν κάνει τον εαυτό της. Έτσι κι αλλιώς η τελειότητα είναι σχετική. Αυτό που εσείς νομίζετε ότι είναι το καλύτερο για τους άλλους  μπορεί για εκείνους να μην είναι.

Γιατί πρέπει  να ηρεμήσετε. Η σούπερ μαμά, όπως λένε οι ειδικοί, ζει στο συνεχές στρες, στην αγωνία και στην κατάθλιψη. Δεν ευχαριστιέται ποτέ τη στιγμή, το καθετί την ώρα που το ζει. Κάθε λεπτό σκέφτεται τι άλλο θα κάνει, ποιο είναι το επόμενο σχέδιο που θα υλοποιήσει. Η ζωή περνάει μπροστά της χωρίς να το καταλαβαίνει. Το συνεχές άγχος είναι το πιο επικίνδυνο, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν άμεσα απ’ αυτό, κι είναι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου.

Λύσεις επιβίωσης για σούπερ μαμάδες

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Αφιερώστε λίγες ώρες την εβδομάδα αποκλειστικά για εσάς, μακριά από τα παιδιά και το σπίτι. Καθιερώστε, για παράδειγμα, μια μέρα την εβδομάδα που θα βγαίνετε με τις φίλες σας μόνες σας και δεν θα μιλάτε για παιδιά. Για το τελευταίο χρειάζεται προσπάθεια.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Τώρα που τα παιδιά, επιτέλους, πήγαν για ύπνο, μη βρείτε ευκαιρία να αρχίσετε κατευθείαν το σιδέρωμα, το μαγείρεμα ή οτιδήποτε άλλο. Αφιερώστε αυτή τη σπάνια ήρεμη ώρα στον εαυτό σας. Εντάξει όχι όλη, αλλά τουλάχιστον 30 λεπτά. Χαλαρώστε με κάθε τρόπο. Είτε απολαμβάνοντας ένα ποτό είτε κάνοντας γιόγκα, ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Ό,τι σας ευχαριστεί και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Το αξίζετε.

Βάλτε προτεραιότητες. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα. Δείτε τι δουλειές έχετε να κάνετε, επιλέξτε τις πιο επείγουσες –όχι αναγκαστικά τις πιο δύσκολες– και τις άλλες αφήστε τις για άλλη μέρα. Αυτό ας είναι ένας κανόνας για τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα που θέλετε στη ζωή σας. Μην ξεχνάτε, ο κόσμος δεν φτιάχτηκε σε μια μέρα.

Ζητήστε βοήθεια. Δεν είναι ντροπή. Υπάρχει ο σύντροφός σας, η μαμά σας, οι φίλοι σας, για να μην αναφέρουμε τους κάθε λογής επαγγελματίες που μπορούν να δώσουν ένα χεράκι. Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ότι δεν είστε παντοδύναμη. Αν όχι τίποτα άλλο, κάνει και τους άλλους να νιώθουν καλύτερα.