Η μητρότητα δεν είναι ένα πράγμα, είναι εκατοντάδες πράγματα μαζί. Είναι αφοσίωση, αγάπη, ευθύνη, στρες, αγωνία, τρυφερότητα, φροντίδα…Η λίστα ναι, είναι ατελείωτη. Υπάρχει όμως μια λέξη που δεν την ταυτίζουμε συχνά με την μητρότητα. Απόλαυση! Ή τουλάχιστον την ξεχνάμε παρασυρμένες από τις καθημερινές δυσκολίες. Κι όμως υπάρχουν τρόποι για να μπορέσετε να απολαύσετε το μακρύ ταξίδι της μητρότητας και να το κάνετε πολύ πιο ευχάριστο!

1. Αποδεχτείτε τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε.

Αν είστε νέα μαμά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αποδεχτείτε είναι ότι η ζωή σας δε θα είναι ποτέ όπως ήταν πριν. Αν κάνατε μόλις το δεύτερο αποδεχτείτε ότι κάθε παιδί έχει την δική του προσωπικότητα και τις δικές του δυσκολίες και μπορεί τα πράγματα να μην είναι τόσο εύκολα όσο πριν. Γενικά αποδεχτείτε ότι αυτός ο νέος σας ρόλος έχει πολλές ευθύνες και ότι μπορεί να κάνετε και λάθη. Αλλά κυρίως αποδεχτείτε ότι τα παιδιά είναι το πολυτιμότερο δώρο που σας χάρισε η ζωή και η δουλειά σας είναι να τα αγαπάτε, ότι κι αν συμβεί!

2. Επιλέξτε να είστε ευτυχισμένες  

Η μητρότητα έχει τις καλές και τις κακές της μέρες, και κάποιες μέρες ναι, δε θα είναι καθόλου ευχάριστη. Η μητρότητα έχει ΄τις ώρες της. Την ώρα του φαγητού, την ώρα της πάνας, την ώρα του μπάνιου, την ώρα του ύπνου και κάποιες φορές θα νιώθετε ότι δεν προλαβαίνετε να κάνετε τίποτε άλλο. Ναι, κάποιες φορές θα ζείτε μόνο μέσα σε αυτό το υπέροχο χάος. Είναι στο δικό σας χέρι να απολαύσετε «ακόμη και αυτές» τις στιγμές μαζί με τα παιδιά σας.   

3. Μην δίνετε σημασία σε μικροπράγματα

Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο αθώα και αγνά. Είναι σαν μικροσκοπικά και μαλακά σφουγγάρια έτοιμα να απορροφήσουν αυτά που έχουμε να τους προσφέρουμε. Φυσικά και δεν είναι τέλεια, ούτε εσείς είστε, είναι όμως χαριτωμένα, ταλαντούχα, χαρισματικά, έχουν αστεία ελαττώματα και βασικά είναι μοναδικά! Γι’ αυτό μην αναλώνεστε σε χαζές λεπτομέρειες για το αν τους αρέσουν τα αγγλικά, ή γιατί δεν έχουν τάση στο μπαλέτο. Απλώς απολαύστε αυτά τα μικρά ευρηματικά ανθρωπάκια. Ανησυχήστε όσο το δυνατόν λιγότερο και απολαύστε τα όσο το δυνατόν περισσότερο.  

4. Μείνετε ο εαυτός σας

Και νιώστε περήφανες που παραμείνατε ο εαυτός σας και δεν αφήσατε την μητρότητα να σας ορίσει. Η μητρότητα είναι μια υπέροχη περιπέτεια, ένας εξαιρετικός ρόλος, αλλά δεν είστε μόνον αυτό. Να θυμάστε ότι η ευτυχία βγαίνει από μέσα μας και όχι μέσα από το ρόλο της μητρότητας. Εσείς οφείλετε να δείξετε στα παιδιά σας τον τρόπο και τις αξίες για να γίνουν καλοί άνθρωποι θα τα εμπνεύσετε και θα είστε πάντα δίπλα τους. Εσείς θα δείξετε την κατεύθυνση αλλά ο δρόμος που θα επιλέξουν θα είναι δικός τους. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό!  

5. Κρατήστε χρόνο για τον εαυτό σας!

Η μητρότητα είναι μια καθημερινή άσκηση διαχείρισης του χρόνου. Από την πρώτη κιόλας στιγμή θα πρέπει να βρείτε αυτές τις λεπτές ισορροπίες που θα σας εξασφαλίσουν χρόνο. Δεν είναι πάντα εύκολο. Γι’ αυτό φροντίστε να αναπτύξετε ένα δίκτυο από ανθρώπους που να μπορούν να σας προσφέρουν βοήθεια όταν είναι απαραίτητο. Μια φίλη, μια μμά ενός φίλου του παιδιού, η μαμά σας η πεθερά σας, όλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποια δύσκολη στιγμή. Μην ντρέπεστε. Ζητήστε το!

Από την blogger Sandee Moore