Όταν γίνεσαι μαμά, και κατ’ επέκταση γονιός, ξέρεις από πρώτο χέρι τι θα πει «παραγωγικότητα». Ο χρόνος σου κυλάει σαν νεράκι και δεν έχεις την πολυτέλεια να χάνεις ούτε ένα λεπτό. Ο μόνος τρόπος για να γίνουν όλες οι δουλειές, είναι να ξεκινάς από τα πιο σημαντικά, να φροντίζεις να έχεις ό,τι χρειάζεσαι, να καταστρώνεις ένα πρόγραμμα και να το διεκπεραιώνεις… και πάλι από την αρχή!

Να, λοιπόν, πώς γίνεσαι πιο παραγωγικός όταν έχεις παιδιά:

1. Έχεις λιγότερο χρόνο, άρα είσαι πιο συγκεντρωμένος σε ό,τι κάνεις

Δεν χαζεύεις – βάζεις προτεραιότητες, παίρνεις γρήγορες αποφάσεις και διεκπεραιώνεις περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο.

2. Ανακαλύπτεις νέους τρόπους δημιουργικής σκέψης

Η ώρα του ντους γίνεται μια ανεξάντλητη πηγή για νέες ιδέες, μιας και είναι από τις ελάχιστες στιγμές που είστε μόνοι σας με τον εαυτό σας, με το χαλαρωτικό ήχο του νερού να σας επιτρέπει να βρείτε απαντήσεις σε όσα σας απασχολούν. Ακόμα καλύτερα: Κάνετε διαλογισμό για λίγα λεπτά κάθε βράδυ, λίγο πριν πέσετε για ύπνο.

3. Αποκτάς μια στρατηγική για το πώς θα ξοδεύεις το χρόνο σου

Πηγαίνεις μόνο σε εκείνες τις δραστηριότητες που θεωρείς ότι έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στη δουλειά σου όσο και στην προσωπική σου ζωή, αφήνοντας στην άκρη τις περιττές συναναστροφές.

4. Μαθαίνεις να λες «όχι» χωρίς ενοχές

Σταματάς να λες «ναι» σε όλους και σε όλα, και είσαι οκ μ’ αυτό. Επιπλέον, ανακαλύπτεις πιο δημιουργικούς τρόπους να λες «όχι», παρουσιάζοντάς το ως συμβουλή, προτροπή ή ακόμα και πρόταση, προκειμένου τα πράγματα να γίνουν πιο λειτουργικά τόσο για εσάς όσο και για εκείνον που σας το ζητάει.

5. Μαθαίνεις να επικεντρώνεσαι στο αποτέλεσμα

Σε ενδιαφέρει κυρίως να γίνονται οι δουλειές, και όχι αν θα γίνονται τέλεια. Αυτό που έχει σημασία είναι να βγαίνουν οι υποχρεώσεις, ακόμα κι αν χρειάζεται να… κάνετε τα στραβά μάτια επειδή δεν αγγίζουν την τελειότητα. Το «αρκετά καλά» είναι η νέα σας πραγματικότητα.

Το να είσαι γονιός είναι ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος στη ζωή ενός ανθρώπου. Επαναπροσδιορίστε, λοιπόν, τον όρο «παραγωγικότητα» στην καθημερινότητά σας. Γιατί αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι να είστε πάντα εκεί για το παιδί σας. Αν δείτε τη δουλειά σας και τις υποχρεώσεις σας απ’ αυτή τη σκοπιά, δηλαδή ως μέσο εκπλήρωσης αυτού του στόχου, τότε όλα θα γίνουν πιο εύκολα.  

Από την επιχειρηματία, μαμά και μπλόγκερ Irina Jordan.