Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας είναι αυτός που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, αλλά και αυτός που θα μιμηθούν κι εκείνα στη μετέπειτα ζωή τους. Να, λοιπόν, 15 πράγματα που είναι καλό να «ακούνε» τα παιδιά από τους γονείς τους, όχι μόνο από το στόμα τους, αλλά και από τον τόνο της φωνής τους, από την παρουσία τους, από τις πράξεις τους και τη συμπεριφορά τους:

1. «Σε ακούω»

Ακούω την ιστορία που έχεις να μου διηγηθείς, τους προβληματισμούς σου, τις ανησυχίες σου, το θυμό σου, και όλα όσα έχεις στο κεφαλάκι σου και προσπαθείς να μου πεις.

2. «Πάρε το χρόνο σου»

Πολύ συχνά οι γονείς αγχώνονται με το χρόνο, στην προσπάθειά τους να τα προλάβουν όλα, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν το άγχος τους και στα παιδιά. Είναι συνηθισμένες οι φράσεις όπως «Βιάσου», «Θ’ αργήσουμε» ή «Δεν έχουμε χρόνο». Πραγματικά, όμως… Τι ακριβώς πετυχαίνουμε με το να βιαζόμαστε συνεχώς, πέρα από το να χάνουμε τη στιγμή;

3. «Δεν πειράζει αν κάνεις κάτι λάθος»

Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι κάνουμε λάθη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί έτσι είναι η ζωή.

4. «Κάνεις τη ζωή μου πιο όμορφη»

5. «Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος»

Κανείς δεν είναι, και δεν χρειάζεται να είναι.

6. «Δεν είναι κακό να κλαις»

Όταν αισθανθείς την ανάγκη να κλάψεις, κλάψε. Είναι απολύτως ανθρώπινο και δεν σε κάνει λιγότερο άντρα ή λιγότερο γυναίκα. Κι αυτοί που καταπιέζουν τα δάκρυά τους, καταλήγουν να μην είναι καθόλου καλά μέσα τους.

7. «Δεν είναι κακό να είσαι θυμωμένος ή λυπημένος»

Ό,τι κι αν αισθάνεσαι, να μη φοβάσαι να το εκφράσεις. Μπορείς να μοιραστείς μαζί μου τα συναισθήματά σου, όποια κι αν είναι αυτά. Και σου υπόσχομαι ότι θα περάσουν και θα φύγουν μακριά.

8. «Μπορώ να σε βοηθήσω να νιώσεις καλύτερα»

Παρόλο που τα συναισθήματα είναι παροδικά, πολλές φορές είναι δύσκολο να τα διαχειριστούμε, ειδικά όταν είναι πιο έντονα, όπως η οργή και η απογοήτευση. Μερικές φορές χρειάζεται να δείξεις στα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση, πώς να καλμάρουν και να χαλαρώσουν.

9. «Είσαι σημαντικός»

Δεν πρέπει να κουραστείς να του το λες!

10. «Μου έλειψες»

11. «Σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει, ό,τι κι αν πεις, ό,τι κι αν σκεφτείς ή νιώσεις ή κάνεις»

Και το εννοώ!

12. «Λατρεύω να παίζω μαζί σου»

13. «Σ’ ευχαριστώ»

Γιατί και τα παιδιά αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας, επίσης!

14. «Δεν ξέρω»

Επειδή πολλές φορές όντως δεν ξέρουμε, και δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε. Οι μεγάλοι δεν γνωρίζουν όλες τις απαντήσεις, αφού η γνώση δεν σταματά ποτέ. Όσο ζούμε, μαθαίνουμε.

15. «Μπορείς να τα καταφέρεις»

Ή αλλιώς: «Πιστεύω σε σένα!»