Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε όμως ο γάμος είναι κάτι απλό. Αν, λοιπόν, αυτά τα δύο τα βάλεις μαζί, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα και ανεξέλεγκτα. Όπως υποστηρίζει σε σχετικό άρθρο του ο ψυχολόγος, οικογενειακός σύμβουλος και συγγραφέας Τζον Ρόσμοντ, οι ενδεχόμενες διαφωνίες μεταξύ των δύο συζύγων σχετικά με το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τιμωρία τους, αποτελεί τη Νο 1 αιτία διαζυγίου, μαζί με τα σεξουαλικά και οικονομικά προβλήματα.

«Το πιο συχνό θέμα που μου αναφέρουν αφορά την επιβολή της πειθαρχίας στα παιδιά, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως το διάβασμα, η σχολική επίδοση, ο ύπνος στο κρεβάτι των γονιών, η διατροφή κ.ά.», τονίζει ο ειδικός.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλα αυτά θα ήταν συνετό να τα έχει συζητήσει το ζευγάρι πολύ νωρίτερα, ίσως ακόμα και πριν αποκτήσει παιδιά. Ωστόσο, πόσες περιπτώσεις ανθρώπων γνωρίζουμε -συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας- που τελικά έγιναν αυτό το είδος γονιού που πίστευαν ότι θα γίνουν προτού φέρουν τα παιδιά τους στον κόσμο; Είναι βέβαιο ότι πολλοί από εμάς έχουμε καταλήξει ορισμένες φορές σε συμπεριφορές για τις οποίες παλαιότερα ορκιζόμασταν ότι δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ!

Επομένως, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν τα ζευγάρια, προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία τόσο στη μεταξύ τους σχέση όσο και στην οικογένειά τους; Ο δρ. Ρόσμοντ προτείνει ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην επικοινωνία. Ο γάμος είναι ένα σενάριο που βασίζεται στο δίπτυχο «κάτι κερδίζω-κάτι χάνω», και στις περισσότερες εκφάνσεις του οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Θα ήταν πολύ απλά τα πράγματα αν αυτά τα υπέροχα πιτσιρίκια, που δημιουργήθηκαν με τόση αγάπη, μπορούσαν να πουν: «Να, αυτός είναι ο τρόπος που θέλω να με μεγαλώσετε», και να έδιναν τη λύση σε όλα τα προβλήματα. Επειδή, όμως, αυτό φαντάζει περισσότερο με ταινία επιστημονικής φαντασίας, καλό είναι οι γονείς και ώριμοι, κατά τα άλλα, ενήλικοι να θυμούνται πάντα ότι οι επιλογές είναι καθαρά δική μας υπόθεση, και, αφού τις παίρνουμε, καλό είναι να προσπαθούμε και να τις υποστηρίζουμε. Άλλωστε, ό,τι γίνεται με αγάπη, δεν μπορεί παρά να φέρει μόνο αγάπη…