μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | ερωτική ζωή | μόδα & ομορφιά |

5 λόγοι που οι γυναίκες αρνούνται το σεξ μετά την εγκυμοσύνη!

05/06/2014

Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
5 λόγοι που οι γυναίκες αρνούνται το σεξ μετά την εγκυμοσύνη!
Οι πρώτες εβδομάδες -αν όχι οι πρώτοι μήνες- μετά τη γέννηση του μωρού προκαλούν μια σεξουαλική αμηχανία στους νέους γονείς και κυρίως στη νέα μαμά. Είναι σίγουρο πως ο νέος σας ρόλος σάς έχει αλλάξει, μετά την εγκυμοσύνη όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ερωτική σας ζωή θα είναι ανύπαρκτη.

1. Ο θηλασμός γίνεται προτεραιότητά μας
Μετά τη γέννα έρχεται η περίοδος της λοχείας. Η γυναίκα γίνεται μητέρα, και τώρα πια ζει με καθημερινό της καθήκον το θηλασμό. Αυτή η πρώτη ουσιαστική επικοινωνία μητέρας-παιδιού δημιουργεί μια πρωτόγνωρη σχέση με το μωρό… σχεδόν ερωτική. Κάποιες φορές, η γυναίκα-μητέρα ξεχνάει ή παραμελεί το σύντροφό της, δίνοντας όλο της το συναίσθημα στο παιδί. Η σεξουαλικότητά της βρίσκεται σε αναστολή, μιας που το «μητρικό φίλτρο» είναι τώρα πιο δυνατό από ποτέ και την καλεί στον πρώτο δυναμικό ρόλο της, αυτόν της μητέρας, που θα τον έχει σε όλη την υπόλοιπη ζωή της. Επίσης, κατά την περίοδο της λοχείας, η γυναίκα περνάει έντονες ψυχοσυναισθηματικές εντάσεις και εξάρσεις. Και, βέβαια, με μια τόσο ταραγμένη ψυχολογία, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι το σεξ.

2. Δεν ξέρουμε ακριβώς «τι μας συμβαίνει»
Η αρνητική στάση των γυναικών (μερικές φορές και των ανδρών) για σεξουαλική επαφή μετά την απόκτηση παιδιού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αρκετές γυναίκες μετά τον τοκετό παρουσιάζουν μια καταθλιπτικόμορφη συμπεριφορά, η οποία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες και συνήθως υποχωρεί σταδιακά μέχρι το τέλος της λοχείας (φυσιολογικά ορίζεται στις σαράντα μέρες μετά τον τοκετό). 

3. Έχουμε έλλειψη αυτοπεποίθησης

Η νέα μητέρα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον ελκυστική, λόγω των αλλαγών που έχουν προκύψει στο σώμα της μετά την εγκυμοσύνη. Πιθανό να αισθάνεται άβολα, να ντρέπεται, να φοβάται ότι δεν είναι επιθυμητή και ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ όπως πριν από την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, κάποιες ενδεχόμενες κακώσεις και δυσμορφίες στα γεννητικά της όργανα μετά τον τοκετό, την κάνουν να ανησυχεί και να προβληματίζεται για τη σεξουαλική της λειτουργία.

4. Φοβόμαστε για μια νέα εγκυμοσύνη
Μια γυναίκα μπορεί να αρνείται να κάνει σεξ, γιατί φοβάται την πιθανότητα να μείνει έγκυος ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ευθύνη για την ανατροφή ενός παιδιού και η προσαρμογή στις πολλές υποχρεώσεις, αγχώνουν πολύ τη νέα μητέρα ούτως ή άλλως, και έτσι προτιμά να απέχει τελείως σεξουαλικά.

5. Ο ρόλος μας «αλλάζει»
Η ζωή ενός ζευγαριού αλλάζει μετά το μωρό. Οι δύο σύντροφοι, εκτός από εραστές, τώρα γίνονται και γονείς. Ο ρόλος του γονιού, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα που είναι και η περίοδος προσαρμογής σε μια καινούργια κατάσταση, είναι ιδιαίτερα κουραστικός για τη μητέρα, η οποία αναλαμβάνει σχεδόν εξ' ολοκλήρου τη φροντίδα του μωρού. Το συνεχές άγχος να φροντίσει το μωρό, καθώς και η σωματική κούραση που αισθάνεται, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ερωτική διάθεση της μητέρας. Η γυναίκα συχνά αγχώνεται, γιατί πρέπει να προγραμματίσει τη χρονική στιγμή που θα βρεθεί ερωτικά με το σύντροφό της (π.χ. όταν το μωρό κοιμάται). Αυτή η προετοιμασία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία της και να αποφεύγει το σεξ. Ακόμα πιο συχνά, η μητέρα αφοσιώνεται στη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού και βάζει σε δεύτερη μοίρα το σύζυγο και τις προσωπικές στιγμές του ζευγαριού. Τελικά, το ενδιαφέρον της για τη μητρότητα επικαλύπτει το ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξαναβρούμε την παλιά μας διάθεση;

Συζητήστε με το σύντροφό σας όλους τους φόβους και τους προβληματισμούς σας: Κάθε γυναίκα οφείλει να εκφράζει τα συναισθήματά της, αλλά και να συζητά με το σύντροφό της ό,τι την απασχολεί στην ερωτική τους ζωή.

Αν δεν αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας, ξεκινήστε ένα απλό πρόγραμμα γυμναστικής
στο γυμναστήριο ή ακόμα και στο σπίτι.

Αν δεν έχετε την επιθυμία για σεξ με το σύντροφό σας, προσεγγίστε τον με άλλους τρόπους, δείχνοντάς του τρυφερότητα.

Επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας και συζητήστε το θέμα της αντισύλληψης: Μην ξεχνάτε πως και ο σύντροφός σας επηρεάζεται από τη γέννηση του παιδιού. Κάποιοι άντρες αντιμετωπίζουν τον τοκετό ως χαρμόσυνο γεγονός, ενώ άλλοι κυριεύονται από αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα αν η γυναίκα κατά τη διάρκεια της γέννας χρειάστηκε κάποια χειρουργική επέμβαση. Υποσυνείδητα, μπορεί ο σύντροφός σας (ειδικά αν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος) να έχει συνδέσει την ερωτική πράξη με τα «βασανιστήρια» που υπέστη η σύντροφός τους. Ίσως κι αυτός να χρειάζεται το χρόνο του.

Πειραματιστείτε προσεκτικά, για να ανακαλύψετε με ποιον τρόπο μπορείτε να χαρείτε μαζί με το σύντροφό σας το σεξ. Πολλές γυναίκες, λίγες ημέρες μετά τη γέννα, θέλουν να έχουν οργασμό. Το σεξ βοηθά τη μήτρα τους να επανέλθει πιο γρήγορα στη φυσιολογική της κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, αν επιχειρήσετε να κάνετε έρωτα 10 με 14 ημέρες μετά τον τοκετό. Η πρώτη φορά θα είναι ίσως δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο να την αποτολμήσετε, γιατί έτσι θα αποκατασταθεί γρηγορότερα η ερωτική σας ζωή. 

Με τη συνεργασία του Βασίλη Παπαδημητρίου (μαιευτήρας-γυναικολόγος) 


Σχετικά Άρθρα

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός του σεξ» την άνοιξη;
Σουηδοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, προειδοποιούν ότι η Άνοιξη μπορεί να γίνει ο εχθρός του σεξ, σε άτομα που υποφέ...
Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα παντρεμένα ζευγάρια;
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιο του Σικάγου οι ενήλικοι κάνουν σεξ 61 φορές τον χρόνο, δηλαδή κάτι παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα. Τα...
Η γέννηση του πρώτου παιδιού μπορεί να είναι αιτία… απιστίας!
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο μια που η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί την υπέρτατη χαρά και την ολοκλήρωση για ένα ζευγάρι…ισχύει. Η απόκτησ...
Γιατί οι άντρες ξεχνούν πάντα τα γενέθλια μας;
Πρόκειται για ένα κοινό παράπονο που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες. Οι σύντροφοί τους σπάνια θυμούνται τα γενέθλια τους ή και την επέτειο ...
10 λέξεις που αλλάζουν (εντελώς) σημασία όταν γίνεσαι γονιός!
1. ΠαγωτόΤι σημαίνει συνήθως: μια δροσιστική λιχουδιά.Τι σημαίνει για τους γονείς: μία εγγυημένη μορφή δωροδοκίας για το παιδί ως αντάλλαγμα...
7 απορίες για το σεξ…μετά την εγκυμοσύνη!
Η πρωταρχική μας ανησυχία στην εγκυμοσύνη είναι να βγει υγιές το μωρό μας. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες άλλες απορίες ή ανησυχίες για το «τι ...