Σαν γονείς, όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς: «Πώς βγήκαν αυτές οι λέξεις από το στόμα μου!». Ακόμα χειρότερα, όταν διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για πράγματα που συνήθιζαν να λένε οι δικοί μας γονείς όταν ήμασταν παιδιά. Αυτά που είχαμε ορκιστεί ότι εμείς δεν πρόκειται να πούμε ποτέ στα παιδιά μας. Κι όμως, οι πιθανότητες να μην έχουμε ξεστομίσει μία από τις παρακάτω φράσεις είναι ελάχιστες…

1. «Ποιος είναι ο γονιός εδώ; Εγώ ή εσύ;»

Και οι παραλλαγές, όπως: «Ποιος είναι τ’ αφεντικό εδώ;», «Εγώ κάνω κουμάντο» ή «Δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω!». Αν έχετε ήδη πει κάτι από αυτά, τότε μάλλον χρειάζεστε ένα διάλειμμα, γιατί προφανώς έχετε αρχίσει να χάνετε τον έλεγχο.

2. «Αν δεν σταματήσεις, θα γυρίσω πίσω στο σπίτι τώρα!»

Ναι, σιγά… λες και πρόκειται να το κάνετε στ’ αλήθεια! Μετά από δύο ώρες «υπερπροσπάθειας» μέχρι να το ντύσετε και να το βάλετε στο αυτοκίνητο; Ούτε γι’ αστείο!

3. «Τα λεφτά δεν τα βρίσκουμε στο δρόμο!»

Είναι προτιμότερο να αφήσετε τα… μαθήματα Οικονομίας για αργότερα και να του πείτε απλά: «Όχι, δεν μπορείς να το πάρεις αυτό σήμερα». Οποιοδήποτε παιδί της εποχής μας ξέρει καλά ότι τα χρήματα δεν βγαίνουν έτσι εύκολα.

4. «Πρέπει να φοράς καθαρό εσώρουχο κάθε μέρα»

Και του το λέτε ενώ εσείς φοράτε το ίδιο κολάν επί τρεις συνεχόμενες μέρες τουλάχιστον!

5. «Αν δεν σου αρέσει, έχουμε και ξύδι»

Προφανώς τα προϊόντα μαγειρικής δεν έχουν καμιά χρησιμότητα στην ανατροφή του παιδιού. Ούτε η ειρωνεία βοηθάει στο να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Αν θέλετε να καταλάβει τι εννοείτε, μιλήστε του κυριολεκτικά, κι όχι μεταφορικά!

6. «Θα δούμε…»

Δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί σ’ αυτό τον πλανήτη που να μην ξέρει ότι αυτή η φράση σημαίνει: «Θέλω να πω ‘όχι’, αλλά δεν έχω μια πρόχειρη δικαιολογία τώρα, οπότε ρώτα με αργότερα, όταν θα σου έχω μια πειστική απάντηση».

7. «Τέλειωνε με το φαΐ σου, τα παιδιά δεν έχουν να φάνε στην Αφρική»

Θα σταματήσουν να πεινάνε αυτά τα παιδάκια, αν το μικρό σας φάει όλο του το φαγητό; Ή μήπως υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι οι ενοχές ανοίγουν την όρεξη;

8. «Αν δεν μαζέψεις τα παιχνίδια σου, θα τα πετάξω»

Αφού έχετε ξοδέψει τόσα χρήματα για όλα αυτά τα (άχρηστα, τις περισσότερες φορές) παιχνίδια; Εκτός του ότι το ξέρετε όλοι σας ότι δεν πρόκειται να το κάνετε, όπως δεν το κάνατε τις τελευταίες 100 φορές που το ξαναείπατε!

9. «Μην ξινίζεις τα μούτρα σου, θα ασχημύνεις»

Το ξέρετε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί. Κανείς δεν γίνεται άσχημος με μια έκφραση αποδοκιμασίας ή εκνευρισμού. Άλλωστε, το πιο πιθανό είναι να ήσασταν πολύ άσχημοι κι εσείς, αν αυτό συνέβαινε στ’ αλήθεια!

10. «Πήγαινε να ρωτήσεις τον μπαμπά σου/ τη μαμά σου»

Δηλαδή, «δεν θέλω να είμαι εγώ αυτός που θα κάνει τον κακό / θα πάρει την απόφαση / θα κάνει την κουβέντα / θα πάρει την ευθύνη». Με άλλα λόγια, «είμαι εγώ που πετάω το μπαλάκι στον άλλο σου γονιό»!