Ο αμερικανός κωμικός Ρέι Ρομάνο είχε πει κάποτε ότι το να έχεις παιδιά είναι σαν να ζεις σε κοινόβιο: Κανείς δεν κοιμάται, όλα είναι σπασμένα και υπάρχει παντού… εμετός. Κι αν έχετε νήπιο, ξέρετε καλά πόσο αληθινό είναι αυτό.

Ευτυχώς που είναι τόσο χαριτωμένα, γιατί όντως υπάρχει λόγος που τα αποκαλούν «τρομερά 2χρονα». Κι αν, μέσα σ’ όλο το χάος, έχετε ξεχάσει για λίγο την έννοια της… χαράς, να 10 σημάδια που μάλλον προδίδουν ότι ζείτε μ’ ένα δίχρονο:

1. Το σπίτι σας μοιάζει σαν βομβαρδισμένο

Τι είναι αυτό στον καναπέ; Α, είναι μια κούκλα τυλιγμένη σε μια κουβέρτα, τυλιγμένη στο πουκάμισό σας, κάτω από 5 βιβλία κι ένα μισοφαγωμένο μήλο. Δεν τρέχει τίποτα. Τουλάχιστον ξέρετε ότι το μικρό σας έφαγε σήμερα λίγο φρούτο.

2. Απολογείστε πολύ

«Είναι πολύ κουρασμένο» ή «έχασε το μεσημεριανό ύπνο» ή «μάλλον πεινάει» είναι φράσεις που λέτε με μεγάλη ευκολία. Κι όλοι κάνουν δήθεν ότι σας πιστεύουν, γιατί δεν θέλουν να σας προσβάλλουν λέγοντάς σας ότι το παιδί σας χτύπησε ένα άλλο παιδάκι απλά και μόνο επειδή ‘έτσι ήθελε’.

3. Κουβαλάτε λιχουδιές παντού

Έχετε δει ποτέ τον ‘Εξορκιστή’; Όχι, ε; Ρίξτε απλά μια ματιά σ’ ένα δίχρονο με… υπογλυκαιμία, και δεν χρειάζεται να δείτε την ταινία. Μάλλον, μπορείτε να τη δείτε, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σας τρομάξει πια.

4. Έχετε ένα αχρησιμοποίητο γιογιό στο μπάνιο

Σ’ αυτή τη φάση του παιχνιδιού, δεν χρησιμοποιεί κανείς άλλος το γιογιό παρά η μαμά. Αλλά αν τολμήσετε να το βάλετε στο ντουλάπι, θα είναι σαν να παραδέχεστε την ήττα σας, οπότε το αφήνετε να κάθεται εκεί και να σας… κοιτάζει υποτιμητικά κάθε φορά που μπαίνετε στο μπάνιο!

5. Τα playdates αρχίζουν να γίνονται ανυπόφορα

Θυμάστε τότε που κανονίζατε με τη φίλη σας να βγείτε με τα μωρά στο πάρκο, όπου μπορούσατε να απολαύσετε τη βόλτα σας αλλά και μια ενήλικη κουβέντα; Ε, λοιπόν, αυτά ξεχάστε τα! Δεν μπορείτε να σκαρφαλώσετε στην τσουλήθρα… αφήστε το να κατέβει μόνο του… όποτε και αν το αποφασίσει!

6. Ψάχνετε για παιδικό σταθμό καθημερινά

Είναι όπως τότε που συνηθίζατε να ψάχνετε για ξενοδοχείο τα Σαββατοκύριακα με τον καλό σας. Μόνο που τότε ήταν για ευχαρίστηση και αναψυχή, ενώ τώρα είναι για να διαφυλάξετε την ψυχική σας υγεία.

7. Κρατάτε πράγματα που οι άλλοι θεωρούν άχρηστα

Αυτή η χειροτεχνία με τα αυτοκόλλητα στικάκια που κάνατε στη βιβλιοθήκη ήταν η πρώτη φορά που το δίχρονό σας «έφτιαξε» ένα «σκύλο». Δεν είναι χαριτωμένο; Κοιτάξτε, λέει «Γουφ». Ή «Γ». Κι αυτό γραμμένο από σας!

8. Τραβάτε βιντεάκια καταναγκαστικά

«Το φεγγαράκι μου λαμπρό» έχει 15 στροφές, όπως επιμένει το μικρό σας, και είναι τόσο χαριτωμένο να το τραβάτε με το κινητό. Α, και στο μπάνιο του με όλα αυτά τα παπάκια! Αααα, και όταν λέει «Σ’ αγαπώ, μαμά!». Κάπως έτσι γεμίζει η μνήμη του κινητού.

9. Αρχίζετε να κοιτάτε με λαχτάρα τα μωρά

Είτε θέλετε ένα μωρό ακόμα είτε όχι, δεν μπορείτε να προσποιείστε άλλο ότι ένα 2χρονο ανθρωπάκι είναι πλέον μωρό. Το καταλαβαίνετε κι από τις φωτογραφίες της γέννησής του, που, όταν τις βλέπετε, συνειδητοποιείτε ότι πέρασαν 2 ολόκληρα χρόνια, παρόλο που σας φαίνεται σαν να ήταν μόλις την περασμένη βδομάδα. Απίστευτο, ε; Σημείωση: Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να σταματήσετε να φοράτε τα ρούχα εγκυμοσύνης!

10. Συνεχίζετε να χαμογελάτε, ακόμα κι αν είστε ξεθεωμένη

Κάθε φορά που το 2χρονο πιτσιρίκι σας λέει φράσεις όπως «Η μαμά είναι φίλη μου» ή «Το σκυλάκι κάνει γουφ» (κι εσείς σκέφτεστε ότι δεν έμαθε τίποτα από τη χειροτεχνία στη βιβλιοθήκη!) ή «Μπαμπά, δώσ’ μου ένα φιλάκι!», είναι δύσκολο να ζωγραφιστεί ένα χαμόγελο στο κουρασμένο σας πρόσωπο. Εκτός, φυσικά, αν κατά λάθος καθίσετε πάνω σ’ αυτό το πράγμα από κούκλα / κουβέρτα / πουκάμισο / βιβλία / μήλο στον καναπέ!!!