«Πάμε στο κρεβάτι;» Όταν η σχέση του ζευγαριού βρίσκεται στην αρχή της, αυτή η ερώτηση μπορεί να σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: σε λίγο θα κάνουμε σεξ! Καυτό, παθιασμένο σεξ! Αν, όμως, το ζευγάρι είναι πολύ καιρό μαζί και μοιράζονται εδώ και χρόνια το κρεβάτι και την καθημερινότητά τους, τότε αυτή η ερώτηση δεν είναι απαραίτητα πρόσκληση για ερωτικές απολαύσεις, αλλά για… ύπνο.
Κι είναι απόλυτα φυσιολογικό! Με το πέρασμα του χρόνου αυτή η πρώτη φυσική έλξη χαλαρώνει σιγά-σιγά -περισσότερο ή λιγότερο για τον καθένα- κι έτσι μειώνεται η συχνότητα με την οποία κάνει έρωτα το ζευγάρι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Καταρχάς, υπεύθυνη είναι η πλήξη και η ανία. Το πάθος παραχωρεί τη θέση του στην αγάπη και η σχέση αποκτά μία άλλη ποιότητα. Η τρυφερότητα και η οικειότητα πραγματικά ανοίγουν καινούργιους δρόμους απόλαυσης που εξασφαλίζουν ζεστασιά και συντροφικότητα: π.χ. οι αγκαλιές και τα χάδια στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση, το μαγείρεμα, τα ταξίδια, οι αστείες συζητήσεις, το χτίσιμο ενός ονειρεμένου σπιτιού και φυσικά η δημιουργία μιας οικογένειας.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι το σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις παίζει πια δευτερεύοντα ρόλο. Σίγουρα ο έρωτας δεν είναι πια το κεντρικό σημείο στη σχέση, όμως αν ο ένας από τους δύο συντρόφους δεν είναι ικανοποιημένος με τη σεξουαλική του ζωή, τότε πολύ σύντομα γίνεται το πρώτο ζήτημα. Αν ο ένας από τους δύο δεν παίρνει αυτό που χρειάζεται, τότε μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στη σχέση.
Αν, αντίθετα, και οι δύο είναι της γνώμης ότι όλα πάνε καλά στο κρεβάτι, τότε η σχέση επηρεάζεται θετικά κι αυτό φαίνεται. Μια καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να διαλύσει πολλές αμφιβολίες για τη σχέση αλλά και προσωπικά για τον καθέναν από τους δύο συντρόφους. Για παράδειγμα, μετά από μια τρυφερή βραδιά, δεν χρειάζεται πια να αναρωτιέσαι αν ο αγαπημένος σου σε επιθυμεί ή όχι. Ακόμη και το αίσθημα ότι ο ένας ανήκει στον άλλον επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά μέσα από το σεξ.
Όμως, μπορεί στ’ αλήθεια να υπάρξει τέτοιο σεξ, πραγματικά απολαυστικό και καλό για τους δύο συντρόφους ύστερα από μια σχέση π.χ. δέκα χρόνων; Ένα είναι σίγουρο κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει το ζευγάρι: το πάθος του πρώτου καιρού δεν ξαναζωντανεύει. Από την άλλη όμως, οι μακροχρόνιες σχέσεις έχουν τη δική τους ποιότητα.
Επιτέλους, σεξ χωρίς άγχος
Οι πρώτες ερωτικές επαφές δημιουργούν τρομερό άγχος. Αυτό που σκέφτεσαι είναι να μην κάνεις κάποιο λάθος, να μην απογοητεύσεις το σύντροφό σου. Μία λάθος κίνηση μπορεί να απομακρύνει τον άλλον από κοντά σου. Άλλωστε, κατά το πρώτο διάστημα δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα, εκτός από το σεξ, που να σε δένουν με τον άλλον. Όταν όμως είσαι πολλά χρόνια μαζί με το σύντροφό σου, τότε έχεις ξεπεράσει αυτή τη νευρικότητα του φρεσκοερωτευμένου και μπορείς να συγκεντρωθείς χωρίς εμπόδια στην ευχαρίστησή σου. Το σεξ μεταξύ ανθρώπων που είναι χρόνια μαζί είναι απαλλαγμένο από το άγχος. Οι δύο εραστές αισθάνονται πιο απελευθερωμένοι, δεν είναι «στημένοι» και το διασκεδάζουν περισσότερο. Οι μακροχρόνιες σχέσεις κάνουν τους εραστές να νιώθουν ασφάλεια και οικειότητα μεταξύ τους.
Βρήκαμε τις ισορροπίες!
Η επιθυμία του ενός για τον άλλον, όταν το ζευγάρι είναι χρόνια μαζί, παύει κάποια στιγμή να περιστρέφεται μόνο γύρω από το κρεβάτι. Αντί γι’ αυτό τους συνδέει βαθιά εμπιστοσύνη. Έτσι, εκείνη δεν τον κατηγορεί για εξωσυζυγικές παρασπονδίες μόνο και μόνο επειδή μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο δεν έχει όρεξη και διάθεση για τρυφερότητες. Εκείνος πάλι δεν πέφτει από τα σύννεφα, όταν εκείνη αρνείται την πρόσκλησή του για έρωτα. Ακόμη και σε περιόδους… ερωτικής ξηρασίας, τα ευτυχισμένα μακροχρόνια ζευγάρια δεν ανησυχούν μήπως αυτό είναι ένα σημάδι ότι πλησιάζει το τέλος της σχέσης τους. Κι αυτό γιατί η εμπειρία τούς έχει διδάξει ότι χρειάζεται από καιρό σε καιρό να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους, ώστε μετά να έρχονται ακόμη πιο κοντά και να ανακαλύπτουν τη ζεστασιά της οικειότητας.  Οι σχέσεις ακολουθούν μια κυκλική πορεία. Υπάρχουν αρνητικές φάσεις, όπου το ζευγάρι έχει διαφορές και όπου ο ένας απομακρύνεται λίγο από τον άλλον. Μόνο έτσι μπορούν να ξαναερωτεύονται οι δύο σύντροφοι και να βάζουν σε καινούργια βάση τη σχέση τους. Το να κολλάς και να γίνεσαι ένα με τον άλλον σκοτώνει τον πόθο.
Τα δύσκολα περνάνε…
Η μόνη φάση ενός μακροχρόνιου ζευγαριού όπου τα πράγματα αλλάζουν και χάνεται αυτή η εμπιστοσύνη που έχει κερδηθεί με τα χρόνια είναι μετά τον τοκετό. Δεν είναι λίγες οι νέες μαμάδες που χάνουν την αυτοεκτίμησή τους. Εξοργίζονται επειδή εκείνες αναγκάζονται να αφήσουν τη δουλειά τους και να μείνουν στο σπίτι, τη στιγμή που ο άντρας τους μπορεί να μείνει στη δική του δουλειά. Αν μάλιστα έχουν πάρει και κάποια έξτρα κιλά λόγω της εγκυμοσύνης, τότε το αίσθημα της αυτοεκτίμησης φτάνει στο πιο χαμηλό σημείο. Κι αυτό είναι κακό για το σεξ, ακόμη κι όταν οι δύο σύντροφοι ποθούν ο ένας τον άλλον. Η γυναίκα πιστεύει ότι ο άνδρας της τη βρίσκει χοντρή κι έτσι… κάνει πίσω και δεν αφήνει τον εαυτό της να απολαύσει τον έρωτα. Γενικά, πάντως, η εντύπωση πολλών γυναικών ότι μόνο αν είναι πολύ αδύνατες τις επιθυμούν οι άνδρες, δημιουργεί μεγάλη πίεση στη σχέση. Φυσικά, υπάρχει τρόπος να τονωθεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση της νέας μητέρας και να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη φάση. Αυτό που χρειάζεται είναι να απασχοληθεί με κάτι εκτός σπιτιού, κάτι που να τη γεμίζει.
Μιλήστε για τις ερωτικές σας φαντασιώσεις
Τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί δεν πειραματίζονται πια αναζητώντας τον οργασμό. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της επανάληψης, να καταλήξουν, δηλαδή, να κάνουν σεξ π.χ. κάθε Σάββατο, με τις ίδιες κινήσεις, ακολουθώντας το ίδιο τυπικό. Όταν μάλιστα οι δύο σύντροφοι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι με ένα συγκεκριμένο τρόπο, επειδή πάντα έτσι το έκαναν, τότε πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.
Δεν χρειάζεται να δοκιμάσετε, βέβαια, εξτρίμ πράγματα για να βάλετε ποικιλία στο σεξ. Ένα πολύ αισθησιακό φιλί πολλές φορές μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από μία πρωτότυπη στάση του κάμα-σούτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι φαντασία και τόλμη! Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να κάνουν προτάσεις ή να ζητήσουν κάτι από το σύντροφό τους, γιατί φοβούνται ότι ο άλλος θα γελάσει μαζί τους ή ότι θα νομίσει ότι είναι «έμπειροι» ή μανιακοί με το σεξ. Αν υπάρχουν τέτοιοι φόβοι, καλό είναι οι σεξουαλικές προτάσεις να συζητιούνται σε κάποια άσχετη στιγμή εκτός κρεβατιού. Μάλιστα, η μεγάλη εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται στις μακροχρόνιες σχέσεις σάς επιτρέπει να εξομολογήστε με μεγαλύτερη ευκολία τις σεξουαλικές σας επιθυμίες. Εκμεταλλευθείτε το, λοιπόν!
Μην ξεχνάτε τα κομπλιμέντα!
Τα κομπλιμέντα κάνουν καλό στη σχέση και πολύ περισσότερο σε μια μακροχρόνια σχέση. Μην τα ξεχνάτε λοιπόν! Μία καλή κουβέντα, ένα ενθαρρυντικό σχόλιο για την εξωτερική εμφάνιση και τα χαρίσματα του άλλου λειτουργούν θετικά και προσφέρουν την επιβεβαίωση που ο καθένας έχει ανάγκη. Αυτό που πρέπει να προσέξετε, όμως, είναι το εξής: Όταν κάνετε κάποιο κομπλιμέντο πρέπει να λέτε τι πραγματικά σας αρέσει στον άλλον και όχι να αναφέρεστε γενικά στα ελκυστικά σημεία του που τα ξέρει κι ο ίδιος. Π.χ. είναι όμορφο να μαθαίνεις ότι ο σύντροφός σου χαίρεται να κοιμάται μαζί σου επειδή του αρέσει η μυρωδιά των μαλλιών σου.
Το μωρό δεν εμποδίζει τον έρωτα!
Το να μεγαλώνεις μαζί με το σύντροφό σου ένα παιδί είναι κάτι φανταστικό. Οι νέοι γονείς, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι και ερωτικό ζευγάρι κι ότι πρέπει να κάνουν πράγματα για να τονώσουν τον έρωτά τους. Να μερικοί τρόποι:
·      Βγείτε έξω. Πηγαίνετε σινεμά, για ποτό στο αγαπημένο σας μπαράκι, στα πάρτι των φίλων σας. Γενικώς, αποφύγετε το κλείσιμο στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Όταν βγαίνετε έξω, ξεφεύγετε από το ρόλο των γονιών και γίνεστε και πάλι ένα ερωτικό ζευγάρι που θέλει να διασκεδάσει.
·      Μικρές κινήσεις με… υπονοούμενα. Τα τρυφερά χάδια, τα τυχαία αγγίγματα, οι έντονες ματιές, ένα θερμό φιλί το πρωί πριν φύγει ο σύντροφός σας για τη δουλειά, όλα αυτά γεμίζουν με ερωτισμό την καθημερινότητά σας και… ανοίγουν την όρεξη για περισσότερα.
·      Φανταστείτε το σεξ. Φτιάξτε ερωτικές εικόνες στο μυαλό σας. Φανταστείτε το σεξ με το σύντροφό σας και χαρείτε για τις στιγμές που θα περάσετε μαζί. Μπορείτε μάλιστα να μοιραστείτε αυτή την ανυπομονησία σας μαζί του! Πώς; Στέλνοντάς του μηνύματα με το κινητό ή αφήνοντας του σημειώματα με καυτές προτάσεις!
·      Αποδράστε. Περάστε ένα διήμερο σε κάποιο ειδυλλιακό μέρος σε ένα ωραίο ξενοδοχείο με όλες τις ανέσεις. Η όμορφη ατμόσφαιρα διεγείρει τις αισθήσεις κι ανεβάζει την ερωτική επιθυμία.
·      Προσέξτε την εμφάνισή σας. Ένα Τ-shirt με λεκέδες από το γάλα του μικρού δεν είναι και ό,τι πιο αισθησιακό. Φορέστε π.χ. ένα τοπ με βαθύ ντεκολτέ (οι γυναίκες) κι αντικαταστήστε τις φόρμες με ένα ωραίο τζην (οι άντρες). Έτσι γίνεστε πιο επιθυμητοί για το/τη σύντροφό σας.
·      Χωρίς πίεση. Μετά τον τοκετό συνήθως η επιθυμία για σεξ εμφανίζεται ξανά από μόνη της, όταν το ζευγάρι φροντίζει τη σχέση του και οι δύο σύντροφοι δεν γκρινιάζουν και δεν πιέζουν ο ένας τον άλλον. Αν όμως υπάρχει πρόβλημα, τότε καλό είναι οι γονείς να αναζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
Με την συνεργασία της κας Αναστασίας Φρόντζου – Χρηστίδη (Σύμβουλος σχέσεων παιδιού & οικογένειας)