μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | ερωτική ζωή | μόδα & ομορφιά |

Σημασία δεν έχει ΠΟΣΟ χρόνο περνάμε με τα παιδιά μας, αλλά...ΠΩΣ!

27/04/2015
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Σημασία δεν έχει ΠΟΣΟ χρόνο περνάμε με τα παιδιά μας, αλλά...ΠΩΣ!


Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μαμάδες (εργαζόμενες και μη) έχουν σταθερά την ίδια ενοχή: Πώς δεν περνούν με τα παιδιά τους όσο χρόνο πιστεύουν ότι θα ήθελαν τα παιδιά. Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτά που πιστεύαμε αναφορικά με τον απαιτούμενο χρόνο που περνάμε με το παιδί και τη σχέση του με το σωστό μεγάλωμά του.

Κάθε μητέρα θεωρεί ότι το να αφιερώνει και το τελευταίο δευτερόλεπτο από τον ελεύθερο χρόνο της στο παιδί είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να μεγαλώσει με ψυχική ισορροπία.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο άπλετος χρόνος που αφιερώνουν στα παιδιά μεταξύ 3-11 χρονών δεν παίζει κανένα ρόλο στην εξέλιξή τους.

Πολλές φορές μάλιστα φέρνει και τα αντίθετα αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο «Journal of Marriage and Family» του Απριλίου και αναδημοσιεύθηκε στην  Washington Post.  

Ο Kei Nomaguchi, κοινωνιολόγος στο Bowling Green State University. αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πολλές μητέρες κατατρέχονται από το άγχος του αναντικατάστατου ρόλου τους. Θέλουν να κάνουν τα πάντα για το παιδί, ακόμα και αν φτάνουν στην υπερβολή. Το συγκεκριμένο στερεότυπο τις οδηγεί σε υπερβολικές θυσίες που φτάνουν μέχρι και την απώλεια του ύπνου τους, προκειμένου να είναι μαζί του. Κάτι που γίνεται σχεδόν ψυχαναγκαστικά!».

Στην πραγματικότητα, πάντως σύμφωνα με την μελέτη, αυτό που μετράει πέρα του ποσοτικού χρόνου, είναι η ποιότητα του χρόνου, το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας που συνδέονται πιο στενά με τη μελλοντική επιτυχία του παιδιού, δηλώνει η Melissa Milkie, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και μια από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης.

Όπως τονίζει μάλιστα η Amy Hsin, κοινωνιολόγος στο Queens College, μετά από μελέτες έχει βρεθεί ότι οι γονείς που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με παιδιά κάτω των 6 βλέποντας τηλεόραση ή μην κάνοντας τίποτα μαζί τους, έχουν σαφώς πιο «επιζήμια» επίδραση πάνω τους.

Πηγή: The Washington Post


Σχετικά Άρθρα

Όλα όσα δεν μου αρέσουν στη μητρότητα, αλλά... ντρέπομαι να τα ομολογήσω!
Γιατί οι γυναίκες «φοβούνται να ομολογήσουν» ότι η μητρότητα δεν είναι μόνο απόλαυση; 
Γυμναστείτε με το παιδί σας κάνοντας γιόγκα
Είναι σημαντικό οι γονείς να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Ειδικά τώρα που το καλοκαίρι τελείωσε και τα παιδιά επιστρέφουν στους...
Έτσι θα ισορροπήσετε τη δουλειά με τη μητρότητα
Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι μαμά και να έχεις μία δουλειά πλήρους απασχόλησης. Επίσης αυτό μπορεί να δημιουργήσει ενοχές και άγχος επε...
Κάντε εύκολη την επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα
Μπορεί να σας κατακλύζουν όλα τα θετικά και μητρικά συναισθήματα μετά τη γέννηση του παιδιού σας, αλλά αν ανήκετε στις εργαζόμενες γυναίκες ...
Μια μαμά αστροναύτης κάνει στο γιο της το καλύτερο δώρο!
Μια μαμά αστροναύτης κάνει στο γιο της το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε ποτέ να φανταστείΌταν η μαμά και αστροναύτης της NASA, Αν Μακ Κλέιν,...
Ποιος θα ήταν ο «μισθός» μιας μητέρας;