Οι αρνητικές αντιλήψεις γύρω από τις γυναίκες που συνδυάζουν την καριέρα με τη μητρότητα έχουν πλήρως ανατραπεί από τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης του Πανεπιστημίου του Harvard, η οποία δείχνει ότι οι κόρες των εργαζόμενων μαμάδων, απολαμβάνουν καλύτερες σταδιοδρομίες, υψηλότερες αμοιβές και πιο ισότιμες σχέσεις από ότι εκείνες που μεγάλωσαν με την μαμά στο σπίτι.

«Οι περισσότερες μητέρες που δουλεύουν έχουν ενοχές και πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα μεγάλωναν πολύ καλύτερα αν έμεναν εκείνες σπίτι. Φαίνεται όμως ότι τα παιδιά τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην ενήλικη ζωή τους, αν οι μαμάδες τους δουλεύουν στην παιδική τους ηλικία. Μας προκαλεί έκπληξη η επίδραση που φαίνεται πως έχει η απασχόληση της μητέρας στην επαγγελματική ζωή της κόρης. Ακόμη περισσότερη εντύπωση μας κάνει πως οι κόρες των εργαζόμενων μητέρων έχουν περισσότερες πιθανότητες να ασχοληθούν με εποπτικούς ρόλους και να κερδίσουν υψηλά εισοδήματα»,δήλωσε η Kathleen McGinn, καθηγήτρια  του Harvard Business School και επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης. 

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από 24 χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η μελέτη αυτή του Harvard βασίζεται σε στοιχεία εθνικού επιπέδου, καθώς και μεμονωμένα ερευνητικά στοιχεία που συνελέγησαν από το Διεθνές Πρόγραμμα Κοινωνικούς Έρευνας κατά τη διάρκεια 2002-2012. Οι ερευνητές εξέτασαν αποτελέσματα, από ένα ερώτημα που ζητούσε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν, αν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους οι μητέρες τους υπήρξαν τουλάχιστον έναν χρόνο εργαζόμενες πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Εξέτασαν έπειτα αυτές τις απαντήσεις με βάση διάφορες μεταβλητές για να καταλήξουν στα αποτελέσματα. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η μελέτη ως  «εργαζόμενη μητέρα» ορίζει οποιαδήποτε μητέρα απασχολήθηκε έξω από το σπίτι προτού το παιδί της γίνει 14 ετών χωρίς να κάνει διακρίσεις στα χρόνια εργασίας ή στην ηλικία του παιδιού όταν πρωτοξεκίνησε η μητέρα την καριέρα της.

Οι ερευνητές της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια εργαζόμενη μητέρα, δίνει στα παιδιά μία ισότιμη προβολή των φύλων και κατά συνέπεια αυτά τα μη παραδοσιακά μοντέλα οικογενειών θα διαβρώνουν σταδιακά την ανισότητα των φύλων στα σπίτια αλλά και στην αγορά εργασίας.

Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σίγουρα φέρνουν μια ανάσα  ανακούφισης σε όλες τις σύγχρονες μανούλες που εργάζονται και δεν είναι σίγουρες για την επιλογή τους ή ακόμα χειρότερα, δεν έχουν άλλη επιλογή.

Δείτε κι άλλες έρευνες για εργαζόμενες μητέρες ΕΔΩ Και…καλύτερες εργαζόμενες οι μαμάδες! Εργαζόμενες μαμάδες: Αυτά είναι τα καλά νέα!