Ανεξάρτητα από το εάν τα παιδιά μας είναι μικρά ή μεγάλα, οι μαμάδες χρειαζόμαστε τους «δικούς μας» ανθρώπους. Τους κατηγοριοποιήσαμε σε έξι κατηγορίες. Αν δεν διαθέτετε ένα φίλο και στις έξι, μην ανησυχείτε… Κάποια από τις κολλητές φίλες σας ίσως ανήκει σε περισσότερες από μία. 

1. Η μαμά που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εμάς 

Γιατί τη χρειαζόμαστε: Επειδή μας καταλαβαίνει. Ξέρει ότι για να καταφέρουμε να βγούμε με την υπόλοιπη παρέα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι κάποιος θα μείνει στο σπίτι με το παιδί. Επίσης, δεν μας κοιτάζει στραβά όταν λέμε «πρέπει να πηγαίνω γιατί έχω να ταΐσω». Κι όταν πηγαίνουμε στο σπίτι της με το μωρό, δεν αγχωνόμαστε να έχουμε χιλιάδες πράγματα μαζί μας γιατί εκεί θα βρούμε και πάνα και μωρομάντιλα και μια έξτρα αλλαξιά αν λερωθεί το μωρό. Και, τέλος, επειδή είναι η μόνη από τις φίλες που θα είναι επίσης ξύπνια στις 8 το πρωί της Κυριακής για να μιλήσουμε στο τηλέφωνο για το πόσες φορές ξυπνήσαμε την προηγούμενη νύχτα.  Πώς θα την κρατήσετε: Ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών σας, από το εάν δουλεύετε ή όχι και γενικά από τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητάς σας, προσπαθήστε όσο είναι δυνατό να βρίσκετε χρόνο για να τον περνάτε μαζί –χωρίς τα παιδιά, εννοείται. Κανονίστε ένα τακτικό «ραντεβού», μία φορά την εβδομάδα ή έστω το μήνα, και φροντίστε να το διασκεδάσετε. Το αξίζετε και οι δύο –και μάλιστα για τους ίδιους λόγους. 

2. Η φίλη που δεν έχει παιδιά 

Γιατί τη χρειαζόμαστε: Η μητρότητα είναι ένας από τους ρόλους μας, αλλά δεν είναι ο μόνος. Για εκείνες τις ώρες, λοιπόν, που νιώθουμε την ανάγκη να συζητήσουμε κάτι διαφορετικό από το πόσα ml γάλα έφαγε το πρωί και ποια κρέμα είναι η καλύτερη για το εξάνθημα από την πάνα, χρειαζόμαστε μια φίλη που μπορεί να μας μεταφέρει –ή να μας κάνει να επιστρέψουμε– σε άλλους… κόσμους. Εκείνη ξέρει να μας πει ποιο είναι το πιο μοδάτο εστιατόριο (ακόμα κι αν αμφιβάλλουμε αν θα προλάβουμε να πάμε πριν γίνει ντεμοντέ) και ποιες γόβες είναι το απόλυτο must της φετινής μόδας (αν και –σωστά μαντέψατε! – και να τις αγοράσουμε, δεν έχουμε πού να τις φορέσουμε). Οι συζητήσεις για το νέο της φλερτ, για τα κουτσομπολιά από το τελευταίο πάρτι που πήγε, για τις λεπτομέρειες του επόμενου ταξιδιού της είναι αποδείξεις ότι υπάρχει κι άλλος κόσμος έξω από τα στενά περιθώρια ενός παιδικού δωματίου.  Πώς θα την κρατήσετε: Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, προσπαθήστε για τη μία ή δύο ώρες που περνάτε μαζί να ξεχάσετε ότι είστε μαμά. Σίγουρα αγαπάει το παιδί σας και ενδιαφέρεται να μάθει τα νέα του, όμως περιοριστείτε στα βασικά και μην μονοπωλήσετε το χρόνο αναφέροντας όλα τα χαριτωμένα περιστατικά μαζί του. Αντίθετα, ακούστε με προσοχή όσα έχει να πει εκείνη για τη δική της ζωή. Τέλος, μοιραστείτε τα ενδιαφέροντα που είχατε πριν γεννήσετε. Αν σας άρεσε το θέατρο, κλείστε ραντεβού για να δείτε μαζί μια παράσταση. Αν είστε αθλητικός τύπος, πηγαίνετε τις ίδιες ώρες στο γυμναστήριο. Κι αν ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντησή σας, μη θυμώσετε που δεν καταλαβαίνει πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να βρείτε μπέιμπι σίτερ. Απλώς, δεν καταλαβαίνει… 

3. Η μαμά που τα έχει περάσει πριν από εμάς 

Γιατί τη χρειαζόμαστε: Επειδή είναι ο από μηχανής θεός που έχει πάντα τη σωστή απάντηση στην ερώτηση «και τώρα τι πρέπει να κάνω;». Ανεξάρτητα από το αν η αιτία που μας έχει φέρει στα όρια της απόγνωσης είναι οι κολικοί, η ατοπική δερματίτιδα ή η έβδομη φορά που το μωρό ξυπνάει μέσα στη νύχτα, αυτή η φίλη πιθανότητα την έχει ήδη αντιμετωπίσει. Η εμπειρία της είναι πολυτιμότερη από κάθε ιατρική εγκυκλοπαίδεια, γιατί ακόμα κι αν δεν μας δώσει τη μαγική λύση που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε άμεσα το πρόβλημα, τουλάχιστον θα μας προσφέρει την καθησυχαστική επιβεβαίωση ότι κι άλλες μαμάδες συνάντησαν τις ίδιες ή παρόμοιες. Και τώρα που τα παιδιά του είναι έξι, δέκα ή είκοσι χρόνια μεγαλύτερα από τα δικά μας απλά τις θυμούνται και γελάνε.  Πώς θα την κρατήσετε: Τα καλά νέα είναι ότι η συγκεκριμένη φίλη χαίρεται να δίνει συμβουλές περισσότερο κι από όσο χαίρεστε εσείς να τις ακούτε. Πολλές μαμάδες νιώθουν ότι αναγνωρίζονται όλες οι θυσίες και οι στερήσεις που έζησαν μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όταν μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν. Όταν κάποια συμβουλή της είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μην παραλείψετε να της το πείτε και να την ευχαριστήσετε για τη συμπαράσταση. Και μολονότι δεν μπορείτε να παίξετε τον ίδιο ρόλο στη δική της ζωή, το σωστό θα ήταν να ακούτε με ενδιαφέρον τα προβλήματα και τις αγωνίες που έχει εκείνη για τα μεγαλύτερα παιδιά της. 

4. Η φίλη που δεν μας χαλάει ποτέ χατίρι 

Γιατί τη χρειαζόμαστε: Είναι εκείνη που θα δεχτεί με χαρά να πάρει τα παιδιά από το σχολείο όταν κάποια επαγγελματική εκκρεμότητα μας κρατήσει λίγο παραπάνω στο γραφείο και θα αναλάβει το μωρό μας για να καταφέρουμε να πάμε για μισή ώρα στο κομμωτήριο. Είναι η φίλη που όταν επιστρέψαμε από το μαιευτήριο ήρθε με μια αγκαλιά δώρα για το νεογέννητο και ένα ταψί παστίτσιο για τη μαμά και τον μπαμπά (δεν μας είχε περάσει καν από το μυαλό ότι κάτι θα πρέπει να φάμε!). Κι όταν πριν από μερικές εβδομάδες έπρεπε επιτέλους να φτιάξουμε τις ντουλάπες με τα χειμωνιάτικα, σε ποια πιστεύετε ότι στραφήκαμε για βοήθεια; Σωστά μαντέψατε!  Πώς θα την κρατήσετε: Οι φιλίες είναι από τις πιο δυνατές σχέσεις στη ζωή μας, όμως είναι σημαντικό να μη συμπεριφερόμαστε σαν να τις θεωρούμε δεδομένες. Είναι όμορφο να θυμίζεις πού και πού σε έναν καλό φίλο ότι νοιάζεσαι για εκείνον και εκτιμάς τη φιλία του. Όταν βρίσκετε ευκαιρία, φροντίστε να ανταποδώσετε τις χάρες που σας κάνει. Προσφερθείτε να συζητήσετε μαζί της εάν ξέρετε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά της, αγοράστε τσουρέκι με σοκολάτα που ξέρετε ότι της αρέσει όταν βρεθείτε στο αγαπημένο της ζαχαροπλαστείο και ξεκλέψτε λίγο χρόνο από τα παιδιά για να ασχοληθείτε μόνο μαζί της όταν νιώθετε ότι το έχει ανάγκη.  5. Η φίλη που ακολουθεί τη μόδα  Γιατί τη χρειαζόμαστε: Για να μας δώσει στυλιστικές συμβουλές για το πώς θα καμουφλάρουμε την –ακόμα– χαλαρή κοιλιά μας ή για να μας δανείσει ένα αληθινά κομψό σακάκι για το επαγγελματικό δείπνο που προέκυψε την τελευταία στιγμή. Κι όταν επιτέλους πάρουμε την απόφαση να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας πεπεισμένες ότι, ναι, μπορούμε να είμαστε και μαμάδες και καλοντυμένες, εκείνη και το έμπειρο μάτι της θα εμπιστευτούμε για το νέο μας λουκ.  Πώς θα την κρατήσετε: Κάθε φορά που την κοιτάζετε σας φαίνεται σαν να ξεπετάχτηκε μέσα από σελίδα περιοδικού. Μη διστάζετε, λοιπόν, να της το λέτε. Σίγουρα προσπαθεί πολύ για να είναι τόσο κομψή και θα χαρεί που κάποιος το αναγνωρίζει.  6. Η εκνευριστικά ειλικρινής φίλη  Γιατί τη χρειαζόμαστε: Επειδή όλοι πρέπει να ακούμε την αλήθεια κάποιες φορές. Ακόμα κι όταν πονάει, είναι πάντα ανεκτίμητη. Μπορεί να μη χαρήκαμε όταν ακούσαμε ότι το προ εγκυμοσύνης τζην μας δείχνει σαν να διαμαρτύρεται πάνω μας, όμως σίγουρα ήταν χρήσιμο να το γνωρίζουμε πριν εμφανιστούμε έτσι στη συγκέντρωση των παλιών συμμαθητών μας. Ένας άνθρωπος που μπορεί να μας πει αυτό που σκέφτεται κι όχι αυτό που θέλουμε να ακούσουμε είναι ένας αληθινός φίλος. Στις περισσότερες γυναίκες αυτό το ρόλο παίζει συνήθως η αδερφή ή η μητέρα ή μια φίλη με την οποία γνωρίζονται από μικρές.  Πώς θα την κρατήσετε: Ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσουν μια-δυο μέρες μέχρι να «χωνέψετε» αυτό που σας είπε, όταν συνειδητοποιήσετε ότι ήταν για το καλό σας, πάρτε τη τηλέφωνο και πείτε της πόσο εκτιμάτε την ειλικρίνειά της.