Tα μωρά στη Βουλή! Και όταν λέμε μωρά, εννοούμε τα κανονικά! Με πιπίλες, πάνες και μπιμπερό! Aν νομίζετε ότι αυτό δεν αρμόζει στα επιβλητικά βουλευτικά έδρανα, η μικρή Vittoria αποδεικνύει το αντίθετο!

Θυμάστε τη μικρή Vittoria, που ανατρέποντας τις εικόνες πολιτικού κατεστημένου που έχουμε συνηθίσει, κέρδισε τις καρδιές όλων με τη γλυκύτατη φατσούλα της κυριολεκτικά να…λιώνει την αυστηρότητα και την επισημότητα των εδράνων του ευρωκοινοβουλίου αλλά και των ίδιων των ευρωβουλευτών. Όχι πολύ καιρό λοιπόν πριν …Η μικρή Vittoria πήρε τα κραγιόνια της, πήρε και το αρκουδάκι της και ξεκίνησε όχι για τον παιδικό σταθμό αλλά για το Ευρωκοινοβούλιο. Όπου επέδειξε υποδειγματική συμπεριφορά, αυτοαπασχολούμενη όση ώρα χρειαζόταν για να κάνουν οι μεγάλοι τη δουλειά τους. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν  η πρώτη φορά που καθόταν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η μαμά της, Licia Ronzulli, την είχε πάρει μαζί της για πρώτη φορά όταν εκείνη ήταν μόλις έξι εβδομάδωνΗ 37χρονη ιταλίδα ευρωβουλευτής, είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις τον Σεπτέμβριο του 2010 όταν έκανε χρήση των χαλαρών κανόνων που ισχύουν για τις μητέρες που θέλουν να παίρνουν τα παιδιά τους στη δουλειά και αποφάσισε να πάει στην ευρωβουλή με την νεογέννητη τότε Vittoria. Η φωτογραφία της ιταλίδας ευρωβουλευτή να ψηφίζει με το μωρό στην αγκαλιά, προκάλεσε αναταραχή και είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου, για να γίνει σύμβολο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθεια να συμφιλιώσουν επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Αυτός ήταν άλλωστε εξαρχής και ο στόχος της!  Όπως η ίδια είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους «Ma prima di tutto mamma (πρώτα απ’ όλα μαμά). Δεν ήταν μια πολιτική χειρονομία. Ήταν πρώτα απ ‘όλα μια κίνηση του πρωταρχικού μητρικού ενστίκτου. Ήθελα να μείνω με την κόρη μου όσο το δυνατόν περισσότερο, και να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν αυτή την ευκαιρία και ότι πρέπει κάτι να κάνουμε γι’ αυτό». Δεν έκρυψε βέβαια και την έκπληξη της από τις αντιδράσεις του τύπου «Έχουμε κάνει πολύ δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τον Τύπο. Από τότε που την έφερα μαζί μου, όλοι θέλουν να μου πάρουν συνέντευξη».  Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής, Licia Ronzulli δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς τη κόρης της. Στα τρία της χρόνια η μικρή  Vittoria έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με την παρουσία της στο Κοινοβούλιο  φορώντας το δικό της σύνολο από ακουστικά της μετάφρασης και της ψήφου με τη μητέρα της. Παρόλο που τα περισσότερα κοριτσάκια ονειρεύονται όταν μεγαλώσουν να γίνουν πριγκίπισσες, μπαλαρίνες, δασκάλες ή νοσοκόμες, αυτή η πιτσιρίκα έχει σαφώς την πολιτική στο στόχαστρό της. Είναι μόλις τριών ετών, αλλά έχει ήδη καταφέρει ένα στόχο που θα ζήλευαν πολλοί!  Να γίνει ένα γνωστό πρόσωπο και ένα αξιοπρόσεκτο –και πολύ χαριτωμένο- σημείο αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.   

Κι επειδή όλοι χρειαζόμαστε –ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες- μια ανάσα αισιοδοξίας, χαράς και προοπτικής, απολαύστε τις τελευταίες φωτογραφίες της μικρής από ένα συμβούλιο στο Στρασβούργο, που μας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η παρουσία ενός παιδιού είναι ό,τι ακριβώς λείπει για να προσθέσει ομορφιά και χαρά στις σοβαρές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τις ζωές όλων μας…