Δεν είναι εύκολο να διαφωνήσετε με την πεθερά σας – ξέρει να επιβάλλεται, ακόμα και σε εσάς. Γκρινιάζει ότι δεν ταΐζετε σωστά την οικογένειά σας και επιμένει να ετοιμάζει εκείνη τα φαγητό. Κι ενώ εσείς αλλάξατε την κλειδαριά, για να μην μπορεί να εισβάλλει στη ζωή σας αυθαίρετα κάθε τόσο, εκείνη εξακολουθεί να το κάνει, αυτή τη φορά από την… πίσω πόρτα. Όταν της ζητάτε να σταματήσει να κακομαθαίνει το παιδί σας, εκείνη του αγοράζει ένα καινούργιο βιντεοπαιχνίδι. Ακόμα και στο μαιευτήριο, σε εκείνη την τόσο προσωπική στιγμή της γέννησης του μωρού σας, εκείνη προσπαθούσε να επιβάλλει το δικό της τρόπο. Μήπως ήρθε η ώρα να της καταστήσετε σαφές ποιος κρατάει το τιμόνι; Η μπλόγκερ και αρθρογράφος Λίζα Μπλάου σάς προτείνει 4 απλά βήματα για να το πετύχετε…

Βήμα 1o

Θέστε ξεκάθαρα τα όρια. Σταματήστε να επιτρέπετε την παρεμβατική της συμπεριφορά, με το να μην ξεκαθαρίζετε τη στάση σας και τα δικαιώματά της. Την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει να μπει στο σπίτι σας χωρίς πριν να σας έχει τηλεφωνήσει, δώστε της να καταλάβει ότι είναι ακατάλληλη η στιγμή και δείξτε της ευγενικά την πόρτα. Ενημερώστε την ότι στο μέλλον θα το εκτιμούσατε αφάνταστα να σας ειδοποιεί προτού αποφασίσει να περάσει από εκεί. Αν συνεχίσει να σας αγνοεί, αγνοήστε κι εσείς με τη σειρά σας το κουδούνι. Κι όταν επιμένει να σας συμβουλεύει για οτιδήποτε, πείτε της: «Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, αλλά προτιμώ να το κάνω με το δικό μου τρόπο». Κι αν ξαφνικά αρχίσει να τηλεφωνεί ασταμάτητα, επιλέξτε να μην απαντάτε ή αφήστε τον τηλεφωνητή να της… απαντήσει!  

Βήμα 2o

Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε την πεθερά σας ως ισάξιό της ον, και όχι σαν να είστε το «παιδί» της. Απαγκιστρωθείτε από την ανάγκη σας να εισπράττετε την αποδοχή της. Αφήνοντάς της το περιθώριο να παραμερίσει τις δικές σας αποφάσεις ως μητέρα και να ακολουθήσει το δικό της τρόπο, της επιτρέπετε να σας χειραγωγήσει. Δείξτε της ότι εσείς είστε ο γονιός κι ότι είστε επαρκώς ικανή να πάρετε υπεύθυνες αποφάσεις εμποδίζοντάς τη να κάνει τα γνωστά κόλπα της. Την επόμενη φορά που θα σας πιέσει για μια αυτόκλητη συμβουλή της ή θα καταπατήσει τα όρια που θέτετε, πείτε της ψύχραιμα: «Ευχαριστώ για τη συμβουλή σου, αλλά έχω ήδη καταλήξει στο πώς θα το χειριστώ». Αν σας αμφισβητήσει, πείτε: «Το θέμα αυτό δεν είναι προς συζήτηση». Δεν χρειάζεται να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας ή να μπείτε στη διαδικασία να απολογηθείτε για την απόφασή σας.

Βήμα 3o

Συνεργαστείτε με το σύντροφό σας ως ομάδα και αντιμετωπίστε την παρεμβατική πεθερά σας από κοινού. Μην την προσβάλλετε στο γιο της και αποφύγετε να του απαριθμείτε τα ελαττώματά της, γιατί είναι πολύ πιθανό να τον πληγώσετε. Αντίθετα, καλό θα ήταν οι δυο σας να έχετε μια πολιτισμένη και ειλικρινή συζήτηση μαζί της, παραθέτοντάς της τις ανησυχίες σας. Να δείξετε σεβασμό, αλλά και σταθερότητα. Ξεκινήστε λέγοντας: «Το ξέρουμε ότι έχει καλό σκοπό, αλλά θα σε παρακαλούσαμε να σταματήσεις να αγοράζεις στα παιδιά παιχνίδια χωρίς να μας ενημερώνεις» ή «Εκτιμούμε τη βοήθειά σου, αλλά δεν χρειάζεται να σε απασχολεί καθημερινά το τι θα τρώμε».

Βήμα 4o

Να είστε προετοιμασμένη για την πιθανότητα να αντιδράσει περίεργα αφού θα έχετε εκφράσει την πρόθεσή σας να θέσετε υγιή όρια. Μην την αφήσετε να γίνει χειριστική μαζί σας, εκμεταλλευόμενη την ενδεχόμενη ενοχή σας απέναντί της. Ίσως να προσπαθήσει να θυματοποιηθεί, είτε βάζοντας τα κλάματα είτε ξεστομίζοντας προσβολές είτε εκτοξεύοντας απειλές, με την κατηγορία ότι είστε κακή μάνα ή ακόμα και κακός άνθρωπος. Σταθείτε στο ύψος σας και μην πέσετε στην παγίδα να νιώσετε το ίδιο θιγμένη. Παραμείνετε ήρεμη και πείτε της: «Λυπάμαι που είσαι αναστατωμένη, αλλά δεν πρόκειται να το διαπραγματευτώ μαζί σου». Κι αν συνεχίσει να επιμένει, σταματήστε το εκεί λέγοντας: «Η κουβέντα αυτή έχει τελειώσει».