Μήπως σας ανατριχιάζει απλά και μόνο η σκέψη τού να μοιάζετε με τη μαμά του; Αν είστε ήδη παντρεμένοι, τότε είναι πιθανόν και να μοιάζετε αρκετά… ή, τουλάχιστον, περισσότερο από ό,τι νομίζετε. Όταν πρόκειται για το γάμο, οι πιο πολλοί άντρες διαλέγουν τη γυναίκα που τους θυμίζει τη μάνα τους!

Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στο University of Turku στη Φιλανδία, καταδεικνύουν ότι οι άντρες -στο μεγαλύτερο ποσοστό τους- παντρεύονται κυρίως γυναίκες που μοιάζουν στη μητέρα τους. Ωστόσο, όπως τονίζει η βιολογική ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις γυναίκες, οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν άντρες ίδιους με τον μπαμπά τους.   

Όλοι μας ξέρουμε ότι οι άντρες είναι οπτικοί τύποι: λατρεύουν σε μια γυναίκα τα λεπτά και μακριά πόδια, τους ανορθωμένους γλουτούς, το σαγηνευτικό βλέμμα και το λαμπερό χαμόγελο, αλλά… τα χαρακτηριστικά της μαμάς τους; Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες συνέκριναν τις φωτογραφίες από τους γονείς 70 παντρεμένων ζευγαριών, προτού καταλήξουν σε αυτά τα ομολογουμένως παράδοξα συμπεράσματα.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι τα αγόρια ψάχνουν για «μητρικά υποκατάστατα», είτε πρόκειται για μια γυναίκα που μαγειρεύει σαν Εκείνη είτε για μία που καθαρίζει σαν Εκείνη είτε για μία που διαχειρίζεται τα οικονομικά σαν Εκείνη. Ποιος, όμως, θα φανταζόταν ότι θα ήθελαν και κυριολεκτικά κάποια σαν εκείνη; Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό που λέγεται Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα. Είναι δυνατόν να θες να μοιράζεσαι το ίδιο κρεβάτι με μια… νεότερη εκδοχή της μαμάς σου;

Φανταστείτε να συναντούσατε τη μέλλουσα πεθερά σας και να ήταν ίδια μ’ εσάς! Πόσο αμήχανα θα αισθανόσασταν και οι δύο; Κι αν το εξετάσουμε λίγο βαθύτερα: Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο σύντροφός σας σας «βλέπει» περισσότερο ως έναν άνθρωπο που θα τον φροντίζει, και λιγότερο ως αντικείμενο σεξουαλικής έλξης; Και, κατ’ επέκταση: Όταν ένας άντρας αποφασίζει να «αράξει», σημαίνει ταυτόχρονα κι ότι κατεβάζει τους διακόπτες; Η επιλογή του αφορά κυρίως ένα είδος… ανατροφής και λιγότερο τη συντροφικότητα; Μάλλον πως, τελικά, θα πρέπει όλες μας, αργά ή γρήγορα, να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αρσενικά ανθρώπινα όντα προφανώς δεν είναι σε θέση να χαλιναγωγήσουν ή να απαρνηθούν τα βιολογικά τους ένστικτα… με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται!