Κι όμως, η τενοντίτιδα είναι μια πάθηση που προτιμά τις νέες μαμάδες! Αν καθώς σηκώνετε το μωρό σας για να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας αισθάνεστε πόνο στη βάση του αντίχειρα, πιθανόν να πάσχετε από τενοντίτιδα, μια πάθηση που τείνει να γίνει συνηθισμένη ανάμεσα στις νέες μαμάδες. Ιδιαίτερα επώδυνη μπορεί να καταλήξει η αγκαλιά του μωρού, ο θηλασμός του και η αλλαγή της πάνας για τις νέες μητέρες. Αιτία δεν είναι άλλη από τον λανθασμένο τρόπο σηκώματος και κρατήματος του παιδιού, κίνηση που επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 30 φορές κάθε ημέρα. Σύμφωνα με τους ορθοπαιδικούς, ο πόνος στον καρπό είναι σύνηθες σύμπτωμα που βιώνουν οι νέοι γονείς, λόγω της απειρίας τους να παίρνουν αγκαλιά το μωρό τους εκτελώντας τη σωστή κίνηση. Τοποθετούν, δηλαδή, τα χέρια τους κάτω από τις μασχάλες του και το σηκώνουν, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μια πολύ συχνή, επώδυνη πάθηση υπέρχρησης, που αναφέρεται συχνά και ως «αντίχειρας της μαμάς».

Πώς σχετίζεται η τενοντίτιδα με τη μητρότητα

Η τενοντίτιδα του αντίχειρα ή αλλιώς σύνδρομο του de Quervain επηρεάζει τους τένοντες του αντίχειρα και ο πόνος ή η ενόχληση γίνονται αντιληπτά όταν κάνετε ακριβώς την ίδια κίνηση με αυτή που κάνετε για να σηκώσετε το μωρό σας. Ο πόνος εντοπίζεται στο καρπό από την πλευρά του αντίχειρα και στη βάση του δαχτύλου, μπορεί να παρουσιαστεί σταδιακά ή αιφνίδια και καμιά φορά αντανακλά μέχρι τον αγκώνα. Υπάρχει επίσης πιθανότητα διόγκωσης κοντά στη βάση του αντίχειρα και ύπαρξης μικρής κύστης.  Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τενοντίτιδα εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες σήμερα καθώς δεν είναι συνηθισμένες σε βαριές χειρονακτικές εργασίες όπως μερικές δεκαετίες πριν (πλύσιμο ρούχων και πιάτων στο χέρι, κουβάλημα κ.λπ.).

Τενοντίτιδα και θηλασμός

Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί όταν η μητέρα θηλάζει. Κατά τον θηλασμό ο οργανισμός εκκρίνει την ορμόνη ρελαξίνη, η οποία μαλακώνει τις δεσμίδες κολλαγόνου που συγκρατούν τους τένοντες προκαλώντας χαλαρότητα. Μετά τον αποθηλασμό, συνήθως η τενοντίτιδα βελτιώνεται σε διάστημα 3 με 4 μηνών. Πώς αντιμετωπίζεται; Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της τενοντίτιδας είναι η αποφυγή των κινήσεων που την προκάλεσαν. Στην περίπτωση αυτή είναι προφανώς δύσκολο μια μητέρα να σταματήσει να σηκώνει το μωρό της, ωστόσο μπορεί για ένα διάστημα να περιορίσει την κίνηση αυτή ζητώντας βοήθεια ή να αλλάζοντας τον τρόπο λαβής. Αντί, για παράδειγμα, να σηκώνετε το παιδί από τις μασχάλες, δοκιμάστε να το σηκώσετε με τον αγκώνα σας ανάμεσα στα πόδια του.   Πολλή βοηθητική είναι και η τοποθέτηση παγοκύστης στο σημείο που νιώθετε τον πόνο αλλάκαι η ανάπαυση του αντίχειρα και του καρπού με την εφαρμογή νάρθηκα. Εάν ο πόνος εξακολουθεί, είναι φυσικά αναγκαίο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μετά τη διάγνωση ο γιατρός θα αποφασίσει αν πρέπει να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αν χρειάζεται να γίνει ένεση κορτιζόνης (σε μέτριες περιπτώσεις) ή αν απαιτείται χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.  Το σίγουρο είναι ότι καθώς το μωρό μεγαλώνει αλλάζει και ο τρόπος που οι γονείς το σηκώνουν, οπότε επιλύεται σταδιακά και το πρόβλημα.