μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | ερωτική ζωή | μόδα & ομορφιά |

Έτσι θα καταπολεμήσετε την αϋπνία αν είστε νέα μαμά

30/04/2018
Έτσι θα καταπολεμήσετε την αϋπνία αν είστε νέα μαμά

Η έλευση του μωρού είναι ένα υπέροχο νέο που όμως φέρνει τόσες αλλαγές στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού, αλλά κυρίως της μαμάς. Μία βασική αλλαγή που επιφέρει η μητρότητα είναι η μείωση ύπνου ή ακόμα χειρότερα η απόλυτη έλλειψή του. Τη νύχτα μπορεί να έχετε φουλ ενέργεια και όρεξη να κάνετε ένα σωρό πράγματα, περιμένοντας το επόμενο τάισμα του μωρού, αλλά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είστε σαν ζόμπι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός αυτού, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Ερευνητικό Κέντρο Υψηλής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου της North Carolina, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα, κινδυνεύουν 5 φορές περισσότερο να πάθουν τροχαίο ατύχημα λόγω αϋπνίας.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και έχετε κάνει τη νύχτα μέρα, τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αϋπνία και να κοιμηθείτε όσο περισσότερο είναι δυνατόν, ώστε να είστε ενεργητικές και ασφαλείς, κυρίως για χάρη του μωρού.


Ξαπλώστε, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Το παν είναι η χαλάρωση. Ακόμα κι αν δεν σας πάρει ο ύπνος, αρκεί ένα μισάωρο στον καναπέ, μακριά από τηλέφωνα και εξωτερικούς θορύβους. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα.


Ζητήστε βοήθεια στο νυχτερινό τάισμα. Ο μοναδικός τρόπος για έναν καλό και ποιοτικό ύπνο έστω και λίγων ωρών, είναι να βρείτε έναν αντικαταστάτη. Μπορεί να είναι ο μπαμπάς του παιδιού ή κάποια από τις γιαγιάδες του. Ακόμα κι αν θηλάζετε, αποθηκεύετε το μητρικό γάλα και ξεκινάτε τη διαδικασία του μπουκαλιού. Μην θεωρήσετε ότι οι μαμάδες που θηλάζουν θα δυσκολευτούν περισσότερο. Αντιθέτως, αυτές είναι που κοιμούνται καλύτερα εξαιτίας της προλακτίνης.


Να έχετε πολύ κοντά το παιδί. Μία κούνια δίπλα στο κρεβάτι είναι πολύ χρήσιμη για να μην χρειάζεται να αλλάζετε δωμάτιο κάθε φορά που πεινάει ή ξυπνάει. Αυτό θα σας βοηθήσει να κοιμάστε κι εσείς όταν κοιμάται και εκείνο.


Ραδιόφωνο αντί τηλεόρασης. Το φως της τηλεόρασης ίσως σας κρατά σε εγρήγορση όταν θέλετε να ξεκουραστείτε τη νύχτα. Αντιθέτως, το ραδιόφωνο λειτουργεί πιο χαλαρωτικά και δεν έχει εικόνα. Επιλέξτε αυτό που θα σας βοηθήσει περισσότερο στο να κοιμηθείτε.


Να είστε επιλεκτική με τους επισκέπτες. Προτιμήστε εκείνους που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε αυτήν τη φάση και όχι κάποιο συνάδελφο που θέλει απλά να κουτσομπολέψει. Επιπλέον, σας δημιουργείται το άγχος της οικοδέσποινας που πρέπει να ικανοποιήσει τους καλεσμένους. Οι νέες μαμάδες με λιγότερη κοινωνική υποστήριξη κοιμούνται περισσότερο από εκείνες με ευρύ κοινωνικό κύκλο, σύμφωνα με έρευνες.


Όχι στον πολύ καφέ. Μπορεί να τον χρειάζεστε περισσότερο από ποτέ, αλλά η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε υπερένταση και δεν θα μπορέσετε ποτέ να κοιμηθείτε ή να ξεκουραστείτε.


Βοηθά να θυμάστε ότι αυτή η φάση δεν κρατά για πάντα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά αποκτούν ρουτίνα ύπνου τη νύχτα γύρω στους 2-3 μήνες αλλά η κατάσταση οριστικοποιείται συνήθως γύρω στους 6 μήνες.


Σχετικά Άρθρα

Η σημασία του ύπνου για τη μαμά τους πρώτους μήνες
Το κλασικό θέμα συζήτησης σε παρέες με νέες μαμάδες ή μπαμπάδες. Ο ύπνος πλέον θεωρείται πολυτέλεια και ψάχνετε έστω και λίγα λεπτά για να ξ...
Οι ξενύχτηδες κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι έως αργά τη νύχτα και δυσκολεύονται να σηκωθούν α...
Βίντεο: H αϋπνία της μητρότητας
Πώς είναι η νύχτα μιας μαμάς με δύο παιδιά; Ένα βίντεο που μας δείχνει με τον παραστατικό τρόπο την αϋπνία της μητρότητας Η Μέλανι...
Βίντεο: Η καθημερινότητα μιας μαμάς μέσα σε 2 λεπτά
Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για το πώς είναι η καθημερινότητα μιας μαμάς με ένα μωρό στο σπίτι.  Όσοι δεν το έχουν ζήσει, τα θεωρο...
Ένα απλό κόλπο για να μας παίρνει ευκολότερα ο ύπνος
Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Μπέιλορ του Τέξας, ανακάλυψαν ότι αν πριν κοιμηθούμε καθίσουμε και γράψουμε μια λίστα με όλα όσα έ...
Το επάγγελμα μου είναι μαμά και είμαι περήφανη γι
Μήνυμα - μαρτυρία  από μια μαμά νοικοκυρά προς όλες τις μαμάδες που μένουν σπίτι: Τέρμα οι απολογίες! Νιώστε περήφανες για την υπέ...