1. Μήπως το κινητό μού κάνει κακό;
Όπως μας διαβεβαιώνει η Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων του Συμβουλίου Υγείας της Ολλανδίας, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κινητών τηλεφώνων και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν κάποια επίπτωση στην υγεία. Μια μελέτη που επίσης πραγματοποιήθηκε στη Δανία ανάμεσα σε 420.000 χρήστες κινητών που τους παρακολουθούσαν επί είκοσι ένα χρόνια κατέληξε πως δεν υπάρχει καμιά σύνδεση με τον καρκίνο. Ωστόσο, το να οδηγείς ενώ μιλάς στο κινητό είναι το ίδιο επικίνδυνο όσο και το να οδηγείς μεθυσμένος, αφού έχεις πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να σου συμβεί ή να προκαλέσεις ατύχημα. Βέβαια, καλό θα ήταν όσον αφορά το κινητό να παίρνετε κάποια μέτρα προφύλαξης. Για παράδειγμα, σε κλειστούς χώρους το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την ένταση της ακτινοβολίας, για να διασφαλίσει την επικοινωνία του με το σταθμό βάσης. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η επικινδυνότητά του αν μιλάτε με το κινητό κολλημένο στο αυτί. Επίσης, αποφύγετε τις βραδινές κλήσεις, μια που κάποιες πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η βραδινή χρήση του κινητού προκαλεί πονοκεφάλους και σύγχυση που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Ακόμη, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, γιατί ο εγκέφαλος και ο οργανισμός τους βρίσκεται σε ανάπτυξη και είναι πιο ευάλωτα στην ακτινοβολία. Μη δίνετε λοιπόν κινητό σε παιδιά μικρότερα των 15 ετών.     
2. Μου λείπουν βιταμίνες. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;
Η έλλειψη βιταμινών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως:
Στον τρόπο μαγειρέματος των τροφών
Οι βιταμίνες είναι ευαίσθητα συστατικά που καταστρέφονται εύκολα από παράγοντες όπως το μαγείρεμα, η έκθεση των τροφίμων στον ήλιο ή η κακή συντήρηση. Γι’ αυτό, θα πρέπει να αποφεύγονται οι υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα, καθώς και το μαγείρεμα με πολύ νερό, ώστε το βράσιμο να γίνεται με τα ίδια τα συστατικά του τροφίμου.     
Στο αλκοόλ και στο κάπνισμα
Το αλκοόλ καταλαμβάνει τη θέση όλων των απαραίτητων βιταμινών και εμποδίζει σημαντικά την απορρόφηση και αποθήκευσή τους. Το κάπνισμα επίσης μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως τη βιταμίνη C, E, B12, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο.
Στο στρες
Οι περίοδοι στρες, βαριάς κατάθλιψης καθώς και ήπιας μελαγχολίας έχουν ως αποτέλεσμα τη μη απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό.
Στα αντισυλληπτικά και στα αντιβιοτικά
Τα αντισυλληπτικά χάπια οδηγούν σε ανεπάρκεια βιταμίνης C, B12, B6, φυλλικού οξέως και ψευδαργύρου. Τα αντιβιοτικά φάρμακα δημιουργούν έλλειψη των βιταμινών Β και Κ.
3. Η βιταμίνη D σώζει από ασθένειες;   
Σύμφωνα με 63 πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η καθημερινή λήψη 1.000 IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D3, που ισοδυναμεί με 25 mcg, είναι δυνατόν να μειώσει κατά 30% τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ θεωρεί ότι η αναγκαία ποσότητα που πρέπει να προσλαμβάνεται καθημερινά είναι έως και 2000 IU. Η σωστή διατροφή μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D, αφού, για παράδειγμα, ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 100 IU. Τυρί, πορτοκάλια λιπαρά ψάρια και δημητριακά είναι επίσης πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη. Ωστόσο, η πρόσληψή της από τη διατροφή δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται και η έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση στον ήλιο για 10 έως 15 λεπτά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες από τη βιταμίνη αυτή στον οργανισμό. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη βιταμίνης D είναι: Τα βρέφη, που η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά στο μητρικό γάλα, άτομα με περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ενέργεια καθώς και ασθενείς με ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις.
4. Η καθημερινή πολύωρη επαφή με τον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μάτια μου;
Όχι, όπως μας απαντά η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Η πολύωρη χρήση του υπολογιστή θυμίζει μαραθώνιο. Μπορεί στο τέλος της ημέρας να νιώθεις βαριά τα πόδια σου, αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς προσωρινό. Όταν επικεντρώνεσαι σε μια οθόνη υπολογιστή -σε μια συγκεκριμένη απόσταση- για πάνω από μία ώρα αυτό έχει ως συνέπεια να αφήνει τα μάτια βαριά και κουρασμένα. Το αντίδοτο: Ξεκουράστε τα μάτια σας για είκοσι λεπτά επικεντρώνοντας το βλέμμα σας σε έναν πιο μακρινό στόχο.
5. Πόσο να ανησυχήσω για το βήχα μου;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη, μια που ο βήχας σας μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διάφορες αιτίες. Πάντως, γενικά, ο βήχας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Στον οξύ-χρόνιο και στον ξηρό-παραγωγικό. Όταν ο βήχας είναι δυνατός και κρατάει λιγότερο από τρεις εβδομάδες, θεωρείται οξύς, ενώ όταν ξεπερνάει αυτό το διάστημα, θεωρείται χρόνιος. Ο ξηρός είναι εκείνος που γδέρνει το λαιμό, ενώ ο παραγωγικός εκείνος που συνοδεύεται από απόχρεμψη. Αν επιμένει, μπορεί οι αιτίες να είναι πολλές. Ίσως οφείλεται στο τσιγάρο, σε κάποια χρόνια ρινίτιδα που έχετε αφήσει στην τύχη της, στα κατάλοιπα ενός κρυολογήματος ή ακόμη και σε άσθμα. Μπορεί επίσης να οφείλεται στη λήψη φαρμάκων και ιδίως αυτών για την καρδιά, την υπέρταση ή την καρδιακή ανεπάρκεια. Όμως βήχα μπορεί να προκαλέσει και κάποιο πρόβλημα του στομάχου. Αν, για παράδειγμα, υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπάρχει περίπτωση τα γαστρικά σας υγρά να προχωρούν ψηλότερα στον οισοφάγο και να ερεθίζουν τις βηχογόνες ζώνες του λάρυγγα και του φάρυγγα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν ο βήχας σας επιμένει, θα πρέπει να αναζητήσετε την αιτία και να αποφύγετε αντιβηχικά, τα οποία όχι μόνο δεν θεραπεύουν, αλλά καλύπτουν και την αιτία του βήχα. Όσο για τα αποχρεμπτικά, πολλοί γιατροί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους και συμφωνούν πως ο καλύτερος τρόπος για απόχρεμψη είναι η λήψη άφθονων υγρών που ρευστοποιούν τις βλέννες και διευκολύνουν την αποβολή τους..
Με τη συνεργασία της Ματίνας Αργυρίου (παθολόγος).