μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | ερωτική ζωή | μόδα & ομορφιά |

Διακοπές …χωρίς δυσκοιλιότητα!

28/12/2015
Διακοπές …χωρίς δυσκοιλιότητα!
Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι παραδοσιακά μια περίοδος χαράς, όπου η οικογένεια και οι φίλοι συναντιούνται, τρώνε μαζί και διασκεδάζουν. Την εορταστική αυτή περίοδο, πολλοί από εμάς, θα ταξιδέψουμε για κάποιο προορισμό, θα περάσουμε αρκετές ώρες τρώγοντας, πίνοντας και ξενυχτώντας.

Στις διακοπές αφήνουμε τον εαυτό μας περισσότερο ελεύθερο και χαλαρό σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Είμαστε πιο επιρρεπείς στο φαγητό και στα γλυκά και οι ποσότητες που τρώμε είναι μεγαλύτερες από ότι συνήθως.

Είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή στην περίοδο των διακοπών μας, να εμφανιστεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, ακόμα και αν δεν το είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Μπορεί π.χ. να συμβεί γιατί δεν αφιερώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο ή γιατί αποφεύγουμε να «πάμε» σε δημόσιες τουαλέτες αφού μπορεί οι συνθήκες υγιεινής να μην ανταποκρίνονται στις «απαιτήσεις» μας.

Μπορεί όμως και να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Λίγο το άγχος της προετοιμασίας, λίγο η αλλαγή περιβάλλοντος, λίγο η δυσκολία της προσαρμογής στο νέο περιβάλλον και η «Επιχείρηση Τουαλέτα» αποδεικνύεται πραγματικό μαρτύριο.

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας, είναι η αλλαγή στη διατροφή μας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και φτωχές σε φυτικές ίνες επιτείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. «Συνήθεις ύποπτοι και ένοχοι» για τη δημιουργία της δυσάρεστης αυτής κατάστασης είναι το γάλα, το τυρί, τα τηγανητά, η σοκολάτα , το ρύζι, το άσπρο ψωμί, η μειωμένη κατανάλωση σαλάτας και φρούτων.

Το αίσθημα φουσκώματος, ο πόνος στην κοιλιά, η ναυτία και οι κράμπες είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που αναστατώνουν τις διακοπές μας και μας εμποδίζουν να απολαύσουμε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες.
Πως όμως θα αποφύγουμε τα παραπάνω όταν ταξιδεύουμε ή είμαστε σε διακοπές;

Προγραμματίστε τη μέρα σας: Όσον και αν αυτό ακούγεται «αυστηρό», ένα πρόγραμμα, ακόμη και στην περίοδο των εορτών θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τα όποια προβλήματα του πεπτικού.
Κάντε σωστό συνδυασμό τροφών: Φροντίστε στα γεύματα, να κάνετε σωστό συνδυασμό τροφών και να έχετε πάντα μία σαλάτα λαχανικών στο γεύμα σας, καθώς και 2-3 φρούτα ως ενδιάμεσα σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας.
Μασάτε αργά: Το γρήγορο και κακό μάσημα των τροφών προκαλεί μεγαλύτερη κόπωση στο στομάχι κατά τη διάρκεια της πέψης και συχνά δημιουργεί γαστρίτιδες και άλλες πεπτικές ανωμαλίες.
Πίνετε πολλά υγρά: Η κατανάλωση υγρών κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά ενώ βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
Προετοιμαστείτε: Αν πάσχετε συχνά από δυσκοιλιότητα, καλό θα ήταν λίγες ημέρες πριν το ταξίδι, να προετοιμαστείτε παίρνοντας ένα σκεύασμα που μαλακώνει τα κόπρανα, όπως το DulcoSoft, το οποίο και θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε και στις διακοπές σας. Αυτό θα βοηθήσει το περιεχόμενο του εντέρου σας να μείνει ενυδατωμένο και μαλακό, προσφέροντάς σας φυσική αίσθηση ανακούφισης όταν πάτε στην τουαλέτα. Το DulcoSoft® είναι ένα νέο πόσιμο σκεύασμα χωρίς γεύση, που χρησιμοποιείται ως μαλακτικό των σκληρών κοπράνων και το μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι προσφέρει φυσική αίσθηση ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα. Κύριο συστατικό του είναι η Μακρογόλη 4000, η πιο εξελιγμένη μορφή μακρογόλης, με υψηλή ικανότητα δέσμευσης νερού, που μαλακώνει τα σκληρά κόπρανα και αυξαίνει τον όγκο τους. Αυτό οδηγεί στην αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και έτσι διευκολύνεται η ανακούφιση με φυσική αίσθηση, ακόμα και από την επόμενη μέρα.
Διατηρείστε τις ίδιες ώρες που επισκέπτεστε την τουαλέτα και στις διακοπές: Αυτό θα βοηθήσει τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να συνεχίσει να έχει κανονική λειτουργία του πεπτικού. Μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα να χρησιμοποιήσετε την δημόσια τουαλέτα αλλά αγνοώντας την επιθυμία σας, μπορεί να οδηγηθείτε σε δυσκοιλιότητα.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό ή φαρμακοποιό εάν οι δυσκοιλιότητα ή τα σκληρά κόπρανα επιμένουν για μεγάλο διάστημα ή παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στη λειτουργία του πεπτικού σας.

Καλές γιορτές, λοιπόν …χωρίς δυσκοιλιότητα!

Με την συνεργασία της κας  Αναστασίας Δ. Κόκκαλη (Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D. -  Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων)

Σχετικά Άρθρα

Μπορώ να πίνω αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;
Όλοι οι ειδικοί θα σας συμβουλεύσουν να μείνετε μακριά από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να είστε εντελώς σίγουρες ότι δεν...
Η σημασία του ύπνου για τη μαμά τους πρώτους μήνες
Το κλασικό θέμα συζήτησης σε παρέες με νέες μαμάδες ή μπαμπάδες. Ο ύπνος πλέον θεωρείται πολυτέλεια και ψάχνετε έστω και λίγα λεπτά για να ξ...
Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού και πώς να προστατευτείτε από αυτές
Καλοκαίρι, δηλαδή καλός καιρός, ευχάριστη διάθεση, διακοπές και βέβαια αύξηση της θερμοκρασίας που σημαίνει αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, ζέσ...
Η καθημερινότητα μιας μαμάς είναι... πονοκέφαλος
H μητρότητα είναι σίγουρα από τα πιο όμορφα συναισθήματα αλλά πολλές φορές η καθημερινότητά δεν φαντάζει ιδανική ή όπως την ονειρευόσασταν. ...
Έτσι θα καταπολεμήσετε την αϋπνία αν είστε νέα μαμά
Η έλευση του μωρού είναι ένα υπέροχο νέο που όμως φέρνει τόσες αλλαγές στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού, αλλά κυρίως της μαμάς. Μία βασική...
Τα κύτταρα «θυμούνται» την ανθυγιεινή διατροφή
Τα πρόδρομα λιποκύτταρα χρειάζονται μόλις ένα 24ωρο για να αναπρογραμματιστούν ώστε τελικά να εξελιχθούν σε λιποκύτταρα, σύμφωνα με άρθρο το...