μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | σχέσεις | ομορφιά |

Διακοπές …χωρίς δυσκοιλιότητα!

Διακοπές …χωρίς δυσκοιλιότητα!
Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι παραδοσιακά μια περίοδος χαράς, όπου η οικογένεια και οι φίλοι συναντιούνται, τρώνε μαζί και διασκεδάζουν. Την εορταστική αυτή περίοδο, πολλοί από εμάς, θα ταξιδέψουμε για κάποιο προορισμό, θα περάσουμε αρκετές ώρες τρώγοντας, πίνοντας και ξενυχτώντας.

Στις διακοπές αφήνουμε τον εαυτό μας περισσότερο ελεύθερο και χαλαρό σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Είμαστε πιο επιρρεπείς στο φαγητό και στα γλυκά και οι ποσότητες που τρώμε είναι μεγαλύτερες από ότι συνήθως.

Είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή στην περίοδο των διακοπών μας, να εμφανιστεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, ακόμα και αν δεν το είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Μπορεί π.χ. να συμβεί γιατί δεν αφιερώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο ή γιατί αποφεύγουμε να «πάμε» σε δημόσιες τουαλέτες αφού μπορεί οι συνθήκες υγιεινής να μην ανταποκρίνονται στις «απαιτήσεις» μας.

Μπορεί όμως και να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Λίγο το άγχος της προετοιμασίας, λίγο η αλλαγή περιβάλλοντος, λίγο η δυσκολία της προσαρμογής στο νέο περιβάλλον και η «Επιχείρηση Τουαλέτα» αποδεικνύεται πραγματικό μαρτύριο.

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας, είναι η αλλαγή στη διατροφή μας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και φτωχές σε φυτικές ίνες επιτείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. «Συνήθεις ύποπτοι και ένοχοι» για τη δημιουργία της δυσάρεστης αυτής κατάστασης είναι το γάλα, το τυρί, τα τηγανητά, η σοκολάτα , το ρύζι, το άσπρο ψωμί, η μειωμένη κατανάλωση σαλάτας και φρούτων.

Το αίσθημα φουσκώματος, ο πόνος στην κοιλιά, η ναυτία και οι κράμπες είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που αναστατώνουν τις διακοπές μας και μας εμποδίζουν να απολαύσουμε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες.
Πως όμως θα αποφύγουμε τα παραπάνω όταν ταξιδεύουμε ή είμαστε σε διακοπές;

Προγραμματίστε τη μέρα σας: Όσον και αν αυτό ακούγεται «αυστηρό», ένα πρόγραμμα, ακόμη και στην περίοδο των εορτών θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τα όποια προβλήματα του πεπτικού.
Κάντε σωστό συνδυασμό τροφών: Φροντίστε στα γεύματα, να κάνετε σωστό συνδυασμό τροφών και να έχετε πάντα μία σαλάτα λαχανικών στο γεύμα σας, καθώς και 2-3 φρούτα ως ενδιάμεσα σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας.
Μασάτε αργά: Το γρήγορο και κακό μάσημα των τροφών προκαλεί μεγαλύτερη κόπωση στο στομάχι κατά τη διάρκεια της πέψης και συχνά δημιουργεί γαστρίτιδες και άλλες πεπτικές ανωμαλίες.
Πίνετε πολλά υγρά: Η κατανάλωση υγρών κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά ενώ βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
Προετοιμαστείτε: Αν πάσχετε συχνά από δυσκοιλιότητα, καλό θα ήταν λίγες ημέρες πριν το ταξίδι, να προετοιμαστείτε παίρνοντας ένα σκεύασμα που μαλακώνει τα κόπρανα, όπως το DulcoSoft, το οποίο και θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε και στις διακοπές σας. Αυτό θα βοηθήσει το περιεχόμενο του εντέρου σας να μείνει ενυδατωμένο και μαλακό, προσφέροντάς σας φυσική αίσθηση ανακούφισης όταν πάτε στην τουαλέτα. Το DulcoSoft® είναι ένα νέο πόσιμο σκεύασμα χωρίς γεύση, που χρησιμοποιείται ως μαλακτικό των σκληρών κοπράνων και το μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι προσφέρει φυσική αίσθηση ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα. Κύριο συστατικό του είναι η Μακρογόλη 4000, η πιο εξελιγμένη μορφή μακρογόλης, με υψηλή ικανότητα δέσμευσης νερού, που μαλακώνει τα σκληρά κόπρανα και αυξαίνει τον όγκο τους. Αυτό οδηγεί στην αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και έτσι διευκολύνεται η ανακούφιση με φυσική αίσθηση, ακόμα και από την επόμενη μέρα.
Διατηρείστε τις ίδιες ώρες που επισκέπτεστε την τουαλέτα και στις διακοπές: Αυτό θα βοηθήσει τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να συνεχίσει να έχει κανονική λειτουργία του πεπτικού. Μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα να χρησιμοποιήσετε την δημόσια τουαλέτα αλλά αγνοώντας την επιθυμία σας, μπορεί να οδηγηθείτε σε δυσκοιλιότητα.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό ή φαρμακοποιό εάν οι δυσκοιλιότητα ή τα σκληρά κόπρανα επιμένουν για μεγάλο διάστημα ή παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στη λειτουργία του πεπτικού σας.

Καλές γιορτές, λοιπόν …χωρίς δυσκοιλιότητα!

Με την συνεργασία της κας  Αναστασίας Δ. Κόκκαλη (Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D. -  Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων)

Βίντεο: Η συγκλονιστική εικόνα της επιλόχειας τριχόπτωσης
Ένα βίντεο που δείχνει τις ακραίες αλλά αληθινές συνέπειες της επιλόχειας τριχόπτωση. Ένα συναρπαστικό βίντεο που καταγράφει τις καταστ...
Κλιμακτήριος ονομάζεται η φάση κατά την οποία η γυναίκα περνάει από την παραγωγική της ηλικία στη μη παραγωγική (εμμηνόπαυση). Ο Παγκόσ...
Οι μαμάδες που γυμνάζονται μεγαλώνουν υγιή και δραστήρια παιδιά!
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Pediatrics, όσο πιο δραστήρια είναι μία μητ...
5 βήματα που θα εξασφαλίσουν σε σας και στα παιδιά σας έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Όλοι ξέρουμε ότι με καλές διατροφικές συνήθειες και καθημερινή σωματική δραστηριότητα,  είμαστε σε «καλό δρόμο» για μια υγιή ζωή. Εύκολ...
Κι όμως…οι Έλληνες έχουμε έλλειψη βιταμίνης D
Η βιταμίνη D …«η βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Η υ...
Και όμως η μητρότητα σε γυναίκες με καρκίνο είναι πλέον γεγονός!
Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών πάσχουν από άλλες μορφές γυναικολογικού καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος των ...

Q&A
Έχω δύο παιδιά το ένα 7 (αγόρι) και το άλλο 4 (κορίτσι). Το αγόρι είναι ένα παιδάκι που γενικά τον λες "φοβητσιάρη", καλό και ευαίσθητο...
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...Δεκ     13
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού
comments powered by Disqus