μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | σχέσεις | ομορφιά |

Μαμάδες και ψηλά τακούνια: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Μαμάδες και ψηλά τακούνια: Πόσο επικίνδυνα είναι;
Αναμφισβήτητα τα ψηλά τακούνια είναι πολύ σέξι μια που αναδεικνύουν τα πόδια κάθε γυναίκας. Ωστόσο μια νέα έρευνα της Αμερικάνικης Ένωσης Ορθοπεδικών κάτω άκρων (Podiatric Medical Association), μας επισημαίνει πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν! Ειδικά τώρα το καλοκαίρι!

Εσείς γνωρίζετε ότι το ύψος, που πρέπει να έχει γενικά το τακούνι στο γυναικείο παπούτσι, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 εκατοστά; Σύμφωνα με την PMA (Podiatric Medical Association) τα ψηλοτάκουνα παπούτσια πιέζουν τα δάχτυλα, δημιουργούν κάλους και επώδυνες καταστάσεις, που κάποιες φορές, μάλιστα, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Τι μπορεί να προκαλέσει η πολύωρη χρήση των τακουνιών;

Η καθημερινή και πολύωρη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πόδια και μέση.

Η ανύψωση της φτέρνας, που συνεπάγεται η χρήση ενός ψηλοτάκουνου υποδήματος, μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των δαχτύλων και δυσμορφίες των αστραγάλων.

Η μεταφορά του κέντρου βάρους από τη φτέρνα στα ακροδάχτυλα έχει επιπτώσεις και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, κυρίως στα γόνατα.

Η καθημερινή, πολύωρη χρήση μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία -λόγω καταπόνησης των μυών της μέσης-, πρόβλημα που γίνεται εντονότερο στις παχύσαρκες γυναίκες.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα τακούνια στην εγκυμοσύνη;
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η αλλαγή του κέντρου βάρους του σώματος και η κατακράτηση των υγρών επιτείνουν το πρόβλημα, καθώς τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στη στο πέλμα.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες το 70% των εγκύων φοράει ακατάλληλα παπούτσια, ενώ το 50% παρουσιάζει προβλήματα στα πόδια εξαιτίας των ακατάλληλων παπουτσιών.

Βέβαια οι γυναίκες λατρεύουν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια τους τόσο πολύ, σε σημείο που να θυσιάζουν τα πόδια τους για πάντα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ακόμη νέας μελέτης που βασίστηκε σε 3.378 άνδρες και γυναίκες από τη Μασαχουσέτη.   

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα παπούτσια τους σε τρεις κατηγορίες:

Τα κατάλληλα (όσα δηλαδή δεν δημιουργούν προβλήματα στα πόδια, όπως τα αθλητικά και τα πάνινα σπορ παπούτσια),

τα σχετικά κατάλληλα (όσα φέρουν μέτριο κίνδυνο προβλημάτων, όπως τα παπούτσια με σκληρή ή ελαστική σόλα και οι μπότες εργασίας)

...και τα επιβλαβή (όσα φέρουν μεγάλο κίνδυνο προβλημάτων στα πόδια, όπως τα ψηλοτάκουνα, τα σανδάλια και οι «παντόφλες»). 

Τα «καλά» παπούτσια επένδυση υγείας για το μέλλον
Όπως ανακάλυψαν, οι επιστήμονες το ένα τέταρτο των εθελοντών είχαν τον περισσότερο καιρό γενικευμένους πόνους στα πόδια τους, με το 19% των ανδρών και το 29% των γυναικών να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. 

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι έξυπνες επιλογές παπουτσιών στη νιότη μας αποδίδουν πολύ μακροπρόθεσμα. 

 Οι γυναίκες οι οποίες προτιμούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους τα καλά, υποστηρικτικά παπούτσια, όπως τα αθλητικά και τα πάνινα σπορ υποδήματα, μείωναν κατά περισσότερο από 50% τον κίνδυνο να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πόδια τους αργότερα στη ζωή, σε σύγκριση με όσες φορούσαν μέτρια παπούτσια. 

Ωστόσο, οι γυναίκες αυτών των κατηγοριών ήταν η μειονότητα, καθώς περισσότερες από το 60% είπαν πως είχαν περάσει τη νιότη και τη μέση ηλικία φορώντας παπούτσια που δημιουργούν πρόβλημα στο πόδι, κυρίως ψηλοτάκουνα και σανδάλια. Αυτές ακριβώς οι γυναίκες διέτρεχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάζουν τα συνηθέστερα ενοχλήματα που σχετίζονται με τα ακατάλληλα παπούτσια, δηλαδή πόνους και ενοχλήματα στις φτέρνες, γύρω από τους αστραγάλους και στον αχίλλειο τένοντα. 

Τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Arthritis & Rheumatism», πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, οι οποίοι σχολίασαν ότι οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν ότι οι επενδύσεις στα σωστά παπούτσια σήμερα μπορεί να τις γλιτώσουν από πολλά δεινά στο μέλλον. 

Σχετικά Άρθρα

Τενοντίτιδα: Γιατί προτιμά τις νέες μαμάδες;
Κι όμως, η τενοντίτιδα είναι μια πάθηση που προτιμά τις νέες μαμάδες!Αν καθώς σηκώνετε το μωρό σας για να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας αισθ...
Οι μαμάδες που γυμνάζονται μεγαλώνουν υγιή και δραστήρια παιδιά!
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Pediatrics, όσο πιο δραστήρια είναι μία μητ...
Ζούνε περισσότερο οι γυναίκες που κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health, η ηλικία που μια γυναίκα...
Ζέστη και πρησμένοι αστράγαλοι: Πώς θα ανακουφιστείτε
Το πρήξιμο στους αστράγαλους είναι πιο συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα, γιατί η ζέστη ευνοεί την κατακράτηση υγρών, ακόμ...
Γιατί τα smartphones προκαλούν πρόωρη γήρανση;
Κατά καιρούς τα smartphones και τα tablets έχουν κατηγορηθεί  για πολλά: για διατάραξη της οικογενειακής ζωής, για τις διαταραχές ύπνου...
Έχετε κατακράτηση; Καταπολεμήστε την εύκολα και άμεσα!
Η κατακράτηση υγρών, μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες, προκαλεί αύξηση βάρους και ένα δυσάρεστο α...
comments powered by Disqus