Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για τη μεταβολική νόσο του 21ου αιώνα, από την οποία πάσχουν 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) νοσεί, ενώ ένα ποσοστό 3% – 4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Διαβήτης Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Διαβήτης Τύπου 2). Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που, όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη, μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. 

Η γνώση είναι το «κλειδί» για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη. Σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επιτευχθεί η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα Ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης, καθώς η παχυσαρκία είναι η δίδυμη παγκόσμια μεταβολική επιδημία του διαβήτη.

Ο σύγχρονος «τοξικός» τρόπος ζωής, με την κακή διατροφή, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το πολύπλευρο καθημερινό άγχος, αποτελεί την «καρδιά» του διαβήτη. Eίvαι επιτακτική η αvάγκη vα ελέγχονται όλα τα άτoμα ηλικίας 45 ετών και πάvω, και ιδίως oι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι. Avαγκαίος εivαι, επίσης, o έλεγχος σε vεότερα άτoμα που κάνουν καθιστική ζωή ή έχουν συγγενή 1oυ βαθμoύ με διαβήτη, σε γυναίκες με ιστορικό Διαβήτη Kύησης ή πoυ έχoυv γεννήσει παιδί με βάρος άνω τωv 4,5 κιλών, σε άτoμα με υπέρταση ή με διαταραχές τωv λιπιδίων και σε άτομα με πρoδιαβήτη.

Μειώστε τον κίνδυνο

  • Με 30 λεπτά καθημερινής άσκησης και μείωση του σωματικού βάρους κατά 5-7% (στους παχύσαρκους), μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2 έως και 40%.
  • Προτιμώντας τη μεσογειακή διατροφή, δηλαδή κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης.
  • Διατηρώντας το ιδανικό βάρος. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία, γι’ αυτό η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης.
  • Προστατεύοντας τα παιδιά σας, με πρόληψη ή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μύηση των παιδιών σε υγιεινό τρόπο διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας από τα πρώτα χρόνια ζωής. Ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Συνήθως, τη στιγμή της διάγνωσης η πλειοψηφία των παιδιών (περίπου 85%) είναι ήδη υπέρβαρα και παχύσαρκα.

Ξέρατε ότι…

– Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη; Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.– Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους; Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.– Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή;– Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με τους μη διαβητικούς που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια; Ο διαβήτης, δηλαδή, γηράσκει πρόωρα την καρδιά.

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και δράσης

– Στις 13, 14 & 15 Νοεμβρίου: Με αφορμή την παγκόσμια πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Διαβήτη «Bring Diabetes to Light», το Ζάππειο Μέγαρο θα είναι φωταγωγημένο με το διεθνές μπλε χρώμα του διαβήτη.– Στις 16 Νοεμβρίου, «Κάθε φωνή ένα μέλλον»: Ποδηλατοδρομία με αφετηρία και τερματισμό το Ζάππειο Μέγαρο, και εκδήλωση «Έξυπνη διατροφή», με συμβουλές υγιεινής διατροφής και εκτέλεση συνταγών μαγειρικής από το σεφ Βαγγέλη Δρίσκα και τον κλινικό διατροφολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο. – Στις 22-24 Νοεμβρίου, στην Πλατεία Συντάγματος (9.00 – 17.00), «Άλλαξε τρόπο ζωής»: Τρώω υγιεινά, αθλούμαι τακτικά: Ομάδα διατροφολόγων θα ενημερώνει για τις υγιεινές συνήθειες και θα διανέμει ενημερωτικά έντυπα για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.