Καλοκαίρι. Η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων. Ήλιος, θάλασσα, διακοπές, χαλάρωση για τους γονείς και ανέμελο παιχνίδι για τα παιδιά. Ο ήλιος, εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει, κρύβει κινδύνους για όλους, πόσο μάλλον για το ευαίσθητο παιδικό δέρμα.
Το παιδικό αντηλιακό αποτελεί την σίγουρη λύση απέναντι στις βλαβερές ιδιότητες του ήλιου, θα χρειαστεί όμως να εισάγουμε στη ρουτίνα μας μία σειρά από πρακτικές που θα προστατέψουν ολοκληρωμένα το παιδί, θα βελτιώσουν τις δυνατότητες του παιδικού αντηλιακού και θα «εκπαιδεύσουν» το παιδί στο σεβασμό και τη φροντίδα του δέρματος του για μία ολόκληρη ζωή!
Προετοιμασία-Αναχώρηση για τη Θάλασσα
Αρχικά, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε πάρει το σωστό παιδικό αντηλιακό με υψηλή προστασία. Το παιδικό δέρμα είναι λεπτότερο από το ενήλικο και οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ πιο επίφοβες επάνω του. Εφαρμόζουμε το παιδικό αντηλιακό στο σώμα του πριν ξεκινήσουμε και κατά προτίμηση μισή ώρα πριν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από τα απαραίτητα παιχνίδια για την παραλία, προμηθευόμαστε και καπέλα, γυαλιά ηλίου για όλους, και φυσικά φοράμε στο παιδί ανοιχτόχρωμα ρούχα που δεν απορροφούν ιδιαίτερα την ηλιακή θερμότητα.
Στη θάλασσα 
Η ηλιακή ακτινοβολία δεν έχει την ίδια ένταση όλες τις ώρες τις ημέρας. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα με το παιδί. Όσο είναι δυνατόν, αποφεύγουμε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο μεταξύ 12:00-16:00.Όταν τα παιδιά είναι μέσα στη θάλασσα, η ακτινοβολία συνεχίζει να χτυπάει το δέρμα τους. Επαναλαμβάνουμε το παιδικό αντηλιακό μετά από κάθε βουτιά και κάθε σκούπισμα με την πετσέτα. Ειδάλλως, ανανεώνουμε το παιδικό αντηλιακό αρκετά τακτικά. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε το παιδικό αντηλιακό να απλώνεται σε όλο το δέρμα του παιδιού. Υπάρχουν σημεία στο δέρμα που συχνά δεν δίνουμε προσοχή, όπως το πίσω μέρος των αυτιών, ο αυχένας, το πάνω μέρος των πελμάτων, τα φρύδια, οι ώμοι και τα γόνατα. Τα παιδιά ξετρελαίνονται με τη θάλασσα μιας και η παραλία προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για δεκάδες παιχνίδια. Εκτός από το παιδικό αντηλιακό και την τακτική ανανέωση του, φοράμε στο παιδί καπέλο και γυαλιά. Σε κάθε ευκαιρία ενυδατώνουμε τον οργανισμό προσφέροντας δροσερό νερό, χυμό και ένα καλοκαιρινό φρούτο. Τέλος, εκτός από τις βουτιές και τα παιχνίδια στην παραλία, αποφεύγουμε τη συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο και παίρνουμε τα παιδιά στη σκιά ανά τακτά διαστήματα για να ξεκουράζονται.
Μετά την παραλία
Εφόσον ακολουθήσει μία απογευματινή επίσκεψη σε ταβέρνα ή μία βόλτα για παγωτό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο ήλιος συνεχίζει να ακτινοβολεί. Το παιδικό αντηλιακό είναι απαραίτητο στις περιοχές του σώματος που μένουν ακάλυπτες, όπως και το καπέλο. Στην επιστροφή στο σπίτι, παρατηρούμε το δέρμα του παιδιού για τυχόν ερεθισμούς, καθώς και τη συμπεριφορά του παιδιού για το ενδεχόμενο ηλίασης. Μπορούμε να ενυδατώσουμε την παιδική επιδερμίδα με ένα παιδικό γαλάκτωμα προκειμένου να μαλακώσει από την έκθεση στον ήλιο. Εφόσον εφαρμόσουμε σωστά όλα τα παραπάνω, προστατεύουμε το παιδί, εκμεταλλευόμαστε σωστά το παιδικό αντηλιακό και τις δυνατότητες του, και φυσικά μαθαίνουμε στο παιδί την αξία του να προστατεύει το δέρμα του, εισάγοντας το παιδικό αντηλιακό αλλά και κανόνες συμπεριφοράς απέναντι στον ήλιο στη ρουτίνα του. Πάνω από όλα όμως, εξασφαλίζουμε ότι οι στιγμές στην παραλία θα είναι μοναδικές και θα γεμίσουν αναμνήσεις εσάς και το παιδί σας για χρόνια!